ΧΑ: Μετά την Ανάσταση οι όροι ανακεφαλαιοποίησης

Μετά το Πάσχα αναμένονται τα νεότερα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κρίσιμες οι 280 μονάδες για τον FTSE 20, ισχυρή στήριξη -προσώρας- οι 700 για τον Γ.Δ. Αρνητική διαφοροποίηση της ΕΤΕ έναντι Alpha, Eurobank.

Εγγύηση στα κεφάλαια των τραπεζών προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2011 θα παράσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτή η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, με την οποία το ταμείο μπορεί να χορηγεί στις τράπεζες που έχουν επιλεγεί για ανακεφαλαιοποίηση βεβαίωση συμμετοχής σε μελλοντική ΑΜΚ ή και προκαταβολή έναντι αυτής. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα στο Τ.Χ.Σ. να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται, ότι θα συμμετάσχει στη μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, που μεταξύ άλλων αναφέρονται στο θέμα του Χρ. Κίτσιου τη στιγμή όπου εντείνονται οι διεργασίες στο προσκήνιο και (κυρίως) στο παρασκήνιο του κλάδου.

Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις (αρχής γενομένης από τα χαμηλά στα μέσα της 5ης/4) δόθηκε δείγμα γραφής των «ισχυρών χεριών» για το πώς επιχειρούν (και θα επιχειρήσουν σε εύθετο χρόνο) να προεξοφλήσουν τις καθοριστικές εξελίξεις.

Με σηματωρό τον τραπεζικό δείκτη, ο Γενικός έκλεισε χθες στις 723,61 μονάδες κι ο FTSE 20 στις 282,87, με την Εθνική υπό πίεση στο 1,84 ευρώ, αλλά υψηλότερα την Alpha Bank (στο 1,08) και τη Eurobank στο 0,68 ευρώ. Για προφανείς λόγους η μεταξύ των τριών διαφοροποίηση, γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες και τις φήμες που κάνουν τον γύρο της αγοράς.

Λίγο ως πολύ, σημαδεμένο το παιχνίδι, αλλά εν πάση περιπτώσει, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους (και οι πληροφορίες που φέρεται να έχουν), από την επόμενη εβδομάδα, κυρίως όμως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα πρέπει να αναμένονται ενδιαφέρουσες ανατροπές.

Αναμφίβολα, η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών είναι καθοριστικότατη για την τάση του Χ.Α. και για το ενδεχόμενο οριστικής αποδέσμευσης από τη ζώνη των ιστορικών χαμηλών (ή την καταγραφή νέου «πυθμένα» στο αρνητικό σενάριο), ωστόσο οι εκλογές θεωρούνται εξίσου σημαντική παράμετρος.

Προφανώς, αυτές οι εκλογές δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων (της μεταπολίτευσης), ενώ η ιστορική σημασία τους είναι πρόδηλη σε όλους. Πάντως, για το Χ.Α. επιμέρους στοιχεία και λεπτομέρειες μπορεί να παρουσιάζουν ενδιαφέρον - ο Στέφανος Κοτζαμάνης και ο Γιώργος Α. Σαββάκης «ακτινογραφούν» τα προεκλογικά «παιχνίδια» του ταμπλό.

Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη, συνάμα ρευστή, περίοδο (κυρίως) μη τραπεζικές εισηγμένες επιχειρούν τη διαφοροποίησή τους και ορισμένες την υπέρβασή τους από το μίζερο εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό. Κατά κανόνα, αυτή η τάση αποτυπώνεται κατ' αρχάς χρηματιστηριακά με απόδοση συγκριτικά καλύτερη από αυτήν του 20άρη και φαίνεται πως αναδεικνύει μία ολιγομελή ομάδα εταιρειών που δεν περιορίζονται κατ' ανάγκην στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ομολογουμένως επίπονη και ψυχοφθόρα η διαδικασία της προσεκτικής επιλογής εισηγμένων και μετοχών, που πληρούν τις προϋποθέσεις να επιβιώσουν και να διαβούν τον… Ρουβίκωνα. Όμως, σε μία ιστορική (από κάθε άποψη) περίοδο για τη χώρα (την κοινωνία, την οικονομία) δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v