ΧΑ: MSCI, η τελευταία πράξη του δράματος!

Με την κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ να υποχωρεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ, με ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών, ολοκληρώθηκε η "ταλαιπωρία" του MSCI για την αγορά. Εκτίναξη για 3Ε, ΟΠΑΠ, Folli, Τιτάν. Νέα χαμηλά για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΤ.

Ολοκληρώθηκαν οι υποχρεωτικές πωλήσεις σε τίτλους που υποβιβάζονται στους δείκτες MSCI, δηλαδή Εθνική και ΟΤΕ και χαμηλότερα ΕΥΔΑΠ, Σιδενόρ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Fourlis, με τις κεφαλαιοποιήσεις όλων των παραπάνω να υφίστανται μία ακόμα συντριβή, δημιουργώντας, από την άλλη, ελπίδες βραχύβιας δυναμικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και τις σημερινές πωλήσεις “δίχως αύριο” η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής υποχώρησε στα 965 εκατ. ευρώ (!) και αυτή του ΟΤΕ στα 637 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος διακίνησε 18188948 τεμ. ενώ στην περίπτωση της Εθνικής άλλαξαν χέρια 59069980 τεμ. που είναι και ιστορικό υψηλό όγκου συναλλαγών ever (!!!) Οι αμέσως μεγαλύτερες συναλλαγές στις 9/10/2003 με 49,1 εκατ. κομμάτια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Εθνικής ενεργοποιήθηκε δύο φορές ο ΑΜΕΜ, μία στις 16.45 και μία στις τελικές δημοπρασίες, στις οποίες άλλαξαν χέρια λίγο λιγότερα από 25 εκατ. μετοχές μαζί με τα πακέτα (!!!)

Μετά και την σημερινή κατολίσθηση των περισσότερων αποτιμήσεων, μόλις τρεις εταιρείες του Χ.Α. και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ έχουν κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 1 δισ ευρώ (!)

Ασφαλώς και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα δεν στερήθηκε συγκινήσεων, με τον τζίρο να είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 10 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 11/7/2011 όταν και πέρασε το τελευταίο “πακέτο” του ΟΤΕ.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Μάιος αποδείχθηκε ο τέταρτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαίες απώλειες 24,93% και τον Τραπεζικό μηνιαίες απώλειες 35,28%. Ο δεύτερος υποχώρησε σε νέα χαμηλά 275 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/6/1989 (179,1 μονάδες).

Αρνητική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της Wall Street (εν μέσω αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων), ενώ το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται σε χαμηλό 2ετίας και χαμηλότερα από τα 1,2400 δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% στο α΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου.
Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη 1,9% στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 10000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν 383000 αιτήσεις. Οι αναλυτές περίμεναν ότι στα ταμεία θα εμφανιστούν 370000 νέοι άνεργοι.

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 113000 τον Μάιο, λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα δημιουργήσει 150000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, επόμενη στήριξη στα 1,2300 και αμέσως χαμηλότερη στα 1,1900 δολάρια, ενώ πρώτη κοντινή αντίσταση στα 1,2430 και κύρια στα 1,2480 δολάρια, ανοδική διάσπαση των οποίων δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις αλλαγής της τάσης.

Για τον DAX, επόμενες στηρίξεις στις 6200 και 6150 μονάδες, ενώ όσο παραμένει χαμηλότερα των 6390 μονάδων, δεν έχουν λόγους ανησυχίας όσοι διατηρούν θέσεις “short”.Για τον S&P 500, επιβεβαιωθεί η απώλεια των 1306 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία “υπόκλιση” προς τις 1296 - 1290 μονάδες, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.
 
Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το πολύ σε δύο χρόνια βλέπει ο Paul Krugman, ενώ θεωρεί πως η κρίση στην Ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992.

Παράλληλα, δηλώνει πως οι Βρετανοί θα πρέπει να… στήσουν άγαλμα στον πρώην Πρωθυπουργό, Gordon Brown, που κράτησε τη Βρετανία εκτός ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη, ο Ρ. Krugman σημείωσε: "Στην ουσία η Ελλάδα δεν έχει σημασία, παρά μόνο οι επιπτώσεις που θα συνεπάγεται για την Ευρωζώνη η έξοδός της. Αν η Ελλάδα φύγει, τότε θα γνωρίζουμε πως η συμμετοχή στο ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Στη συνέχει θα υπάρξει μαζική φυγή καταθέσεων από τις Ισπανικές και τις Ιταλικές Τράπεζες. Αυτό δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε άμεση κρίση, τουλάχιστον όχι όσο η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να προσφέρει ευρώ. Δημιουργεί όμως το ερώτημα: έχουν ελπίδες ανάκαμψης οι άλλες Χώρες; Και αυτές βρίσκονται σε μη βιώσιμη κατάσταση, εκτός και αν υπάρξει αλλαγή πολιτικής που θα τους δώσει μια εύλογη ελπίδα ανάκαμψης σε διάστημα πέντε ετών.

Εδώ όμως θα πρέπει να γίνει η επιλογή. Θα δούμε περισσότερο δανεισμό από την ΕΚΤ καθώς και πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και στόχευση σε υψηλότερο πληθωρισμό; Ή θα υπάρξει πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης;

Και οι δύο εναλλακτικές ακούγονται απίθανες, όμως μία από τις δύο θα πρέπει να συμβεί. Τι θα επιλέξει στο τέλος η Γερμανία; Γιατί η επιλογή είναι της Γερμανίας".

Η Ελλάδα θα είναι μέλος της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2014 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε διαχειριστές κεφαλαίων. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 30 διαχειριστές κεφαλαίων από Ασία, Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική. Εξ αυτών, οι 19 υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2013.

”Πλησιάζουμε το σημείο όπου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής: οι Έλληνες θα πρέπει είτε θα απομονωθούν είτε η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την τρομερή κατάσταση” δηλώνει ο Chris Paine της Henderson Global Investors. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Reuters, που έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, 34 από τους 56 οικονομικούς αναλυτές που συμμετείχαν προέβλεπαν παραμονή της Χώρας στην Ευρωζώνη.

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός και αυξάνεται, σημειώνει η Fitch Ratings, προσθέτοντας πάντως ότι η πλήρης διάσπαση και διάλυση της Ευρωζώνης παραμένει εξαιρετικά απίθανη. Σύμφωνα με τον οίκο η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να έχει ως συνέπεια σε υποτίμηση του Εθνικού νομίσματος κατά 100% οδηγώντας σε στάση πληρωμών το Κράτος και τις Τράπεζες.

Σε περίπτωση εξόδου άλλων Χωρών της Περιφέρειας η εκτιμώμενη υποτίμηση θα κυμανθεί από 50% έως 75% τονίζει ο οίκος προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη ακολουθούμενη κατά σειρά από τις Ιταλία και Ισπανία.

Η λογική τελικά θα υπερισχύσει και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays. Εξάλλου, όπως τονίζουν, το κόστος της εξόδου είναι υπερβολικά μεγάλο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Μια ανεξέλεγκτη έξοδος θα οδηγούσε σε Τραπεζικό πανικό, κατάρρευση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και επιδείνωση της ύφεσης.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του FTSE, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola (+12,35%), Folli Follie Group (+8,42%), Motor Oil (+5,5%), ΟΠΑΠ (+7,23%), Τιτάν (+5,02%) και Μέτκα (+4,46%), ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, MIG.

Αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της CPB.Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-12,93%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-10,91%), ΟΤΕ (-9,09%) και Eurobank (-5,66%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 10.45 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 536,32 μονάδες (15.08) και έκλεισε τελικά στις 525,45 με κέρδη 2,77%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 168,2 εκατ. από τα οποία τα 20,5 αφορούσαν “πακέτα” (Coca-Cola, Intralot, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική).

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 29,77%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στο ρυθμό των δημοσκοπήσεων για τις επικείμενες εκλογές θα κινηθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο αμέσως επόμενο διάστημα, εκτιμά ο Νίκος Χριστοδούλου.

Το μεσοπρόθεσμο πτωτικό momentum που βρίσκεται σε ισχύ στο Χ.Α. από τα μέσα Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι τις εκλογές λόγω της ρευστότητας στο πολιτικό περιβάλλον και της συνεχιζόμενης ‘φιλολογίας’ περί πιθανής εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη.

Για τις επόμενες 2 εβδομάδες αναμένεται μια κίνηση το πολύ μέχρι τις 555-565 μονάδες που είναι ένα εύλογο επίπεδο διόρθωσης της μετεκλογικής πτώσης από τις 690 μονάδες στις 485 μονάδες. Από την άλλη δεν αποκλείεται οι 485 μονάδες να δοκιμαστούν και πάλι μέχρι τις εκλογές άλλη μια ή δυο φορές αν διογκωθεί η πολιτική ρευστότητα.

Ένας άλλος λόγος συγκράτησης των τιμών, ειδικότερα των Τραπεζών είναι η εκταμίευση των €18 δισ από τις 4 μεγαλύτερες Ελληνικές Τράπεζες που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Τραπεζικού Συστήματος στο ορατό μέλλον, αφού με Tier I στο 8% μπορούν να δανεισθούν εκ νέου από την ΕΚΤ.

Από την άλλη η σημαντική υποχώρηση που παρατηρείται στα έσοδα στο δίμηνο Απριλίου - Μαϊου και η ανάλογη πορεία που αναμένεται τον Ιούνιο, όπως και το πάγωμα στη λήψη νέων μέτρων ενδεχομένως να οδηγήσει το έλλειμμα του 2012 στα περσινά επίπεδα απομακρύνοντας την Ελλάδα από τις Αγορές περαιτέρω.

Έτσι δημιουργείται ένα αρνητικό περιβάλλον για επενδύσεις αφού το ρίσκο Χώρας είναι πλέον τεράστιο και τα περισσότερα funds δεν θέλουν το αναλάβουν. Επομένως, άνοδο με κάποια διάρκεια είναι φυσιολογικό να αναμένουμε μετά τις εκλογές, αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που επιθυμεί η Αγορά.

Τα πρώτα αποτελέσματα εισηγμένες που έχουμε συλλέξει ως τώρα βελτιώνουν την πολύ άσχημη κατάσταση του Δ τριμήνου του 2011 αφού οι κερδοφόρες υπερτερούν των ζημιογόνων, αλλά μάλλον πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν πάντα υπάρχει ασυμμετρία στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων με τις περισσότερες ζημιογόνες να ανακοινώνουν αποτελέσματα την τελευταία μέρα (!), επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σχετικής ανοδικής αντίδρασης, που συνοδεύτηκε με αύξηση των συναλλαγών τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, όσο και στα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, από σχετική απόσταση, γυρίζοντας σε discount 0,58%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υπερτίμηση έως και 0,5%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6396, τιμή εκκαθάρισης 185,25), κινήθηκαν μεταξύ 180 και 192,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (26500 ΟΠΑΠ, 7000 Jumbo, 49600 Coca-Cola, 25000 ΟΤΕ, 6000 Βιοχάλκο, 7500 Motor Oil, 10000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (51641), Alpha Bank (9635), Πειραιώς (292), Κύπρου (1240), ΔΕΗ (437), ΟΤΕ (5780), ΟΠΑΠ (1235), Μυτιληναίο (155), Coca-Cola (815), CPB (963), Ελλάκτωρα (205), Μέτκα (129), Ταχ. Ταμιευτήριο (540), MIG (172).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (180000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (796177 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8697241 τεμ.), Eurobank (8821138 τεμ.), Πειραιώς (7355187 τεμ.), CPB (11093126 τεμ.), MIG (4788184 τεμ.), Alpha Bank (8551850).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v