Ανοδος για τον ΓΔ, μεγάλη πτώση για ΕΤΕ

Το ΧΑ αντιδρά με κέρδη 2% αλλά η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ κινδυνεύει να υποχωρήσει κάτω του 1 δισ. ευρώ. Στο 1,05 ευρώ το τίτλος με πτώση έως 10%. 3Ε και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Δείκτη. Στα 85 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 16.50'.

Όλο και πιο ρευστό και σύνθετο το περιβάλλον της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές. Στο Χ.Α. καταβάλλονται ομολογουμένως αξιέπαινες προσπάθειες να αναδυθούν βασικοί δείκτες και μετοχές, με το Γ.Δ. να ενισχύεται πριν από λίγο προς τις 530 μονάδες και τον FTSE-20 προς τις 190 μονάδες.

Με μια ομολογουμένως μεθοδική προσπάθεια από «ισχυρά» χέρια, που μέχρι και πριν από λίγο από τη μια απορροφούσαν την προσφορά που βγαίνει σταθερά στην Εθνική, και από την άλλη τραβούσαν υψηλότερα τους αγοραστές σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως Coca Cola 3E, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΕΛΠΕ, Τιτάν, Motor Oil, METKA, Κύπρου, MIG, FFG.

Μεγάλη πτώση καταγράφεται για τον τίτλο της ΕΤΕ που κινδυνεύει να πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Οι συναλλαγές, μετά από καιρό, ξεπερνούν τα 85 εκατ. ευρώ στις 16.50,
με 26 εκατ. στην Εθνική, 10,4 εκατ. στην 3E, 9,1 εκατ. στον ΟΠΑΠ και περί τα 4,6 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ.

Όμως, το επίκεντρο των αγορών έχει στραφεί κυρίως στη Μαδρίτη. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr διεκτραγωδείται η κατάσταση με τον εύγλωττο τίτλο «Το μέλλον της Ε.Ε. κρίνεται σε Ισπανία και Ιρλανδία».

Πίσω από το ταμπλό αναδεικνύεται η ουσία της κρίσης. Αποτυπώνεται εύγλωττα για παράδειγμα στην απόδοση των ομολόγων, στη μεταφορά κεφαλαίων από τη μία χώρα στην άλλη. Επιβεβαιώνοντας έτσι ποιος ευνοείται από την υπερτετράχρονη κρίση και ποιοι πληρώνουν τα σπασμένα.

Το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1946! Οι αποδόσεις των γερμανικών και των αγγλικών ομολόγων βρίσκονται επίσης σε ιστορικά χαμηλά.

Το ευρώ έχει κατρακυλήσει σε χαμηλό 23 μηνών, με τους επενδυτές να αποχωρούν από οποιονδήποτε τίτλο θεωρείται «κρισιακός», αναζητώντας εναλλακτικές τοποθετήσεις.

Την ώρα που στις συζητήσεις αναλυτών και επενδυτών επικρατεί μια νέα λέξη, Spexit, σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που αποχωρούν από την ισπανική αγορά φαίνεται να τοποθετείται σε γαλλικά και σε αυστριακά ομόλογα. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση των ομολόγων των δύο χωρών.

Θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως για την Ισπανία δεν υπάρχει… επιστροφή. Το στοίχημα παίζεται πλέον όχι στο αν θα προσφύγει σε βοήθεια η Μαδρίτη, αλλά στο αν αυτή θα ζητηθεί πριν ή μετά τις ελληνικές εκλογές.

Και ενώ ετοιμάζεται να… σκάσει η Ισπανία, η Ιταλία σύρεται προς την ίδια κατεύθυνση. Με όλα όσα πρόσθετα συμβαίνουν δυστυχώς στη γειτονική χώρα, μετά και το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Όσο επεκτείνεται και διαχέεται η κρίση έχουμε όλο και πιο ευκρινή εικόνα ενός μεθοδευμένου σχεδιασμού. Σύρονται σε ομηρία χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κι ενισχύεται το κέντρο, δηλαδή κυρίως το Βερολίνο.

Στο Χ.Α., πάλι, το τράβηγμα της Coca Cola λίγο πριν από τις 15.00 (έως και 10%) και του ΟΠΑΠ (έως 7,23%) ορθώνει τον εικοσάρη προς τις 200 μονάδες (3,1%) και το Γ.Δ. προς τις 530 μονάδες.

Μερίδα παικτών θεωρούσε κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης την παρουσίαση (το μεσημέρι στην Αθηναΐδα) του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Με θέσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση παγίων του δημοσίου προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που μας είχαν συνηθίσει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

Εύλογο το ενδιαφέρον λοιπόν για το πώς θα αποτυπωθούν όλα αυτά (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) στην αυριανή συνεδρίαση. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος από κάθε περίπτωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v