ΧΑ: Στην Εθνική το κλειδί της τάσης

Η υποχώρηση της Εθνικής κάτω από το 1 δισ. ευρώ φαίνεται πως ενεργοποιεί τα βραχυπρόθεσμα αγοραστικά αντανακλαστικά ορισμένων παικτών. Κλειδί η ΕΤΕ, με την 3E και τον ΟΠΑΠ. Άμυνα στις 510-520 για τον Γενικό Δείκτη.

Καλό μήνα, κατ’ αρχάς, με υγεία και γερό στομάχι, καθώς θα χρειαστούμε πολλές αντοχές για τη συνέχεια.

Ο Μάιος έκλεισε χρηματιστηριακά με εκτεταμένες ρευστοποιήσεις κυρίως στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και δευτερευόντως του ΟΤΕ, λόγω MSCI, και με τη χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ να υποχωρεί κάτω και από το 1 δισ. ευρώ, όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Το ότι για να αντιμετωπιστεί το… ξεφόρτωμα στη μετοχή της Εθνικής επιστρατεύτηκαν δύο άλλες δεικτοβαρείς δυνάμεις, δηλαδή η Coca Cola 3E και ο ΟΠΑΠ, δείχνει πως υπάρχει συγκροτημένο μέτωπο που ενεργεί στην αγορά. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια, και με τις εξελίξεις να καθορίζονται εν πολλοίς από το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου.

Τα σοβαρότερα, κατά την εκτίμησή μας, μετά την απροθυμία ξένων ασφαλιστικών ομίλων να καλύπτουν επί της ουσίας την ελληνική οικονομία, αφορούν την προειδοποίηση της Ε.Ε. με διακοπή των εκταμιεύσεων, την ίδια ώρα που χαρακτηρίζει την Ελλάδα «χώρα εκτός ΟΟΣΑ». Περισσότερα αναφέρονται στο αναλυτικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση.

Ταυτόχρονα, η αγορά κινείται και στον ρυθμό της ανακοίνωσης των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων. Χθες η Ν.Δ. παρουσίασε το δικό της και ο Γιώργος Παπανικολάου κάνει λόγο για «οικονομικές προτάσεις παρηγοριά στον άρρωστο!». Προς το μεσημεράκι θα έχουμε και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σημαντικό όμως είναι πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ρευστοποιήσεις των ξένων στην Εθνική ξεπέρασαν συνολικά το 7% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Λόγω MSCI υπολογίζεται πως ρευστοποιήθηκαν περισσότερα από 70 εκατ. τεμάχια, καθώς μόνο χθες άλλαξαν χέρια 59,069 εκατ. μετοχές.

Η Εθνική αλλά και οι εξισορροπητές, 3E και ΟΠΑΠ, είναι τα τρία κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης. Ερώτημα παραμένει η συμπεριφορά ορισμένων παικτών απέναντι στην Εθνική, καθώς πρωινές πληροφορίες ήθελαν να δίνονται εντολές αγοράς από τα χθεσινά ελάχιστα του 1,01 ευρώ.

Εάν ενεργοποιηθούν σήμερα, το αργότερο Δευτέρα - Τρίτη, προγράμματα αγορών στη μετοχή της Εθνικής, ενδεχομένως ο τίτλος να «κρύβει» ενδιαφέρον. Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως δεν θα εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση στην Ισπανία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v