Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απουσία αγοραστών πιέζει τη Σοφοκλέους

Διόρθωση έως 2% για τον FTSE-20 στο Χ.Α. με περιορισμένο τζίρο. Η Coca Cola και ο ΟΤΕ τα "βαρίδια". Σχηματοποιείται το περιβάλλον σε Ευρώπη και αγορές λίγο πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 625 μονάδες και τον FTSE-20 να γλιστρά προς τις 225. 

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 9,5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13.40, και ενώ η CCH και ο ΟΤΕ χάνουν περισσότερο από 4%, καθώς χαμηλές τιμές ημέρας καταγράφονται στα 14,81 και στα 2,37 ευρώ αντίστοιχα.

Εύλογη η έκταση της διόρθωσης, δεδομένων της αυξημένης βαρύτητας που έχει η CCH αλλά και του ειδικού βάρους που έχει αποκτήσει βραχυπρόθεσμα ο ΟΤΕ. Εάν σε αυτές τις δύο μετοχές προστεθεί και του ΟΠΑΠ, που έχει δώσει αρνητικές τιμές σε τρεις φάσεις της συνεδρίασης, έχουμε πληρέστερη εικόνα για το -2% περίπου του Χ.Α.

Βέβαια, χαμηλότερα διαμορφώνεται και η τιμή του τραπεζικού δείκτη, με την Εθνική και τη Eurobank να διορθώνουν στο 1,31 και στο 0,692 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank παραμένει σταθερή στο 1,35 ευρώ.

Οι πωλητές έγιναν λίγο πιο επίμονοι όταν μετά τις 13.20-13.25 ο Γ.Δ. υποχωρούσε από το μέχρι τότε χαμηλό των 627,9 μονάδων.

Με συναλλαγές άλλων περίπου 300 χιλ. ευρώ, κυρίως σε ΟΤΕ και CCH, διευρύνθηκαν οι απώλειες του 20άρη, φτάνοντας το -1,65%, καθώς μέσα σε 10 λεπτά βάρυναν και τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Βιοχάλκο, η Κύπρου αλλά και η Ελλάκτωρ.

Μικρότερες απώλειες για Τιτάν, Μέτκα, ενώ ο Μυτιληναίος το παλεύει στα 2,13 ευρώ.

Ανοδικά επιμένουν η ΔΕΗ (2,43%) κι η Motor Oil (1,92%), ενώ η Πειραιώς σταθεροποιούνταν στο 0,225 ευρώ και η Cyprus Popular Bank στο 0,059 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την έκταση της διόρθωσης στη… λογική της αδράνειας που έχει εδώ και εβδομάδες η αγορά και στην απουσία, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σημαντικών ειδήσεων από τις διεθνείς αγορές.

Βέβαια, το περιβάλλον όλο και σχηματοποιείται, με την απόδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων να υποχωρεί. Ειδικότερα, αποκλιμακώνεται για τα ιταλικά και τα ισπανικά, με αυτήν του τελευταίου να φτάνει στο 6,2% για τα 10ετούς διάρκειας.

Σε αυτήν τη συγκυρία, οι αναλυτές αναθεωρούν τα αρχικά σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμώντας πλέον πως η πιο πιθανή εκδοχή είναι η παραμονή της στη νομισματική ένωση.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr παρουσιάζεται δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομικούς αναλυτές (έγινε την προηγούμενη εβδομάδα), όπου οι 45 από τους 64 ερωτηθέντες θεωρούν ότι η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ.

Ενδεικτικά, μέλος ανεξάρτητης συμβουλευτικής ομάδας σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η τρόικα επιστρέφει συνεχώς στην Αθήνα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ευρύτερη πολιτική άποψη πως θα είναι ευχερέστερη η διαχείριση της ελληνικής χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης».

Προς ενίσχυση αυτού του κλίματος και η έκθεση της Goldman Sachs, όπου ο ξένος οίκος θεωρεί βαθύτατα πολιτικό ζήτημα με σημαντικά κόστη την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Και για να έχουμε ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα όσων διαμορφώνονται, ας συνεκτιμήσουμε την άγνοια του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στα δημοσιεύματα για επιβολή πλαφόν στα spreads της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Μέσω του Reuters, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει το γερμανικό Der Spiegel, ξεκαθαρίζοντας πως δεν γνωρίζει τέτοια σχέδια και δεν έχει ακούσει κάτι σχετικό.

Με αυτά τα νέα δεδομένα προετοιμάζονται οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες και κυρίως οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v