Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Είχαν προεξοφληθεί οι εξελίξεις

Η μη επίτευξη συμφωνίας νωρίτερα ήταν ένα από τα σενάρια που συμπεριλαμβάνονταν στα 4-5 που εξέταζαν τα ισχυρά χέρια τις τελευταίες ημέρες. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 270 για τον FTSE 20 και των τραπεζικών στηρίξεων.

Σε νέα παράταση στο θρίλερ για τη δόση αναφέρεται το κύριο θέμα του Euro2day.gr, μετά τις προ λίγων ωρών εξελίξεις.

Το ΧΑ τήρησε χθες στάση αναμονής με εναλλαγές προσήμων κατά τον Θανάση Σταυρόπουλο, σε μια απόλυτα φυσιολογική τακτική θα λέγαμε. Αυτό γιατί το ΧΑ, τα «ισχυρά χέρια» και οι γνωρίζοντες είχαν προετοιμαστεί για 4-5 ενδεχόμενα (βραχυπρόθεσμα), που συμπεριλαμβάνουν και αυτό της μη επίτευξης συμφωνίας στο eurogroup.

Ωστόσο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 821,23 μονάδων, τον FTSE 20 στις 292,75 μονάδες, μένει να φανεί πως θα κινηθούν άμεσα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Ειδικότερα όσοι απορρόφησαν μέρος της προσφοράς την προηγούμενη Πέμπτη-Παρασκευή, αλλά και όσοι τοποθετήθηκαν κοντά στα υψηλά της Δευτέρας.

Αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, λύση θα επιδιωχθεί να εξευρεθεί σε μια έκτακτη συνάντηση με πολλά ξένα ΜΜΕ να την πιθανολογούν για τις 26 Νοεμβρίου.

Το ζητούμενο για την αγορά είναι πρωτίστως η απορρόφηση της προσφοράς που δικαιολογημένα θα βγει στα πρώτα 20-30 λεπτά της συνεδρίασης, οπότε και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι 270 μονάδες για τον FTSE 20.

Θα πρέπει επίσης να επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τις τραπεζικές μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς (χρήσιμα διαγράμματα ανεβάσαμε στον χθεσινό Εκηβόλο), με τους insiders να επιδιώκουν να κρατήσουν την αγορά.

Σε αυτή τη συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι εσπευσμένες κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ (για ΕΥΑΘ και Ελληνικό), το «πράσινο φως» της ΕΤΕπ σε επιπλέον χρηματοδότηση 650 εκατ. ευρώ για αυτοκινητοδρόμους, αλλά και ευρύτερα τοπαιχνίδι που ανοίγει με την ΔΕΠΑ.

Σε σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη αναλύεται η διπλή στρατηγική της Gazprom, η τακτική της Μ+Μ και της Socar.

Θα επαναλάβουμε πως τα ισχυρά χέρια και οι γνωρίζοντες κινούνταν τις τελευταίες ημέρες, δυο εβδομάδες, με γνώμονα 4-5 πιθανά ενδεχόμενα. Ένα από αυτά προκαταλάμβανε και τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα δεν αποφασίστηκαν νωρίτερα, τα ξημερώματα.

Θα επιμείνουμε σε αυτή την επισήμανσή μας, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η αγορά σε αυτήν την φάση της, είναι η έλλειψη ψυχραιμίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v