Έκαναν το 3x3 οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Δεν έχει δει αρνητική συνεδρίαση στο 2013 η αγορά, συμπλήρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές με αθροιστικά κέρδη 6,2%. Στο πράσινο για το έτος όλοι οι τίτλοι του 25άρη. Υπεραπόδοση σήμερα για Alpha, Πειραιώς, ΜIG.

Ομολογουμένως αξιοσημείωτη η παρουσία των αγοραστών, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., το οποίο δεν έχει “δει” ακόμα αρνητική συνεδρίαση μέσα στο 2013, με αθροιστικά κέρδη 6,2% (!)

Εκτός αυτού οι αγοραστές έκαναν το 4Χ4 με αθροιστικά κέρδη 6,97%, ενώ ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννιά με αθροιστικά κέρδη 15,05%.

Μοιραία, ο Δείκτης κινείται σε νέα υψηλά 17 μηνών, με το προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/8/2011 (1006,59 μονάδες).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ο Δείκτης κλείνει κοντά στα υψηλά ημέρας, η σταδιακή αύξηση του τζίρου που όμως ακόμα δεν παραπέμπει σε “διανομή”, αλλά και το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του 25αρη, σημειώνουν θετική μεταβολή από τις 31/12/2012.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αποδείχθηκε πολλών ταχυτήτων, καθώς επέστρεψαν οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, συνεχίστηκε το “rotation” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ αρχίζουν να αφυπνίζονται και οι τίτλοι της θεωρούμενης “ακραίας Περιφέρειας” και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή (!)

Ξεκινώντας από τις Τραπεζικές μετοχές, η σημερινή ανοδική κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα “στοίχημα” για τον αγοραστή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, με τα “πονταρίσματα” να “δείχνουν” Alpha Bank και Τρ. Αττικής.

Και μέσα σε αυτά επέστρεψαν τα “ξαναζεσταμένα” σενάρια για την Πειραιώς, καθώς έκαναν τον γύρο της Αγοράς φήμες σύμφωνα με τις οποίες στρατηγική συνεργασία με ξένη Τράπεζα διερευνά η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την άλλη εβδομάδα αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί αν τελικώς θα υπάρξει συμφωνία.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η κινητικότητα στην MIG και πολύ λιγότερο στην Κύπρου και το γεγονός ότι τελείωσε ο πωλητής στην Ελλάδος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γίνεται εύκολα αντιληπτό το “καταπράσινο” χρώμα του Τραπεζικού ταμπλώ, όπου μόνο ο τίτλος της CPB έκλεισε αμετάβλητος.

Στην δεύτερη ταχύτητα οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, όπου επικράτησαν μικτά πρόσημα (με τα θετικά να υπερτερούν) και εδώ ξεχώρισαν οι Jumbo, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο.

Τέλος συνεχίστηκε το “rotation” στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου εδώ προκύπτουν νέες “ιδέες” που συνεπάγονται και νέους ημερήσιους πρωταγωνιστές, όμως σίγουρο είναι ότι οι σημαντικές υπεραξίες θα προκύψουν από την διακράτηση θέσεων και όχι από το συνεχόμενο trading στην λογική του “ποιο χαρτί δίνει κίνηση”, ή του “ποια μετοχή έχει μείνει πίσω” (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, διάρκειας:

4 εβδομάδων, ποσού 750 εκατομμυρίων ευρώ λήξεως 8 Φεβρουαρίου 2013.
26 εβδομάδων, ποσού 1,250 εκατομμυρίων ευρώ λήξεως 12 Ιουλίου 2013.


Η τεχνική ανάλυση και τα επιμέρους

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, για την εικόνα που επιδεικνύει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις, επισημαίνοντας ότι οι όποιες εισροές χρήματος είναι καθαρά από εγχώριους κωδικούς, όμως, από την άλλη, τονίζουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να εμφανιστούν επιθετικές κινήσεις καταγραφής σημαντικότατων βραχυπρόθεσμων κερδών, έστω και αν οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές εμφανίζονται ευοίωνες με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα χρονοδιαγράμματα, ειδικότερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και βέβαια θα εφαρμοστεί η αναπτυξιακή πολιτική μέσα από ένα πρόγραμμα επενδύσεων με τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Από την άλλη, αυξάνονται οι παράγοντες της Αγοράς που εκτιμούν ότι σταδιακά το ενδιαφέρον θα αυξηθεί για εξωστρεφείς εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με χαμηλό δανεισμό που έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα κόστη τους.

Τεχνικά και η σημερινή συνεδρίαση ενίσχυσε την ψυχολογία των αισιόδοξων.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του την ζώνη ασθενούς αντίστασης στις 950 – 960 μονάδες και δείχνει ότι σύντομα θα αναμετρηθεί με τις 1010 – 1030 μονάδες.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον 25αρη, που υπερκέρασε την ασθενή αντίσταση των 324 μονάδων και όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η “μάχη” με τις 340 – 350 μονάδες.

Στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, όπου αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Ελλάκτωρα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Eurobank Properties, Folli Follie Group, με αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ (-1,61%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,86%), Τιτάν (-0,33%), Motor Oil (-1,2%), Frigoglass (-0,19%).

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+12,03%), MIG (+10,27%), Alpha Bank (+9,33%), Jumbo (+5,51%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 949,09 (10.52) και 966,39 (12.54) και έκλεισε στις 964,19 μονάδες με κέρδη 1,25%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων) έφθασε τα 65,3 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και για 22 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 10%.

Στα επιμέρους και εκτός της Τρ. Αττικής (+21,02%) που προαναφέρθηκαν οι λόγοι, σε νέα υψηλά 14 μηνών κινείται ο Fourlis, ενώ η επιστροφή του αγοραστή έστειλε την μετοχή της Κρι Κρι σε νέα υψηλά 63 μηνών.

Συνέχισαν ανοδικά οι ΕΤΕΜ, Μουζάκης, Fieratex, Pasal, ανέβασε συναλλαγές ο Βογιατζόγλου, με χαμηλές συναλλαγές συνεχίζει η Nexans, ενώ παρά την κούρσα που έχει προηγηθεί η προσφορά παραμένει με το “σταγονόμετρο” στην Ιντεάλ που δείχνει να ετοιμάζεται για “μεγάλα πράγματα” (!)

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την AS Company που δείχνει να αποκτά “καθυστερημένους θαυμαστές”, έστω και αν υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας.
Υπενθυμίζεται ότι στα μεγέθη εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 12,3 εκατ. από 13,3 εκατ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στις 576 χιλ. ευρώ, από 1,47 εκατ. το εννεάμηνο του 2011.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου αυξήθηκαν στα 18,8 εκατ. ευρώ. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η εισηγμένη εταιρεία κατάφερε να σημειώσει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 1,24 εκατ. ευρώ, οι οποίες μείωσαν τον Τραπεζικό δανεισμό και αύξησαν ακόμη περισσότερο το ταμείο (δεν διανεμήθηκε μέρισμα από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης) στα 5,279 εκατ.

Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στις 326 χιλ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες στα 3 εκατ., καλύπτονται όλες από το υπάρχον ταμείο. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 9,757 εκατ.


Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Το ανοδικό σενάριο είχε συνέχεια στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς καθώς οι εισηγμένες μετοχές στο Χ.Α. συνέχισαν την κίνηση τους προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ανοδική τάση χαρακτηρίζεται από μαζικότητα και πλουραλισμό αποδόσεων καθώς οι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε εταιρείες μικρότερων και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων όπου παραδοσιακά ενεργοποιούνται εγχώρια κεφάλαια βασιζόμενοι σε κάποια καλά νέα από τα μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά και από το μέτωπο της επιστροφής των καταθέσεων στις Τράπεζες.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η τροφοδότηση της τάσης με “φρέσκο χρήμα” καθώς σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες ανοδικές εξάρσεις η ρευστότητα που εισέρχεται στην Αγορά έχει νέες φυσικές εισροές τόσο σε χρηματιστηριακές εταιρείες όσο και σε εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού.

Το υπόβαθρο της ανόδου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο συμπαγές και λιγότερο “αγχώδες” αφού οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες της Αγοράς βρίσκουν εύκολα πεδίο πώλησης χωρίς να πιέζουν τις τιμές των μετοχών, ενώ παράλληλα ανακυκλώνουν τα κέρδη τους σε μετοχές που έχουν αποδώσει λιγότερο και δικαιολογούν καλύτερες σχετικές αποτιμήσεις.

Σταδιακά ωστόσο, αναμένεται μια πιο επιλεκτική κίνηση, καθώς το γενικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε όλο το εύρος του Χ.Α. ίσως να μην δικαιολογείται βάσει των συνολικών θεμελιωδών δεδομένων της Αγοράς.

Προς το παρόν οι εμπλεκόμενοι κινούνται με περισσότερο ενθουσιασμό και λιγότερη διάθεση μέλετης των πρόσφατων ισολογισμών, παράμετρος που θα αρχίσει να επηρεάζει σε δεύτερο χρόνο τις επιλογές που θα υπεραποδώσουν κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Η Αγορά εισήλθε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών και σε συνδυασμό με το γεγονός της προσέγγισης του πλαγιοανοδικού καναλιού που έρχεται από τον Μάιο του 2012 θα θέσει σε εγρήγορση κάποια αντανακλαστικά περιορισμού του ρίσκου καθώς
αυξάνονται οι πιθανότητες μιας τοπικής διόρθωσης.

Αν και το Χ.Α. “θέλει να δει” τις 1000 μονάδες, η τεχνική σύμπτωση σε αυτό το επίπεδο κάποιων βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων ενδεχομένως να λειτουργήσει ανασταλτικά στην θετική ψυχολογία και ως εκ τούτου θα αναμέναμε αύξηση του βαθμού μεταβλητότητας στην πορεία προσέγγισης του εν λόγω επιπέδου.

Επισημαίνεται ότι έως την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Η κίνηση στο ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασαν και οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του 25αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 61.897 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE25 υποαπέδωσε έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,72%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.292, τιμή εκκαθάρισης 334,5) κινήθηκαν μεταξύ 328,25 και 336,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (30.000 Alpha Bank, 50.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8.699), Alpha Bank (15.983), Πειραιώς (20.477), Κύπρου (2.511), ΟΠΑΠ (1.867), ΟΤΕ (1.272), MIG (7.090), Eurobank (521), CPB (217), Μυτιληναίο (379), Ελ. Πετρέλαια (117), Ελλάκτωρα (413), ΕΧΑΕ (167), Σιδενόρ (153), ΔΕΗ (669), ΓΕΚ )427), Coca-Cola (103), Intralot (456).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαρτίου, τα 80 με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ και τα 20 με τιμή εξάσκησης τα 5,60 ευρώ.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, το ενδιαφέρον το επενδυτών στην αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE Large cap περιορίστηκε, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 783 options (679 δικαιώματα αγοράς και 104 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 43%.

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε Βιοκαρπέτ (3.000 τεμ.)
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.966.249 τεμ.), Εθνική (6.309.906 τεμ.), Alpha Bank (4.406.050 τεμ.).


Η κίνηση στις διεθνείς αγορές

Με αρνητικά πρόσημα διαμορφώθηκαν οι δείκτες στα Ασιατικά Χρηματιστήρια, καθώς χθες τα πρακτικά της Fed έδειξαν πως τα μέτρα στήριξης μπορεί να αποσυρθούν νωρίτερα από τις προσδοκίες. Αντίθετα, οι Ιαπωνικοί δείκτες ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2011, έπειτα από τρεις ημέρες αργίας, σε μια πρώτη αντίδραση στην επίτευξη της δημοσιονομικής συμφωνίας στις ΗΠΑ.

Απόλυτα ελεγχόμενα τα κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ απόλυτα επιφυλακτικά έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Wall Street.

Με το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 18 περίπου μηνών αναπτύχθηκε ο κλάδος των Υπηρεσιών στην Κίνα το Δεκέμβριο, σε άλλη μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη του δ’ τριμήνου θα παραμείνει ήπια. Συγκεκριμένα, ο δείκτης HSBC PMI διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες το Δεκέμβριο έναντι των 52,1 μονάδων το Νοέμβριο, και τα στοιχεία αυτά ήταν τα χαμηλότερα από τον Αύγουστο του 2011

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών διευρύνθηκε ο κλάδος των Υπηρεσιών στην Ινδία το Δεκέμβριο, εξαιτίας της υψηλής αύξησης των παραγγελιών. Ο HSBC PMI σημείωσε άνοδο στις 55,6 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 52,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία για το δείκτη Υπηρεσιών PMI σε Γερμανία και Ευρωζώνη κινήθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά είναι εμφανής η αδυναμία να υπάρξει σταδιακή βελτίωση.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά τη Γερμανία, ο δείκτης Υπηρεσιών PMI ανακοινώθηκε στις 52,0 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 52,1 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη ανακοινώθηκε στις 47,8 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 47,8 μονάδες. Κάθε μέγεθος υπό του 50 καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Απρόβλεπτη συρρίκνωση εμφάνισε ο κλάδος Υπηρεσιών στην Βρετανική οικονομία τον Δεκέμβριο, επιβαρύνοντας τις οικονομικές προοπτικές της Χώρας, που προσπαθεί να αποφύγει την τριπλή ύφεση. Ο δείκτης ΡΜΙ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια και διαμορφώθηκε στο 48,9 από 50,2 τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει σταθερός.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 1,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί 0,8%.

H M. Bρετανία θα χάσει την αξιολόγηση "AAA" μέσα στο 2013, ανέφερε η Citi μετά τη δημοσίευση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων. Όπως μετέδωσε η "Guardian", η Citi αναθεώρησε τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2013 στο 0,4% από 0,8%, ενώ προβλέπει μόλις 0,5% ανάπτυξη για το 2014. Σε σημείωμα του προς πελάτες, ο αναλυτής της τράπεζας Μichael Saunders, εκτιμά ότι δεδομένης της χαμηλής ανάπτυξης και της απροθυμίας της κυβέρνησης να κόψει τις δαπάνες εν όψει των εκλογών του 2015, ο λόγος του ΑΕΠ προς το χρέος θα αυξηθεί στο 95% στο τέλος του 2013.

Η ύφεση στην Ιταλία αναμένεται να διαρκέσει και το 2013, με το ΑΕΠ να προβλέπεται πως θα υποχωρήσει κατά 2,1% το 2012, κατά 1,1% το 2013, προτού αρχίσει να αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό της τάξης του 1% το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ernst & Young. Σε ότι αφορά το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ο οίκος εκτιμά πως θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά, αγγίζοντας το 127% του ΑΕΠ το 2013-2014 από 121% του ΑΕΠ το 2011. “Αυτό θα αυξήσει τις πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων προσαρμογής. Αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν, η Κυβέρνηση θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας, καθώς οι υφεσιακές επιπτώσεις της λιτότητας υποτιμούνται συνεχώς”, τονίζει η Ernst & Young. Ο οίκος θεωρεί πως είναι υψηλές οι πιθανότητες η Ιταλία να ζητήσει διάσωση το 2013, ιδιαίτερα αφού το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ισπανία έχει αθόρυβα απομυζήσει τον μεγαλύτερο αποταμιευτικό λογαριασμό του Έθνους, το αποθεματικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, χρησιμοποιώντας το ως αγοραστή “έσχατης ανάγκης” για αγορές Κρατικών Ισπανικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Wall Street Journal”. Τουλάχιστον το 90% από τα 65 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο, έχουν επενδυθεί στα, όλο και πιο επικίνδυνα, ισπανικά κρατικά χρεόγραφα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, που τονίζει ότι τώρα η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να “τραβάει” ρευστό για έκτακτες πληρωμές. Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση απέσυρε 4 δισ. ευρώ από το Αποθεματικό Ταμείο για να πληρώσει συντάξεις. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που κάνει ανάληψη ρευστού η κυβέρνηση από το Ταμείο: Η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο, όταν σήκωσε 3 δισ. ευρώ για απροσδιόριστο σκοπό.

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσε η ανεργία το Δεκέμβριο στην Κύπρο, κλείνοντας τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών για την Αγορά εργασίας. Το Δεκέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στα 41.625 άτομα σε σχέση με 39.522 τον προηγούμενο μήνα και 32.895 το Δεκέμβριο του 2011.

Όρους για τη διάσωση της Κύπρου θέτει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Σε μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξή του στην “Die Welt”, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η ΕΕ “είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη μόνον με αντάλλαγμα την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, για να προσθέσει: “Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα την λάβει”.

Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε την επενδυτική προσφυγή εναντίον των μεγάλων οίκων αξιολογήσεων, Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch, σχετικά με τα ratings που "βαθμολόγησαν" δομημένο επενδυτικό εργαλείου (SIV) ονόματι "Rhinebridge" το οποίο και κατέρρευσε το 2007. Η Morgan Stanley, που συνέβαλε στην ίδρυση του επενδυτικού εργαλείου, επίσης θα δικαστεί για συνεργεία, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση. Το Δικαστήριο προειδοποίησε ότι οι οίκοι θα κριθούν ένοχοι και θα τιμωρηθούν, εάν αποδειχθεί ότι έκαναν εν γνώση τους παραπλανητικές αξιολογήσεις. Την προσφυγή κατέθεσαν ιδιώτες επενδυτές.

Ο ανεξάρτητος οίκος αξιολόγησης Egan-Jones, που πέρυσι προχώρησε δυο φορές σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της Χώρας φέτος, ενώ εξήρε τις προσπάθειες των Αμερικανών νομοθετών για αποτροπή του “δημοσιονομικού γκρεμού”.

Η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε 155.000 νέες θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο, περισσότερες από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Ειδικότερα στον Ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 168.000 θέσεις εργασίας ενώ στο Δημόσιο το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 13.000 άτομα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 7,8% (ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή μείωση στο 7,7%). Επίσης αναθεωρήθηκε ανοδικά το ποσοστό της ανεργίας για το Νοέμβριο, στο 7,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,7%.

Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψε το Δεκέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του κλάδου των Υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 56,1 μονάδες από 54,7 μονάδες το Νοέμβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 54 μονάδες. Σημειώνεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της δραστηριότητας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v