Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ο άνθρωπος που άλλαξε 12 υπουργούς και το σπριντ για τις μάσκες

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΦΑΣ. Δώδεκα διαφορετικούς υπουργούς είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο τέως γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας που παραιτήθηκε την Παρασκευή, με την κυβέρνηση να διαρρέει πως θα αναλάβει πόστο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μαντζούφας, που ανέλαβε τη γενική γραμματεία ΣΔΙΤ του (τότε) υπουργείου Οικονομίας επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, έστησε στην ουσία τον θεσμό των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα. Οι συνεχείς διεθνείς διακρίσεις που είχε η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα (υψηλές θέσεις σε κατάταξη για το θεσμικό πλαίσιο, πανευρωπαϊκά βραβεία σε έργα ΣΔΙΤ, κ.ο.κ.) συνέβαλαν στο να είναι ένας από τους μακροβιότερους γενικούς γραμματείς.

Τα παζάρια Lamda για τις επιμέρους αναπτύξεις στο Ελληνικό

Προχωρούν οι συζητήσεις της Lamda Development με υποψήφιους στρατηγικούς συνεργάτες σε διάφορους τομείς στο Ελληνικό, ενώ η εταιρεία στελεχώνεται ή υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με εξειδικευμένα διεθνή στελέχη που διαθέτουν εμπειρία στην ανάπτυξη αντίστοιχων έργων με το Ελληνικό.

Μάλιστα αρκετοί θεωρούν πως ορισμένες συμφωνίες θα έχουν αποκρυσταλλωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου, εξέλιξη που -μαζί με την απόφαση για την άδεια τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο- θα δώσουν νέα δυναμική στην επένδυση.

«Επί ποδός» για το Ταμείο Ανάκαμψης στο υπουργείο Ανάπτυξης

Διαδοχικές συσκέψεις για την κατάθεση του σχεδίου αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «καταγράφονται» στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι προτάσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι που αναλογούν στο υπουργείο θα πρέπει να διαμορφωθούν σύντομα και ως εκ τούτου, παρότι, ακόμα, Αύγουστος, υπάρχει μια σχετική ένταση.

Αν και, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα χρήματα δεν θα έρθουν πριν το πρώτο τρίμηνο του 2021 (στην καλύτερη των περιπτώσεων), εντούτοις στο υπουργείο Ανάπτυξης θέλουν να κόψουν πρώτοι και το νήμα σε ό,τι αφορά την κατάθεση προτάσεων μεταξύ των άλλων υπουργείων. 

Η διπλή μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Ρέα και τα ερωτήματα

Σε διπλή μείωση μετοχικού κεφαλαίου προτίθεται να προχωρήσει η κλινική Ρέα, εφόσον η γενική συνέλευση των μετόχων, που συγκλήθηκε για την 9η Σεπτεμβρίου, εγκρίνει τις προτάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η πρώτη μείωση κεφαλαίου, κατά 18,59 εκατ. ευρώ, προτείνεται, προκειμένου να συμψηφιστούν σωρευμένες ζημιές. Η δεύτερη, κατά 3,28 εκατ. ευρώ, για να διενεργηθεί επιστροφή του παραπάνω ποσού στους μετόχους (0,06 ευρώ ανά μετοχή).

Στην έκθεση του Δ.Σ., που συνοδεύει τα αποτελέσματα χρήσης 2019 (καθαρά κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ), αναφέρεται ότι η διοίκηση της εταιρείας «έχει εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο, βάσει του οποίου αναμένεται, προοδευτικά, η κάλυψη των σωρευμένων ζημιών μέσω της θετικής εξέλιξης των αποτελεσμάτων».

Η MLS, οι συνελεύσεις των ομολογιούχων και η έκθεση της Deloitte

Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένες οι γενικές συνελεύσεις των κατόχων των δύο -εκ των τριών- ομολογιακών δανείων της MLS, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το αποτέλεσμα της αποτίμησης του άυλου ενεργητικού της εισηγμένης από την Deloitte (μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται η αποτίμηση, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οι λογιστικές καταστάσεις του 2019, όπως δήλωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας).

Η ουσία είναι ότι η συγκεκριμένη αποτίμηση έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και πως οι ομολογιούχοι (σε περίπτωση εξασφάλισης της απαιτούμενης απαρτίας) θα κληθούν σήμερα να αποφασίσουν για το αν θα καταγγείλουν τα δύο δάνεια, χωρίς να διαθέτουν βασικά στοιχεία ενημέρωσης. 

v