Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2019

Το «ράβε-ξήλωνε» της ΤτΕ για τις τράπεζες υπό εκκαθάριση

Το «ράβε-ξήλωνε» της ΤτΕ για τις τράπεζες υπό εκκαθάριση

Τελειωμό δεν έχουν τα by-pass της Τράπεζας της Ελλάδος, μπας και καταφέρει η PQH ως ειδικός εκκαθαριστής να ξεπεράσει τις δυσλειτουργίες του πλαισίου και να προχωρήσει σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων με «κόκκινα» δάνεια.

Οι τροποποιήσεις του 2017 και του 2018 δεν έλυσαν, όπως φαίνεται, το πρόβλημα. Έτσι, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της ΤτΕ αποφάσισε στις 8 Μαρτίου να τροποποιήσει εκ νέου τον κανονισμό ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως και τους όρους και προϋποθέσεις για τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Με τις αλλαγές επιχειρείται να περιοριστεί η ευθύνη της Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΑ), η οποία καλείται, όταν διενεργείται εκποίηση από την PQH, να παρέχει σύμφωνη γνώμη για την τιμή της πρώτης προσφοράς και την κατακύρωση του πλειστηριασμού.

Όπως αποκάλυψε η στήλη, οι δυσλειτουργίες διαπιστώθηκαν στην πράξη, όταν η PQH ξεκίνησε την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου (project Argo), με την ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΑ να δηλώνει, μετά από μεγάλη χρονοτριβή, αναρμόδια να δώσει ή όχι σύμφωνη γνώμη για την ελάχιστη τιμή πώλησης.

Δυσλειτουργίες που δεν αντιμετωπίστηκαν πλήρως με την περσινή τροποποίηση του πλαισίου, με αποτέλεσμα να έλθει η τρίτη, κατά σειρά, αλλαγή στο πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι η PQH προγραμματίζει για φέτος την πώληση δύο χαρτοφυλακίων. Το ένα θα αφορά σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ονομαστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και το άλλο σε δάνεια με εξασφαλίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v