Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2020

Τα αιτήματα των χρηματιστών και οι αλλαγές στο Συνεγγυητικό

Τα αιτήματα των χρηματιστών και οι αλλαγές στο Συνεγγυητικό

ΧΑ: Για τα αιτήματα του ΣΜΕΧΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Euro2day.gr σάς είχε ενημερώσει από την 14η Φεβρουαρίου. Μεταξύ αυτών, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για τις εισηγμένες εταιρείες, φορολογικά κίνητρα για μακροπρόθεσμους επενδυτικούς λογαριασμούς, δυνατότητα εισόδου νέων προϊόντων στο ΧΑ και χρήση του ιστορικού κτιρίου του ΧΑ (οδός Σοφοκλέους 10) για εκδηλώσεις.

Μεταξύ βέβαια των χρηματιστών και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, στο «τραπέζι της Αθηναϊκής Λέσχης» συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν την κεφαλαιαγορά, όπως για παράδειγμα η ανάγκη χαμηλότερης φορολογίας, όταν μεταβιβάζεται-κληρονομείται ένας χρηματιστηριακός λογαριασμός.

Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, που θα πρέπει να συνδυάζεται σε πολλές περιπτώσεις με διάθεση ενός ποσοστού στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό μέσω του χρηματιστηρίου. Με τον τρόπο αυτό, ένα τμήμα του οφέλους των ιδιωτικοποιήσεων θα περάσει στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι επενδυτικές επιλογές που προσφέρει η εγχώρια κεφαλαιαγορά. 

Αυτό που μένει να δούμε τώρα είναι ο βαθμός ανταπόκρισης της κυβέρνησης στα προαναφερθέντα αιτήματα του ΣΜΕΧΑ.

 

ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ: Ακούμε ότι σύντομα θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επανακαθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Το θέμα είναι σημαντικό, καθώς το Συνεγγυητικό όχι μόνο αποτελεί μηχανισμό προστασίας των επενδυτών, αλλά και γιατί διαχειρίζεται σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων των χρηματιστηριακών εταιρειών και των ΕΠΕΥ. 

Απ’ ό,τι ακούμε, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις από παράγοντες της αγοράς για το τι θα πρέπει να αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι θα βρεθεί προσεχώς στα χέρια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v