Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2020

Το ναυάγιο στο deal Πειραιώς-APS και το τραπεζικό δίλημμα

Το ναυάγιο στο deal Πειραιώς-APS και το τραπεζικό δίλημμα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-CAPITAL BUFFER: Τη δυνατότητα στις -ευρωπαϊκές- τράπεζες να προσμετρήσουν στα εποπτικά τους κεφάλαια και το ποσό που αφαίρεσαν κατά τη διετία 2018-19, κάνοντας χρήση των μεταβατικών μέτρων, για το αρχικό κόστος υιοθέτησης του IFRS 9, παρείχε, τελικώς, η Επιτροπή Βασιλείας.

Οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα κάνουν χρήση -και- της παραπάνω δυνατότητας.
Κλίνουν, όμως, προς την κατεύθυνση μη χρήσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει, κατά την τριετία 2022-24, να πάρουν κλιμακωτά το 100% της επίπτωσης από το κόστος πρώτης εφαρμογής του IFRS 9.

Σημειώνεται ότι ήδη το κεφαλαιακό τους «μαξιλάρι» ενισχύθηκε κατά 100 με 130 μονάδες βάσης, κάνοντας χρήση της απόφασης για τη διετία 2020-21.

 

ΕΤΕ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Στις ναυτιλιακές χορηγήσεις ακούμε ότι επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η Εθνική Τράπεζα, καθώς θεωρεί ότι ο κλάδος, ως διεθνοποιημένος, θα ανακάμψει ταχύτερα, σε σχέση με τις «στεριανές» επιχειρήσεις του πελατολογίου της.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-IRIS: Ναυάγησε, όπως πληροφορείται η στήλη, η συμφωνία μεταξύ Πειραιώς και της τσεχικής APS για το χαρτοφυλάκιο Iris, με μη εξυπηρετούμενα ανεξασφάλιστα δάνεια.

Η APS, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, κατόπιν διαγωνισμού, δεν κατάφερε επί σειρά μηνών να βρει χρηματοδότηση για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Η έλευση της πανδημίας στην Ευρώπη σήμανε και το τέλος κάθε προσπάθειας.

Για την Πειραιώς υπάρχει η εναλλακτική του στρατηγικού της συνεταίρου Intrum.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v