Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2021

Kαθυστέρηση στα λιμάνια, επιτάχυνση στον IGB και παιχνίδια στο... χιόνι

Kαθυστέρηση στα λιμάνια, επιτάχυνση στον IGB και παιχνίδια στο... χιόνι

ΛΙΜΑΝΙΑ: Ενώ περιμέναμε τις διαδικασίες αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων να προχωρήσουν για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και «Φίλιππος Β» της Καβάλας, στην Ηγουμενίτσα έχουμε νέα καθυστέρηση.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε νέα προθεσμία για την Ηγουμενίτσα, προκειμένου να προσκομισθούν διευκρινίσεις αναφορικά με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη διαδικασία του διαγωνισμού, για τις 10 Φεβρουαρίου.

Για τα άλλα δυο λιμάνια μέχρι στιγμής ισχύει η προθεσμία της 29ης Ιανουαρίου. Όπως έχει ξαναγράψει η στήλη, αυτός που καθυστερεί λέγεται ότι είναι ένας…

 

IGB: Στη Βουλή κατατέθηκε προς κύρωση η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζεται το φορολογικό πλαίσιο του αγωγού μεταφοράς και άλλα ζητήματα διαχείρισης, αλλά και επίλυσης διαφορών, εφόσον αυτές προκύψουν. Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει τη σύμβαση από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο IGB, αν και μικρός αγωγός, μήκους 182 χλμ., θεωρείται κομβικής σημασίας έργο για την ασφάλεια του εφοδιασμού της γειτονικής χώρας. Συνδέεται στην Κομοτηνή με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, αλλά και με το ελληνικό τμήμα του TAP. Μέσα από τον διασυνδετήριο αγωγό θα διέρχονται επίσης οι ποσότητες φυσικού αερίου από το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Έτσι η Βουλγαρία και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες διευρύνουν της πηγές προμήθειας.

Τώρα ως προς το πότε θα λειτουργήσει ο IGB, αυτό που πληροφορείται η στήλη είναι πως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το χρονοδιάγραμμα που ήθελε τις πρώτες ποσότητες αερίου να μεταφέρονται το καλοκαίρι, να έχει μετατεθεί.

Όλα δείχνουν ότι η εμπορική λειτουργία θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

 

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Προβληματισμούς έχει δημιουργήσει η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ότι εξετάζεται το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων με παράλληλο άνοιγμα και της μετακίνησης από νομό σε νομό. Η Ελλάδα έχει 21 χιονοδρομικά κέντρα σε 17 νομούς, γεγονός που σημαίνει ότι αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, πρακτικά «ανοίγει» πλήρως η μετακίνηση σε όλη τη χώρα.

Η ιδέα προκάλεσε θετικά σχόλια ξενοδοχειακών ενώσεων, οι οποίες πιστεύουν ότι η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων θα δώσει πνοή και στη λειτουργία των ξενοδοχείων. «Με χαρά ακούσαμε τον υπουργό Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση ζητά το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Σίγουρα αυτό θα δώσει πνοή στις περιοχές που έχουν ενεργά χιονοδρομικά κέντρα και θα είναι σαφώς μια βοήθεια οικονομική σε αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Ξενοδόχων του Νομού Μαγνησίας, στον οποίο λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Η Ένωση επισημαίνει όμως, και δικαίως, ότι «η λειτουργία των χιονοδρομικών δεν θα μπορέσει να υπάρξει, εάν δεν επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ των νομών και αν δεν επιτραπεί η λειτουργία της εστίασης».

Μπορεί άραγε η εστίαση να λειτουργεί επιλεκτικά ανά περιοχή; Είναι εφικτό να βρεθεί τρόπος να μετακινούνται μόνο όσοι θέλουν να κάνουν σκι; 

Δύσκολες οι απαντήσεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v