Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2021

Οικογενειακές μαχαιριές με φόντο το Χρηματιστήριο

Οικογενειακές μαχαιριές με φόντο το Χρηματιστήριο

Η πρόσφατη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των αδελφών Αναστασίου και Δημήτρη Καλλιτσάντση στον όμιλο Ελλάκτωρ κάθε άλλο παρά αποτελεί την πρώτη ενδοοικογενειακή κόντρα στην εγχώρια επιχειρηματική-χρηματιστηριακή πραγματικότητα.

Άλλωστε, ακόμη πιο έντονες διαστάσεις έχουν λάβει η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των αδελφών Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου Δομαζάκη της Creta Farms ή η προ ετών διαφωνία μεταξύ των αδελφών Κων/νου και Σπύρου Κούτλα της Προοδευτικής, που συνεχίστηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Στην καπνοβιομηχανία Καρέλια, μέλη της ευρύτερης οικογένειας καταψήφισαν τις λογιστικές καταστάσεις των ετών 2017 και 2018, ενώ δεν παρέστησαν στη γενική συνέλευση που ενέκρινε τα αποτελέσματα της χρήσης 2019.

Στην εταιρεία εμπορίας σιδήρου Αφοί Κορδέλλου, η πρώην πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης κα Ελένη Κορδέλλου δεν έχει ψηφίσει τις οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2018 και 2019.

Συγγενικά «όχι» έχουν ακούσει οι χρηματιστηριακοί επενδυτές και σε αρκετές άλλες εταιρείες (π.χ. στη Σφακιανάκης, όταν αυτή διαπραγματευόταν στο ΧΑ), ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου κάποιος συγγενής αποχώρησε από τη διοίκηση της εισηγμένης και στη συνέχεια «έστησε» ανταγωνιστική επιχείρηση.
Βέβαια, πολλές φορές προέκυψαν ρήξεις που δεν έλαβαν ποτέ διαστάσεις δημοσιότητας, αλλά έμειναν μέσα σε «τέσσερις τοίχους» και τακτοποιήθηκαν «πολιτισμένα», με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι ενδοοικογενειακές κόντρες αποδίδονται κυρίως στη δυσκολία του Έλληνα να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους γύρω του, αιτία που ενισχύεται ενίοτε από τη διάθεση εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων, αλλά και από την απουσία κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αδελφών που συνεργάζονται αρμονικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις εταιρείες τους, με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά των κ.κ. Κων/νου και Γιάννη Πετρόπουλου (πριν αποχωρήσουν λόγω ορίου ηλικίας από την Π. Πετρόπουλος), Βασίλη και Δημήτρη Πολύχρονου (Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου), Γιώργου και Σταμάτη Γκινοσάτη (Flexopack).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v