Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2021

Το έμμεσο μπόνους της ΕΥΠΙΚ και γιατί «τρέχει» η Καρέλιας

Το έμμεσο μπόνους της ΕΥΠΙΚ και γιατί «τρέχει» η Καρέλιας

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Η μετοχή της γνωστής καπνοβιομηχανίας που είχε «μείνει πίσω» το 2020, το τελευταίο χρονικό διάστημα «τρέχει περιέργως», καθώς από τα 268 ευρώ της 1ης/12/2020 έκλεισε την Παρασκευή (29/1) στα 328 ευρώ, αφού ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και στα 362 ευρώ.

Ίσως κάποιοι να αγόρασαν κομμάτια εκτιμώντας πως η μετοχή είναι υποτιμημένη με βάση τις οικονομικές της επιδόσεις και τα περιουσιακά της στοιχεία. Ειδικότερα, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στα 905 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ενώ παράλληλα διαθέτει σε μετρητά και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) 461 εκατ. ευρώ (το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας!). Επιπλέον, η μερισματική απόδοση του τίτλου ανέρχεται στο αξιοπρόσεκτο 2,7%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία διανέμει τμήμα μόνο των ετήσιων κερδών της.

Ίσως κάποιοι άλλοι πόνταραν στο σενάριο της δημόσιας πρότασης, ή έστω σε κάποια φήμη για «παιχνίδι».

Ανατρέχοντας πάντως στην ιστορία, πρόκειται για μια μετοχή που τουλάχιστον κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει ανταμείψει (και με το παραπάνω…) όλους τους μακροπρόθεσμους κατόχους της, τόσο μέσα από την πλαγιοανοδική του πορεία στο ταμπλό του ΧΑ, όσο κυρίως μέσα από τις διανομές υψηλότατων μερισμάτων.

Αντίθετα, σπάνια (λόγω και της πολύ χαμηλής της εμπορευσιμότητας του τίτλου) η μετοχή προσέλκυσε βραχυπρόθεσμους παίκτες και ακόμη σπανιότερα τους δικαίωσε για την επιλογή τους.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Την ακύρωση 863.394 ιδίων μετοχών αναμένεται να αποφασίσει η έκτακτη γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πίστης στις 16 Φεβρουαρίου.

Μιλάμε για την ακύρωση του 3,13% των συνολικών τίτλων της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας, γεγονός που αποτελεί μια έμμεση παροχή προς τους μετόχους της, οι οποίοι θα δουν το ποσοστό συμμετοχής τους στην εισηγμένη να αυξάνεται.

Επιπλέον, η ακύρωση ιδίων μετοχών σημαίνει βελτιωμένους δείκτες κερδών ανά μετοχή και μερίσματος ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v