Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2021

Τα χρυσά μερίσματα του ΔΕΣΦΑ και η εκκαθάριση της AKAZOO

Τα χρυσά μερίσματα του ΔΕΣΦΑ και η εκκαθάριση της AKAZOO

ΔΕΣΦΑ: Μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, συνολικού ύψους 262 εκατ. ευρώ, μοίρασε τη διετία που ακολούθησε την πώληση του 66% ο ΔΕΣΦΑ.

Με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του, στις 12 Ιουνίου της περασμένης χρονιάς, δόθηκε επιστροφή κεφαλαίου 74,98 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή προέκυψε με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 88,04 ευρώ σε 77,71 ευρώ και αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ένα χρόνο πριν, ο ΔΕΣΦΑ διένειμε στους μετόχους μέρισμα 186,8 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα αφορούσε τα κέρδη χρήσης 2018 (56,12 εκατ. ευρώ) καθώς και διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων (130,68 εκατ. ευρώ).
Από τα παραπάνω ποσά στην εταιρεία συμμετοχών Senfluga, μέσω της οποίας ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ η κοινοπραξία Enagas, Snam, Fluxys και DAMCO Energy, αναλογούσαν 49,5 εκατ. ευρώ από την επιστροφή και 123,3 εκατ. ευρώ από το μέρισμα. Σύνολο 172,8 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα πήγαν στην Ελληνική Δημοκρατία, ως κάτοχο του 34% του ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται ότι η Senfluga αγόρασε, κατόπιν διαγωνισμού, το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ με τίμημα 535 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε τοις μετρητοίς σε Ελληνική Δημοκρατία και EΛΠΕ.

Η κοινοπραξία έχει ήδη πάρει πίσω σχεδόν 173 εκατ. ευρώ. Ήτοι, το 32,3% του τιμήματος.

Υ.Γ.: Τον Ιανουάριο του 2020, το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου της Senfluga εξαγοράστηκε από την DAMCO Energy.

 

AKAZOO-ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Σε εκκαθάριση έχει μπει η εν Ελλάδι θυγατρική της Akazoo από το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις αποκαλύψεις της QCM για την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων του ομίλου.
Εκκαθαριστής, μετά την παραίτηση του αρχικώς ορισθέντα Θ. Τσογγίδη, ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Πελεκανάκης, ο οποίος οφείλει να διενεργήσει απογραφή της εταιρικής περιουσίας και να δημοσιεύσει ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης, μη υποκείμενο σε έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Επίσης οφείλει να περατώσει χωρίς καθυστέρηση τις εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρείας, να μετατρέψει σε χρήμα την εταιρική περιουσία, να εξοφλήσει τα χρέη της και να εισπράξει τις απαιτήσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v