Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2021

Γιατί συγκεντρώνει μετρητά η Hellenic Healthcare Group;

Γιατί συγκεντρώνει μετρητά η Hellenic Healthcare Group;

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο βραχίονας της CVC Capital Partners για τις εν Ελλάδι επενδύσεις στον κλάδο της Υγείας, Hellenic Healthcare S.a.r.l, με έδρα το Λουξεμβούργο, σήκωσε την… μπάνκα από τις θυγατρικές του.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, η έκτακτη γενική συνέλευση της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα (Metropolitan) αποφάσισε μείωση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με ακύρωση μετοχών και επιστροφή ποσού 30,9 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω χρήματα εισπράχθηκαν από τη Hellenic Healthcare S.a.r.l, η οποία κατέχει το 99,999% του μετοχικού κεφαλαίου της Περσεύς.

Την ίδια ημέρα (17 Δεκεμβρίου 2020), το Διοικητικό Συμβούλιο της Θεραπευτήριο Υγεία έλαβε την απόφαση να καλύψει πλήρως η εταιρεία μη εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο της Hellenic Healthcare, ποσού ως 105 εκατ. ευρώ. Η κάλυψή του αποφασίστηκε να διενεργηθεί εν μέρει με ίδια κεφάλαια και εν μέρει με πρόσθετο δανεισμό από τη Eurobank.

Μέσα σε μία ημέρα, δηλαδή, δρομολογήθηκε η απόδοση στη λουξεμβουργιανή εταιρεία συμμετοχών έως 136 εκατ. ευρώ από τις εν Ελλάδι θυγατρικές της.

Ποιοι είναι οι λόγοι της παραπάνω κίνησης;

Στα έγγραφα, που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, λόγω της φύσης των συναλλαγών (σ.σ. μεταξύ συνδεδεμένων μερών) αναφέρεται ότι η Hellenic Healthcare S.a.r.l εκδίδει το ανεξασφάλιστο δάνειο των 105 εκατ. ευρώ «για την εξυπηρέτηση διάφορων επιχειρηματικών σκοπών της».

Το σίγουρο είναι ότι μέρος, αν όχι το σύνολο, του δανεισμού, που είχε συναφθεί για την εξαγορά του Θεραπευτηρίου Υγεία έχει αποπληρωθεί. Τον Απρίλιο του 2020, η έκτακτη γενική συνέλευση του Υγεία αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 52,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό της επιστροφής αντιστοιχούσε στο ομολογιακό δάνειο που συνήψε με τη Eurobank, στις 6/11/2018, η Hellenic Healthcare Μονοπρόσωπη Εταιρεία Συμμετοχών, κάτοχος του 100% των μετοχών του Υγεία.

Το ομολογιακό έληξε τον Νοέμβριο του 2020 και εξοφλήθηκε. Η Hellenic Healthcare Μονοπρόσωπη Εταιρεία Συμμετοχών ελέγχεται κατά 100% από τη λουξεμβουργιανή Hellenic Healthcare S.a.r.l. Πιθανώς, η Hellenic Healthcare S.a.r.l. να είχε συνάψει δανεισμό για την αγορά ποσοστού στην Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα (Metropolitan) και η επιστροφή κεφαλαίου των 30,9 εκατ. ευρώ να χρηματοδότησε μερική ή ολική εξόφλησή του.

Την ίδια στιγμή, όμως, ακούγεται στην αγορά ότι προ μηνός η CVC εξαγόρασε μετόχους μειοψηφίας στη Hellenic Healthcare S.a.r.l και ειδικότερα την πλευρά Θεοχαράκη. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, η CVC ενδυναμώνει τη θέση της σε μια επένδυση που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί… χρυσοτόκος όρνιθα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι το καλοκαίρι φέρεται να αρνήθηκε μια αρκούντως δελεαστική προσφορά, για να πωλήσει το σύνολο των εν Ελλάδι επενδύσεών της στην Υγεία. Επενδύσεις που συνεχίζονται, με έμφαση πλέον και στη δημιουργία/προσθήκη δικτύου διαγνωστικών κέντρων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v