Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2021

Ο συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ και ο εφιάλτης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ο συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ και ο εφιάλτης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Ως σοβαρή εκκρεμότητα χαρακτηρίζουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς τη μη κατάληξη της δικαστικής διένεξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE. Όπως σημειώνουν μάλιστα, στο ενδεχόμενο δικαίωσης για την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ως προς τις απαιτήσεις της για αποζημίωση θα υπάρξει μπαράζ αντίστοιχων διεκδικήσεων και από άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία έκρινε καταχρηστική την τιμολόγηση των ποσοτήτων αερίου προς την ELFE κατά την περίοδο 2010-2015. Η έφεση ήταν να εκδικαστεί στις 28 Ιανουαρίου και αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές, με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρούν κανονικά τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, διερωτώνται πώς με μία τέτοια εκκρεμότητα είναι δυνατόν οι υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν οικονομικές προσφορές. Και προτρέπουν τους αρμόδιους για επανεξέταση των προθέσεών τους και μετάθεση του διαγωνισμού μετά τον Σεπτέμβριο.

Όπως εξηγούν, όποιος όρος κι αν μπει στο SPA (Κείμενο Συμφωνίας Μεταβίβασης Μετοχών), δύσκολα θα μπορεί να διασφαλίζει τον μελλοντικό ιδιοκτήτη της εταιρείας από την ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου, δηλαδή της καταβολής αποζημιώσεων σε πελάτες της εταιρείας.

Και πολύ περισσότερο, αν ισχύουν οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το Euro2day.gr και κάνουν λόγο για ποσά της τάξης του 1 δισ. ευρώ…

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ζόρικος για τα δημόσια έσοδα αποδείχθηκε ο Ιανουάριος και πώς να μην είναι, όταν η αγορά τον μισό μήνα ήταν κλειστή, μετά άνοιξε, μετά μισο-έκλεισε (click inside και away) και μετά ποιος ξέρει τι μας ξημερώνει…

Συνολικά 4 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων υπολόγιζε πως θα βάλει στο ταμείο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν υστέρηση κοντά στο 20%. Μετά έπεσαν και οι τελευταίες πληρωμές οι οποίες φάνηκαν με καθυστέρηση στο σύστημα και κάπως μαζεύτηκε το αρχικό σοκ, αλλά η υστέρηση παραμένει σημαντική.

Μετράνε ακόμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v