Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2021

Ο Μιχάλης, ο Μένιος και η «φρουρά» - Διπλό μπάσιμο ιδιωτών στα χωράφια του δημοσίου

Ο Μιχάλης, ο Μένιος και η «φρουρά» - Διπλό μπάσιμο ιδιωτών στα χωράφια του δημοσίου

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Το «Φρουρά, φρουρά» που φώναζε κάποτε μια ψυχή στη Βουλή μάς θύμισε η υπόθεση Φουρθιώτη, όπου για λίγο παίχτηκε το «εδώ η φρουρά, εκεί η φρουρά, πού είναι η φρουρά».

Μάθαμε όμως επισήμως από το ΑΠΕ ότι «με παρέμβαση Χρυσοχοΐδη» αποσύρθηκαν πλήρως οι αστυνομικοί που φυλούσαν τον Μένιο από τις απειλές εναντίον του, μεταξύ άλλων, λέει, και της… 17 Νοέμβρη. Με λίγα λόγια δηλαδή, τον άνθρωπο τον απειλούσαν και... φαντάσματα. Σκέτο X-files γίναμε.

Για να σοβαρευτούμε όμως, ωραία η παρέμβαση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά θα πρέπει στη συνέχεια να μας πει τι θα γίνει με εκείνους (μια ολόκληρη... επιτροπή απ’ ό,τι μαθαίνουμε) που εξέτασαν και ενέκριναν όχι απλώς την ύπαρξη φρουράς αλλά τη διάθεση ενισχυμένης φρουράς μεγέθους… 24 ατόμων, μόλις στις 19-20 Μαρτίου! Οπως και με εκείνους τους υψηλόβαθμους που υπέγραψαν τη σχετική απόφαση!

Διότι μεταξύ 19ης Μαρτίου και 31ης Μαρτίου, κομμάτι δύσκολο να… εξέλειπε η απειλή. Που σημαίνει ότι το θέμα δεν τελειώνει με την ανάκληση. Μάλλον πρέπει να αρχίζει ως προς τους εμπλεκόμενους, από την πλευρά του υπουργείου ΠΠ.

Αρκεί βέβαια να μην το… ξεχάσει ο υπουργός!

 

ΜΠΑΣΙΜΟ ΙΔΙΩΤΩΝ Ι: Μετά την έντονη πίεση του δικηγορικού σώματος και των λοιπών επιστημονικών φορέων της χώρας σχετικά με το επίδομα των 400 ευρώ, που χορηγείται από τον Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας του ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε χθες σε τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, με προφανή στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.

Μάλιστα, μετά και την προαναγγελία του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ότι λογιστές και δικηγόροι, ήτοι σημαντικό ποσοστό των επιστημόνων, θα μπορούν, μετά από σχετική πιστοποίηση, να συμμετέχουν στην έκδοση των συντάξεων, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, δεν ήταν λίγοι αυτοί που σημείωσαν ότι η υπαναχώρηση αυτή ως προς το επίδομα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Όπως όλα δείχνουν, δικηγόροι και λογιστές είναι κατ' αρχάς σύμφωνοι με την εμπλοκή τους στη διαδικασία. Επισημαίνουν βέβαια, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διενεργούνται, με στόχο τον καθορισμό των λεπτομερειών, στις οποίες άλλωστε «κρύβεται ο διάβολος», ότι έχουν τις γνώσεις και με κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν πολύ γρήγορα να μάθουν τη λειτουργία του συστήματος απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες.

Απομένει βέβαια, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση επί του θέματος, που θα επιτρέπει στους λογιστές και τους δικηγόρους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε συνεργασία με το μόνιμο προσωπικό του Φορέα.

Διαφωνίες φαίνεται όμως πως υπάρχουν όσον αφορά το θέμα των αμοιβών, με την πλειοψηφία των επιστημόνων να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι τους δικηγόρους ή τους λογιστές για να εκδοθεί η σύνταξή τους. Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζουν, θα πρέπει να γίνεται απευθείας από το κράτος, με δημόσια δαπάνη.

Στον αντίποδα, την έντονη αντίδρασή τους επί της αρχής εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι άλλωστε έχουν αποφασίσει τη διενέργεια απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τις 6 και 7 Απριλίου. Και σε αυτή την περίπτωση, οι σχέσεις έχουν διαρραγεί επικίνδυνα και δεν φαίνεται και από τις δύο πλευρές να γίνονται αντίστοιχες κινήσεις εξομάλυνσης…

 

ΜΠΑΣΙΜΟ ΙΔΙΩΤΩΝ ΙΙ: Θετικά, όπως πληροφορείται η στήλη, είδε η αγορά την πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, η οποία δίνει τη δυνατότητα να συστήνονται από τους φορείς εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 Επιτροπές Ελέγχου Αξιολόγησης που θα έχουν μέλη μόνο από τη λίστα του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ), δηλαδή ιδιώτες.

Στόχος η επίσπευση των ελέγχων και άρα η εκταμίευση πόρων. Με τα νέα δεδομένα, οι ιδιώτες, μετά τη δυνατότητα που τους παραχωρήθηκε από πέρυσι να πιστοποιούν την υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδύσεων, θα μπορούν να εγκρίνουν και την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο.

Η αγορά, όμως, περιμένει και κάτι ακόμα.

Όπως επισημαίνουν πηγές, θα πρέπει να δοθεί στους ιδιώτες και η δυνατότητα να κάνουν τους ελέγχους «πληρότητας φακέλου» που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν δεν γίνει αυτό, στην ουσία, λένε, τίποτα δεν αλλάζει. Πάλι με «χρόνους δημοσίου» θα τρέχουν οι διαδικασίες και με τον… αραμπά θα καταβάλλονται οι ενισχύσεις στους επενδυτές.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι σήμερα οι αιτήσεις για ελέγχους επαλήθευσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου από επενδυτές που έχουν επιλέξει ως ελεγκτές πιστοποιημένους από το υπουργείο ιδιώτες είναι πάρα πολλές, αλλά οι εγκρίσεις μηδενικές. Και αυτό γιατί για να γίνει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος πληρότητας φακέλου, αρμοδιότητα τώρα των δημόσιων υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι οι φάκελοι στις υπηρεσίες πλέον κατατίθενται ηλεκτρονικά. Οπότε, όπως υποστηρίζει η αγορά, δεν ευθύνεται η πανδημία και η απουσία από τα γραφεία λόγω τηλεργασίας αλλά η νοοτροπία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v