Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2021

Εξτρα κίνητρο από Πειραιώς στους μετόχους - Ο Μένιος, η φρουρά και τα.. κεφάλια

Εξτρα κίνητρο από Πειραιώς στους μετόχους - Ο Μένιος, η φρουρά και τα.. κεφάλια

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ως έξτρα κίνητρο για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς λειτουργεί η πρόθεση της τράπεζας να αποδώσει δωρεάν στους μετόχους της, κατά τους επόμενους μήνες, τμήμα των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) των τεσσάρων τιτλοποιήσεων.

Το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας προβλέπει ότι θα αποδοθεί δωρεάν στους μετόχους της εισηγμένης Holding τμήμα των mezzanine ομολογιών των τιτλοποιήσεων Phoenix, Vega, Sunrise I και ΙΙ, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Για τις δύο πρώτες (Phoenix, Vega) θα αποδοθεί στους μετόχους το 65% των mezzanine notes, οι οποίες φέρουν κουπόνι 7%, εντός του έτους, καθώς έχουν υπογραφεί με την Intrum οι συμβάσεις αγοραπωλησίας και αναμένεται η ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Αντίστοιχη εκτιμάται ότι θα είναι η «φέτα» των mezzanine, που θα αποδοθεί δωρεάν, από τις τιτλοποιήσεις Sunrise, οι οποίες θα φέρουν κουπόνι 9%. Οι τελευταίες θα αποδοθούν στους μετόχους το 2022.

Συνολικά, οι μέτοχοι της τράπεζας εκτιμάται ότι θα πάρουν δωρεάν mezzanine τίτλους, ονομαστικής αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ, που ετησίως θα δίνουν ένα κουπόνι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Αν, όπως φημολογείται, η καταβολή του κουπονιού προηγείται της αποπληρωμής κεφαλαίου των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior notes), η αγορά εικάζει ότι θα εισπραχθούν με βεβαιότητα οι τόκοι τουλάχιστον δύο ετών. Ως τότε ο κίνδυνος να καταπέσει η εγγύηση του προγράμματος Ηρακλής είναι χαμηλός.

Πρόκειται για αξιοσημείωτο κίνητρο, αν συνυπολογισθεί ότι θα αποδοθούν, με μεγάλη πιθανότητα, τόκοι ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Μετά βλέπουμε…

Ταυτόχρονα, αποτελεί και μέσο προσέλκυσης επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που θα βοηθήσει στην εκδήλωση ισχυρότερου ενδιαφέροντος, επιτρέποντας στην τράπεζα να σταθμίσει αν τη συμφέρει να αντλήσει 1,2 δισ. ευρώ.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 2: Γράψαμε κάποια πράγματα για την υπόθεση Φουρθιώτη χθες, ενόσω αναμένουμε όμως τις σχετικές ενέργειες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ως προς το ποιοι και γιατί προσέφεραν τέτοια φρουρά και τι κυρώσεις θα υποστούν). Πρέπει να σημειώσουμε και την γκάφα ολκής που έκανε η αστυνομία.

Διότι μόλις μία εβδομάδα πριν την κίνηση του υπουργού να ανακαλέσει την πολυάριθμη φρουρά του παρουσιαστή, δηλαδή στις 24 Μαρτίου, υπήρξε λακωνική ανακοίνωση του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αττικής, σύμφωνα με την οποία «σχετικά με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί φύλαξης δημοσιογράφων, ενημερώνουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Οπότε η φρουρά που ανακάλεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν, υποθέτουμε, εκτός της πραγματικότητας που βιώνουμε, ενδεχομένως ανήκουσα σε μια άλλη... παράλληλη διάσταση!

Κάπου εδώ όμως τελειώνει το αστείο της υπόθεσης, διότι όταν ενώ βάλλεται η αξιοπιστία των διαψεύσεων της αστυνομίας με συστηματικά πυρά από διάφορους χώρους (και για πολύ σοβαρά θέματα), κυκλοφορούν τέτοιες γελοίες ανακοινώσεις που διαψεύδονται σχεδόν ακαριαία από τα γεγονότα, είναι σαν να αποδεικνύει η αστυνομία το... δίκιο των κατηγόρων της!

Μήπως πρέπει να πέσουν μερικά κεφάλια;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v