Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2021

Τα self-tests, ο μύλος και το... αυτοκίνητο - Μήνυση για απιστία έφερε η «λίστα Πέτσα»

Τα self-tests, ο μύλος και το... αυτοκίνητο - Μήνυση για απιστία έφερε η «λίστα Πέτσα»

SELF-TEST: Από τη σιωπή υπουργών και της κυβερνητικής εκπροσώπου όταν τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα για τα self-tests, όλοι έχουν καταλάβει ότι η υπόθεση αυτή, μια σοβαρή υπόθεση, έχει εξελιχθεί με τη μέθοδο του «βάφουμε το αυτοκίνητο ενώ αυτό κινείται με 100 χλμ. την ώρα». Κοινώς, με απίστευτη βιασύνη.

Σήμερα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν κάποια θέματα (έτσι μας είπε χθες η κα Πελώνη), ωστόσο είναι ήδη προφανές ότι τουλάχιστον στις πρώτες ημέρες του ανοίγματος του λιανεμπορίου δεν θα υπάρχει υποχρέωση για self-test, πολύ απλά διότι δεν θα υπάρχουν τα... τεστ, όπως μας πληροφόρησε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Π. Σταμουλίδης.

Ένα ερώτημα βέβαια είναι πώς θα ελέγχεται αυτή η υποχρεωτικότητα και από ποιους, όταν τα τεστ αυτά θα γίνονται στο... σπίτι, το οποίο παραμένει αναπάντητο. Όπως άλλωστε κι ένα ακόμη, επίσης σημαντικό: Αν έχουν προτεραιότητα εκπαιδευτικοί και μαθητές, για να ανοίξουν τα σχολεία, πότε θα υπάρχουν επαρκείς διαθεσιμότητες για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, ώστε να «σηκώνει» υποχρεωτικότητα;

Μύλος προσώρας γίνεται, αλλά ας είμαστε καλοπροαίρετοι ενόψει και των συγκεκριμένων (ελπίζουμε) ανακοινώσεων σήμερα...

 

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ: Η στήλη είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την κυβέρνηση για τους κινδύνους που δημιουργούσε ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης. Την καλούσε δε, να λάβει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες (με αποδείξεις και ονόματα) για δυσανάλογα γενναία χρηματοδότηση χαμηλής απήχησης ΜΜΕ έναντι άλλων, που είτε έλαβαν πολύ μικρότερα ποσά είτε αποκλείσθηκαν εντελώς.

Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ότι οι καταγγελίες προκάλεσαν ακόμα και διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σε παρέμβαση-ράπισμα προέβησαν το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και το Μedia Freedom Rapid Response (MFRR).

Δεν το έκανε. Τον λόγο πλέον τον έχει η Δικαιοσύνη, στην οποία προσέφυγαν χθες 48 πολίτες, από διαφορετικά πεδία επαγγελματικής δράσης, καταθέτοντας σχετική μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές και Αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, κατηγορούν τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (σ.σ. «λίστα Πέτσα» ονομάστηκε ο κατάλογος των ποσών ανά ΜΜΕ καθώς ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για τριπλή απιστία σε βάρος του Δημοσίου και κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ για διαφημιστική δαπάνη, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», με στόχο να ποδηγετήσει τα μέσα ενημέρωσης.

«Τα χρήματα αυτά, ύψους 31 εκατομμυρίων, στερήθηκαν από το ΕΣΥ και τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν για τις ζωές των συνανθρώπων μας», τονίζουν στη μηνυτήρια αναφορά, η οποία, όπως σημειώνεται στην αναφορά τους, στηρίζεται σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας κατά του Δημοσίου:

Α) Κατασπατάληση τουλάχιστον 31 εκατομμυρίων για διαφημιστική δαπάνη κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης, αφ’ ης στιγμής προβλέπεται από τις πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας μας, ότι μια τέτοιου είδους καμπάνια για τη δημόσια υγεία οφείλει να προβάλλεται δωρεάν.

Β) Για τη κατανομή της ανωτέρω δαπάνης και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με αδιαφανή τρόπο σε ανύπαρκτα, ή χαμηλότατης αναγνωσιμότητας ή ξένα και όχι εγχώρια ΜΜΕ.

Γ) Για την παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης στον τρόπο που διαχειρίστηκαν τη ανωτέρω δημόσια περιουσία, ευνοώντας ΜΜΕ με χαμηλότερη αναγνωσιμότητα σε σχέση με άλλα, τα οποία είχαν το κοινό χαρακτηριστικό ότι ασκούσαν κριτική στη κυβέρνηση.

Μένει να φανεί εάν θα δοθεί εντολή δικαστικής διερεύνησης ή εάν θα προκριθεί η οδός της αρχειοθέτησης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v