Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2021

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: H Συνέλευση και η… κερκόπορτα του ομίλου

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: H Συνέλευση και η… κερκόπορτα του ομίλου

Πολύς λαός ασχολείται -και δικαιολογημένα- με το τι θα γίνει σήμερα στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου αναμένεται να ξαναμετρηθούν τα… κουκιά μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Πολλά, αν όχι όλα, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει έτερος εφοπλιστής, ο Διαμαντής Διαμαντίδης, που ελέγχει κάτι λιγότερο από το 5% της εταιρείας και στην προηγούμενη καταμέτρηση είχε συνταχθεί με το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη, εναντίον των Ολλανδών.

Λιγότεροι αλλά σαφώς πιο… σοφιστικέ είναι εκείνοι στην αγορά που αντί να κοιτούν τις μετοχές, ή έστω μόνο τις μετοχές, κοιτούν το μεγάλο ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ύψους 670 εκατ. ευρώ, το οποίο -θυμίζουμε- πέρα από το επιτόκιο του 6,375%, έχει ως εξασφάλιση όλα τα βαρύτιμα ασημικά του ομίλου.

Τι τους έλκει στο ομόλογο; Ότι μπορεί να αποτελέσει… κερκόπορτα «άλωσης» του ομίλου, για μια σειρά από λόγους που θα παραθέσουμε περιληπτικά:

  1. Στα ομόλογα δεν υπάρχουν οι ίδιες διατυπώσεις «διαφάνειας» που υπάρχουν στις μετοχές, δηλαδή κάποιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγάλες θέσεις, χωρίς υποχρέωση γνωστοποίησης.
  2. Η τιμή του ομολόγου παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις. Εκεί περί τον Απρίλιο του 2020 έφτασε να διαπραγματεύεται σχεδόν στο 55% της αξίας του (σαν να λέμε με 350 εκατομμύρια το αγόραζες -θεωρητικά- όλο), περί τα μέσα Μαρτίου έφτασε στο 95% της αξίας του, μετά το πρόσφατο downgrade της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την S&P έπεσε στο 85%, ενώ τις τελευταίες μέρες κινείται λίγο κάτω από το 90%.
  3. Εάν υποθέσουμε ότι συνεχίζεται η δυσπραγία στον όμιλο, τότε α) είναι πιθανό ότι η τιμή του ομολόγου θα κάνει νέα βουτιά, εξασφαλίζοντας χαμηλές τιμές αγοράς και β) αν η δυσπραγία δεν αναστραφεί, τότε όποιος κατέχει μεγάλο μερίδιο στο ομόλογο, μπορεί να καλοβλέπει τις εγγυήσεις, δηλαδή τα ασημικά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία.

Κι επειδή όσοι εμπλέκονται στο παιχνίδι είναι «μεγάλα παιδιά», δεν αποκλείουμε καθόλου να τα ξέρουν αυτά πολύ καλύτερα από εμάς και τους λοιπούς παρατηρητές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v