Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2021

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ωρα για… χέρι στην τσέπη - Οι ανατροπές στο delivery και η εξαγορά της Eurobank

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ωρα για… χέρι στην τσέπη - Οι ανατροπές στο delivery και η εξαγορά της Eurobank

Η χθεσινή Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί ίσως το πρώτο milestone για τα τεκταινόμενα στον όμιλο.

Πέρα από τα καλά νέα, ότι πέρασε η απαραίτητη για την άμεση οικονομική επιβίωση της ΑΚΤΩΡ αύξηση, υπάρχει πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Όποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές θέλει να διατηρήσει κατά το δυνατόν ισχυρότερο λόγο, θα κληθεί συντόμως να συμμετάσχει στην αύξηση, αγοράζοντας όχι μόνον ό,τι αντιστοιχεί στο υφιστάμενο ποσοστό της, αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερα από τα λεγόμενα αδιάθετα.

Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη δεσμευτεί επί τούτου, με πρώτους τους Ολλανδούς, οπότε μένουν οι… πράξεις.

Να θυμίσουμε πάντως ότι με βάση τα εμφανιζόμενα ποσοστά και με τυχόν κατανομή των αδιάθετων pro rata, δηλαδή σε αναλογία ποσοστών, η πλευρά των εφοπλιστών εμφανίζεται να κατέχει μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο που εμφανίζουν οι Ολλανδοί της Reggeborgh, ασχέτως αν οι τελευταίοι επικρατούν στις συνελεύσεις με την υποστήριξη άλλων μετόχων.

Κι ένα ερώτημα είναι τι θα κάνει η πλευρά Λεωνίδα Μπόμπολα του 12,5%, που ήδη κατηγορείται με νομικές κινήσεις της Greenhill των δύο εφοπλιστών, ότι έχει κλείσει εξωθεσμικές συμφωνίες, προκειμένου να παράσχει το option και την υποστήριξή του στους Ολλανδούς, με αντάλλαγμα την θυγατρική Ηλέκτωρ. Ο ίδιος πάντως δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια κι επίσημα, απέναντι στη συγκεκριμένη μάλλον βαριά κατηγορία.

Τι θέλουμε να πούμε; Παρότι το πρώτο επεισόδιο έληξε, ουδεμία ένδειξη υπάρχει ότι ο πόλεμος έχει λήξει ή ότι ήταν νικηφόρος για τη μία ή την άλλη αντιμαχόμενη πλευρά, πέρα από το αναμφίβολα σημαντικό γεγονός ότι ο (έτερος εφοπλιστής) Διαμαντής Διαμαντίδης συντάχθηκε με την έγκριση της αύξησης, κάνοντας το κάτι παραπάνω από 30% που είχε εναντιωθεί στην προ μηνών αλλαγή διοίκησης, να πέσει στο 25,58%.

Με άλλα λόγια, οι εφοπλιστές δεν βρήκαν σε αυτή τη συνέλευση παρά μόνον την ψήφο τους.

 

SKROUTZ LAST MILE: Μετά την εξαγορά του 100% της MyJobNow Delivery που αναπτύσσει την υπηρεσία courier SendΧ από τη Skroutz στα μέσα Ιανουαρίου, ήρθε η ώρα η νέα εταιρεία να αποκτήσει το δικό της όνομα.

Η συγκεκριμένη εξαγορά σηματοδότησε την είσοδο της Skroutz στον κλάδο των ταχυμεταφορών μέσα από τη δημιουργία του δικού της δικτύου διανομέων, καλύπτοντας έτσι και το κομμάτι του last mile. Άρα το όνομα θα έπρεπε να είναι σχετικό και τελικά κατέληξαν στο Skroutz last mile.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να διατηρεί τη συνεργασία της με τις υπόλοιπες εταιρείες courier, ωστόσο, με τη συγκεκριμένη εξαγορά, διευρύνει και «καθετοποιεί» τις δραστηριότητές της, επενδύοντας σε ένα κομμάτι του ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες κατά τη διάρκεια των lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι η SendX, που αποτελεί το courier brand της MyJobNow Delivery, άρχισε να λειτουργεί εν μέσω πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020, ενώ το MyJobNow Delivery αποτελεί spin off της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας MyJobNow.

 

EUROBANK-PORT PLAZA: Το 100% της Piraeus Port Plaza 3 απέκτησε τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς η Eurobank, εξασκώντας το σχετικό δικαίωμα, που είχε με βάση τη συμφωνία μετόχων.

H Eurobank έχει πάρει το 100% και των δύο άλλων SPVs (Piraeus Port Plaza 1 και 2) της επένδυσης μετατροπής των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους.

Επιπρόσθετα, τον περασμένο Δεκέμβριο η τράπεζα απέκτησε το 100% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου μιας ακόμα εταιρείας: της Τενμπέρκο Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε. έναντι τιμήματος 27,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v