Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2021

Η ΤτΕ και οι νέες μαχαιριές στον τουρισμό - Θερινός εφιάλτης για τους διαχειριστές ρεύματος

Η ΤτΕ και οι νέες μαχαιριές στον τουρισμό - Θερινός εφιάλτης για τους διαχειριστές ρεύματος

ΡΕΥΜΑ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ: Ο εφιάλτης των Δύο Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, αυτές τις μέρες του καύσωνα είναι ένας και μοναδικός. Να μη συμβεί σοβαρή βλάβη στα δίκτυα, που να οδηγήσει σε εκτεταμένο μπλακ άουτ.

Δεν είναι το φορτίο του Συστήματος που τους ανησυχεί. Αυτό, όπως αποδείχθηκε μέχρι στιγμής, είναι διαχειρίσιμο. Είναι τα στοιχεία του εξοπλισμού, παμπάλαια στη συντριπτική πλειονότητά τους, οπότε έρχεται ο καύσωνας και τους δίνει και καταλαβαίνουν. «Ανάβουν» και βγαίνουν εκτός λειτουργίας.

Τα πρώτα «καμπανάκια» είναι οι διακοπές ηλεκτροδότησης κατά τόπους, που άρχισαν να εμφανίζονται από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζονται και αυτή. Μπορεί να κρατούν μία ή δύο ώρες, ή και λιγότερο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν παύουν να είναι πρόβλημα, ειδικά όταν ο ηλεκτρισμός είναι απαραίτητος σε άτομα με προβλήματα υγείας ή και για την τηλεργασία που μπήκε στη ζωή μας.

Και ο καύσωνας δεν λέει να κάνει διάλειμμα ούτε στιγμή. Συνεχίζεται απτόητος κι αυτή την εβδομάδα.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι απλό. Δύο χρόνια νέας διακυβέρνησης συμπληρώνονται σε λίγες μέρες. Οι νέες διοικήσεις των Διαχειριστών τι έκαναν στο διάστημα αυτό σε ό,τι έχει να κάνει με τη μέριμνα για την αναβάθμιση και βελτίωση των παμπάλαιων δικτύων; Τι επενδύσεις έγιναν σε αυτό τον τομέα;

Ο ΑΔΜΗΕ έριξε το βάρος του στα υποβρύχια καλώδια για να διασυνδεθεί η νησιωτική χώρα με το ηπειρωτικό σύστημα. Και καλώς, θα πει η στήλη. Αλλά το δίκτυο στην ενδοχώρα; Είδαμε τι έγινε με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, από την άλλη, τώρα ξεκίνησε επενδυτικό πρόγραμμα για υπογειοποίηση των δικτύων, μετά τα γεγονότα της «Μήδειας». Σχέδιο που για να αποδώσει, θέλει μία τριετία και βάλε.

Καλά τα success stories και τα ράλι στις μετοχές, αλλά να αφορούν και στην καθημερινότητα των καταναλωτών και πελατών. Διαφορετικά, οι προσευχές να μη συμβεί το χειρότερο στις επόμενες μέρες δεν αρκούν...

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Συγκρατημένη αισιοδοξία χαρακτηρίζει τις προσδοκίες για τις τουριστικές εισπράξεις του 2021, όπως αυτές αποτυπώνονται στην Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2020-2021.

Με δεδομένο ότι η ανάκαμψη του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού, όπως επισημαίνεται στην Εκθεση, τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, ήτοι 7 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η έκθεση που παρουσιάστηκε χθες πιθανότατα δεν συμπεριέλαβε τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων. Την απαίτηση για τεστ στις αφίξεις από Ρωσία, την καραντίνα που επιβάλλει η Πορτογαλία στους Βρετανούς, την πίεση της Γερμανίας για πανευρωπαϊκή επιβολή καραντίνας στους Βρετανούς κ.λπ.

Ολα, μαζί με τη μετάλλαξη Δέλτα, συνιστούν μαχαιριές στις φετινές προσδοκίες...

 

INTERWOOD-ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Δεν υπάρχει άμεση πρόθεση της εισηγμένης εταιρείας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, δηλώνουν κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρεία.

Έτσι, η σχετική εξουσιοδότηση που ζητείται να δοθεί στο πλαίσιο της επικείμενης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων αποσκοπεί στο να υπάρχει η απαιτούμενη ευελιξία, προκειμένου η διοίκηση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όταν κρίνει πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Γενικότερα, η Interwood προχώρησε πέρυσι στην εγγραφή πολύ υψηλών προβλέψεων-απομειώσεων (πλήρως -ή και… υπερπλήρως σύμφωνα με ορισμένους- καθαρός ισολογισμός) και μέσα από μια κεφαλαιακή της ενίσχυση επιθυμεί να καλύψει τις απώλειες που υπέστη από τη δωδεκαετή οικονομική κρίση, η οποία έπληξε καίρια τον κλάδο της ξυλείας.

Πάντως, το πρώτο τρίμηνο του 2021 ξεκίνησε ιδιαίτερα ανοδικά, ενώ ακόμη καλύτερα εξελίχθηκε η περίοδος Απριλίου-Ιουνίου. Οι παραγγελίες είναι αυξημένες και οι τιμές πώλησης υψηλότερες. Η αγορά περιμένει να ανακοινωθεί ένα σαφώς κερδοφόρο εξαμηνιαίο αποτέλεσμα τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως επίσης ελπίζει σε ένα κανάλι ανοδικής ζήτησης κατά τα επόμενα χρόνια για την εισηγμένη, στον βαθμό που θα εισρεύσουν στη χώρα κοινοτικά κονδύλια, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v