Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2021

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα πληρεξούσια και η Κεφαλαιαγορά & Μητσοτάκης-Μέρκελ: Ο καπνός είχε και… φωτιά

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα πληρεξούσια και η Κεφαλαιαγορά & Μητσοτάκης-Μέρκελ: Ο καπνός είχε και… φωτιά

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προβληματισμένη έως και ενοχλημένη, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εμφανίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τα όσα συμβαίνουν στις γενικές συνελεύσεις της εισηγμένης. Κι αυτό διότι τα όσα συμβαίνουν, διαταράσσουν την καλή λειτουργία μιας ζωτικής εταιρικής λειτουργίας, αυτή της γενικής συνέλευσης, αλλά και δημιουργούν εντυπώσεις περί εταιρικής διακυβέρνησης εντός και εκτός Ελλάδας, λόγω του υψηλού προφίλ και του μεγέθους της συγκεκριμένης εισηγμένης.

Η Επιτροπή, λένε οι πληροφορίες μας, έχει επιχειρήσει να διαμεσολαβήσει «κομψά» και ατύπως μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, στην πρώτη «κόντρα» περί εκπροσωπήσεων, πριν από λίγους μήνες. Μάλλον δεν ευοδώθηκε όμως η προσπάθεια, κρίνοντας από το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, οπότε την αρμοδιότητα για την τελευταία συνέλευση θα έχουν τα δικαστήρια. Για το αν δηλαδή τα πληρεξούσια έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνουν αποδεκτά από τον πρόεδρο της Συνέλευσης.

Πλην της νομικής ουσίας, όμως, υπάρχει όπως είπαμε και η πλευρά της εταιρικής διακυβέρνησης. Κι εδώ, το ότι ο πρώτος αυτή τη στιγμή μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με ποσοστό 25-26% (γεγονός που δεν αρνείται και η πλευρά των Ολλανδών), αφενός, δεν μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο κι αφετέρου, άλλοτε γίνεται δεκτός στη Γενική Συνέλευση κι άλλοτε... όχι, σίγουρα δεν προκαλεί τις καλύτερες εντυπώσεις. Ιδίως όταν συζητούνται κι αποφασίζονται θέματα που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία των παρόντων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά την πρώτη κόντρα μη αποδοχής σε συνέλευση (που αναβλήθηκε), η Greenhill έγινε δεκτή στην κρίσιμη γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπου και έχασε «καθαρά» τη μάχη του ελέγχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δεν έγινε δεκτή όμως στην τελευταία, που είχε επίσης θέματα αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3, όπως τα stock options. Θέματα που αν μετείχε η Greenhill και καταψήφιζε, δεν θα ψηφίζονταν, με βάση τον αριθμό των παρόντων.

Εμάς βέβαια μας κάνει εντύπωση και κάτι άλλο. Αν για το θέμα του proxy voting, δηλαδή των πληρεξουσίων σε μια συνέλευση, μετά από δεκαετίες αυτής της πρακτικής, μπορεί να γίνεται τέτοιο… τζέρτζελο, με δικηγόρους να αγορεύουν και να διαπληκτίζονται επί ώρες, τότε μήπως υπάρχει κάτι λάθος και στις διατυπώσεις των σχετικών νόμων, που να αφήνει περιθώρια ερμηνείας ή… παρερμηνείας;

Διότι αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα μπορούσαν να το δουν οι αρμόδιες αρχές.


ΔΑΝΕΙΑ: Βάσει των κατευθύνσεων που έχουν δώσει στους επενδυτές οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναμένουν, για την επόμενη τετραετία ( 2021-24), πιστωτική επέκταση υψηλότερη των 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, χάρη στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που προσφέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Η Πειραιώς έχει δώσει στόχο για καθαρές νέες εκταμιεύσεις δανείων 10 δισ. ευρώ στην τετραετία, ενώ η Alpha επιδιώκει να αυξήσει τα υπόλοιπα των χορηγήσεών της κατά 8 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής μιλά για 5 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις ετησίως, τη διετία 2022-23, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε καθαρές νέες εκταμιεύσεις. Τέλος, η διοίκηση της Eurobank, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, σημείωσε ότι θα χορηγεί νέα δάνεια της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, ετησίως, κατά την επόμενη τριετία, μόνο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αρκετά τραπεζικά στελέχη και αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Επειδή, όμως, η συγκυρία είναι πονηρή και τα... συντροφικά μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν, η στήλη δεν πρόκειται να σταθεί σε αυτό το σημείο αλλά στα ρεφλέξ που προκαλούν στην Πλατεία Συντάγματος οι εξαγγελίες των τραπεζών.

Στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι τράπεζες πρέπει να διευρύνουν τη χρηματοδότησή τους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση της ρευστότητας θα αποτελέσει, για άλλη μια φορά, βασικό θέμα της εβδομαδιαίας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα, των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΕΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.

 

ΕΜΒΟΛΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Για «δημοσιογραφικές υπερβολές» μίλησε ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε την Παρασκευή να σχολιάσει δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων που έγραφαν ότι η Μέρκελ και ο Μακρόν τον «μάλωσαν» για το γεγονός πως η Ελλάδα έχει δώσει «ελευθέρας» για είσοδο στην Ελλάδα σε εμβολιασμένους με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια που δεν έχουν την έγκριση της ΕΕ.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, δείχνουν ότι εκεί που υπήρχε καπνός, υπήρχε... και φωτιά. Ετσι, χθες μάθαμε ότι πλέον οι Ρώσοι που έρχονται στη χώρα, ακόμα και αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ, ενώ θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο στα σύνορα.

Οι Γερμανοί υπήρξαν πιο επιθετικοί. Ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι σε όσους φτάνουν στη χώρα από τη Ρωσία και την Πορτογαλία θα επιβάλλεται καραντίνα, γιατί στις δύο χώρες έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα.

Αλλη μια απόδειξη ότι το φετινό τουριστικό καλοκαίρι εξελίσσεται σε ναρκοπέδιο, πριν καλά καλά ξεκινήσει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v