Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2021

Δήμος Διονύσου: Νέο φιάσκο μετά τη πανωλεθρία της «Μήδεια»;

Δήμος Διονύσου: Νέο φιάσκο μετά τη πανωλεθρία της «Μήδεια»;

Φαίνεται ότι το πάθημα με τον τραγέλαφο της «Μήδεια», παρά την αγανάκτηση και τη ζημία των δημοτών, δεν έγινε μάθημα.

Εκτεθειμένος όχι μόνο έναντι της αντιπολίτευσης, (εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου), αλλά και απέναντι στην τοπική κοινή γνώμη, εμφανίζεται πάλι ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και η διοικούσα παράταξη του, μετά την απόρριψη της προσφυγής κατά της αδειοδότησης λατομικού χώρου στη περιοχή «Βαθειά Χούνη» της Πεντέλης, επειδή ήταν… εκπρόθεσμη!

Η υπόθεση του λατομείου, έχει προκαλέσει ερωτήματα ακόμη και στη Βουλή, με σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση να αντιτίθεται, ενώ σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από όμορους δήμους (όπως της Πεντέλης που κατέθεσε εμπρόθεσμη προσφυγή) και οργανώσεις, όπως ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία του Πεντελικού, δεδομένης της απειλής στο περιβάλλον, στη ποιότητα ζωής των κοντινών περιοχών, αλλά και του προστατευόμενου, χαρακτήρα του Πεντελικού όρους

Μεταξύ αυτών που αντιδρούν έντονα, τουλάχιστον στα λόγια, τις επαφές και τις συνεδριάσεις, είναι βεβαίως και ο Δήμος Διονύσου, ο οποίος όμως, έως στιγμής, εμφανίζεται να «χωλαίνει», στην… πράξη. Σε βαθμό που να κατηγορείται ήδη, εμμέσως πλην σαφώς από την αντιπολίτευση, για μεθοδεύσεις που προκαλούν υποψίες κρυφής ατζέντας και συμφερόντων.

Μέσα σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο, σχολιάζεται ήδη ποικιλοτρόπως, ότι οι επιχειρηματίες, πίσω από τη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ που επιδιώκει την αναβίωση του λατομείου, κατοικούν στο Κρυονέρι, κοινότητα του Δήμου Διονύσου, απ' όπου προέρχεται και όπου κατοικεί ο Δήμαρχος Καλαφατέλης. Ο τελευταίος δεν αρνείται ότι τους γνωρίζει, επιμένοντας όμως ότι είναι αντίθετος στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Τα γεγονότα είναι αυτά που εγείρουν αμφιβολίες, σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους.

Η απόρριψη της προσφυγής στο ΥΠΕΝ, ως εκπρόθεσμης, ζητά πιεστικά απάντηση στο ερώτημα, γιατί κατατέθηκε εκπρόθεσμα, όταν, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της κίνησης «ΣυνΕΝΑ βήμα μπροστά» Δημήτρης Ζαφειρόπουλος:

Στις 13/4 ανεβαίνουν στη Διαύγεια και οι τέσσερις από τις τέσσερις εγκεκριμένες από Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής άδειες έρευνας λατομικών εργασιών, ενώ στις 6/5 βγαίνει και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Περιφέρεια Αττικής. Στις 7/5 η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρχεται σε πλήρη γνώση του Δήμου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιάννη Φωτάκη.

Εν τούτοις για έξι μέρες, δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση!

O Αντιδήμαρχος Γιάννης Φωτάκης

 

Μόνον στις 13/05 κινητοποιείται (μετά από άτυπη ενημέρωση του κ. Φωτάκη) πρώτος να καταθέσει προσφυγή ο… εξωραϊστικός σύλλογος Διονύσου, κι ακολουθεί μία μέρα αργότερα ο ίδιος ο Δήμος, με αποτέλεσμα την εκπρόθεσμη προσφυγή!

Γιατί δεν έγινε τίποτε εν τω μεταξύ; Μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν έχει δώσει απάντηση.

Παρότι νομικά δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν το εκπρόθεσμο της προσφυγής, εμποδίζει πλέον την περαιτέρω διενέργεια νομικών ενεργειών στο επίπεδο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ο νομικός σύμβουλος του Δημάρχου Ν. Παπαϊωάννου λέει ότι δεν επηρεάζει, νομικοί κύκλοι της αντιπολίτευσης, δεν είναι καθόλου σίγουροι γι' αυτό, ενώ η αρμόδια νομική υπηρεσία του Δήμου δεν έχει πει… τίποτε) υπάρχει κι ένα ακόμη γεγονός που «βάζει ψύλλους στα αυτιά» των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων:

Όταν συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να οριστεί δικηγόρος για την υπόθεση των λατομείων, η εισήγηση της διοίκησης ΔΕΝ περιελάμβανε ανάμεσα στα καθήκοντα της δικηγόρου (κας Χαροκόπου) την υποβολή αιτήσεων αναστολής και αναίρεσης στο Σ.τ.Ε!

Το μάλλον πρωτοφανές γεγονός έγινε αντιληπτό από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχο Διονύση Ζαμάνη, με τον οποίο συμφώνησε και ο επικεφαλής της τρίτης δύναμης Κώστας Κουριδάκης ενώ το ίδιο έπραξε στη συνέχεια και ο παριστάμενος κ. Παπαιωάννου (νομικός σύμβουλος του… Δημάρχου όπως προαναφέραμε!). Κι έτσι πέρασε ολοκληρωμένη η σχετική απόφαση, αποκλειστικά χάρη στην παρέμβαση της αντιπολίτευσης. Πως γίνεται η εισήγηση του Δημάρχου να έχει τόσο σημαντικά κενά, τα οποία διαπιστώνει και ο ίδιος ο νομικός του σύμβουλος, κατόπιν όμως της παρέμβασης της αντιπολίτευσης, μόνον οι ίδιοι μπορούν να εξηγήσουν.

Εντύπωση στην όλη υπόθεση προκαλεί επίσης, η διαφαινόμενη πλήρης απουσία της νομικής υπηρεσίας/γραφείου του Δήμου, που δεν έχει εμφανιστεί πουθενά στη συγκεκριμένη καυτή υπόθεση. Παρότι προφανώς το θέμα άπτεται εξ αρχής των αρμοδιοτήτων της. Ο επικεφαλής πάντως της νομικής υπηρεσίας εμφανίζεται να είναι σε νομική αντιδικία με τον Δήμο, διεκδικώντας πρόσθετες αμοιβές σημαντικού ύψους για τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να έχει απωλέσει την στήριξη του Δημάρχου.

Το ερώτημα των περισσοτέρων, σε ότι αφορά τα παραπάνω, είναι αν τα όσα συμβαίνουν οφείλονται σε ανεπάρκεια, ή σε «δόλο», ιδίως από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ έχει πάρει τέσσερις άδειες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τρεις εκ των οποίων «ανακάλυψε» ο Δήμος Διονύσου, παρότι και οι τέσσερις αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Κι εδώ προκύπτει το κωμικοτραγικό ερώτημα, μεταξύ τοπικών παραγόντων, αν στο Δήμο Διονύσου, δεν μπορούν ούτε έρευνα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ να κάνουν, ή απλώς δεν… θέλουν! Για την ιστορία, επί της 4ης άδειας, ο δήμος ενημερώθηκε επισήμως από τον κ. Ζαμάνη της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της αναβίωσης των λατομείων στη Πεντέλη, είναι πολύ σοβαρή για να περάσει έτσι, καθώς αφορά το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής όχι μόνον της κοινότητας Διονύσου, αλλά συνολικά της ευρύτερης περιοχής, αν όχι και του λεκανοπεδίου.

Ανοχή σε νέο φιάσκο, όταν ακόμη είναι νωπή η εμπειρία της «Μήδεια», στην πλειονότητα των κατοίκων, δεν υπάρχει, σημειώνουν επιγραμματικά, ακόμη και πρόσωπα που στήριξαν τη διοίκηση Καλαφατέλη στις προηγούμενες εκλογές, ενώ άλλοι, όπως ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στέφανος Μιχιώτης, που παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά τη «Μήδεια», μιλούν ανοιχτά για «αποδείξεις αδιαφορίας, προχειρότητας και ανικανότητας». Σε σχετικό κείμενο του ο κ. Μιχιώτης (μέλος συν τοις άλλοις και της "Δύναμης Ευθύνης", της παράταξης δηλαδή του νυν Δημάρχου), προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «είναι η τρίτη φορά, μέσα σε 4 μήνες, που ο Δήμος επιδεικνύει (και αποδεικνύει) ανεπάρκεια. Προηγήθηκε η Μήδεια, ακολούθησε η μη-παραμετροποίηση του (σ.σ. σχεδίου πυροπροστασίας) Ιόλαου και η προβληματική ενημέρωση του κόσμου για τα θέματα πυροπροστασίας και τώρα αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v