Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2021

Συντάξεις: Η απόφαση του Πρωτοδικείου και πώς ανοίγει ο δρόμος για αγωγές

Συντάξεις: Η απόφαση του Πρωτοδικείου και πώς ανοίγει ο δρόμος για αγωγές

Το δρόμο για νέες δικαστικές προσφυγές ανοίγει απόφαση που υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να αποζημιώσει ασφαλισμένη, επειδή καθυστέρησε να προσδιορίσει τα χρόνια ασφάλισης. Συγκεκριμένα, τον Μάιο, με την υπ. αριθ. 1806/2021 απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας καταδίκασε τον ΕΦΚΑ στην καταβολή ποσού 4.357 ευρώ με τόκο 6% επειδή οι υπηρεσίες του καθυστέρησαν να προσδιορίσουν τον χρόνο ασφάλισης.

Η υπόθεση που χειρίστηκε ο Εργατολόγος Ιωάννης Γλέζος, έχει και συνέχεια, καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος, ο ΕΦΚΑ παραιτήθηκε της έφεσης και κατά συνέπεια ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες αγωγές αποζημιώσεων, στην περίπτωση που η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί με ευθύνη του Ταμείου. Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ ήδη εκδόθηκε πιστοποιητικό τελεσιδικίας και επίκειται η είσπραξη από την ασφαλισμένη, του επιδικασθέντος ποσού.

Προσοχή όμως. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι αναμένουν ακόμη και για χρόνια στην ουρά για τη σύνταξή τους δικαιούνται αποζημίωση. Η περίπτωση δεν αφορά γενικά τις καθυστερήσεις.

Η αποζημίωση επιδικάστηκε γιατί το πρώην ΙΚΑ καθυστέρησε να προσδιορίσει τα χρόνια ασφάλισης, με αποτέλεσμα κάποια από τα δικαιώματα της ασφαλισμένης να παραγραφούν και να χάσει μέρος από τη σύνταξη που δικαιούταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v