Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 9 2021

Ο προετοιμασμένος Χρυσοχοϊδης και τα… αποκαΐδια-Διόνυσος, ανοχύρωτη πόλη

Ο προετοιμασμένος Χρυσοχοϊδης και τα… αποκαΐδια-Διόνυσος, ανοχύρωτη πόλη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ. «Εχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας».

Αυτά και άλλα πολλά είχε πει στις 15 Ιουνίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Τότε είχε αναφερθεί σε «μια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας». Δήλωσε ότι «έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση, με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει».

Ο υπουργός είχε σταθεί και στην «επιχείρηση Δρυάδες», για τον προληπτικό καθαρισμό εύφλεκτης ύλης και τη διάνοιξη δασικών δρόμων και διόδων πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων σε 18 περιοχές της Αττικής με χαρακτηριστικά επικινδυνότητας. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονταν το Τατόι, η Ιπποκράτειος Πολιτεία και το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

Προς ώρας μόνο το Σέιχ Σου έχει γλιτώσει από τη μανία της καταστροφής.

Εκείνη την ημέρα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μοίραζε συγχαρητήρια στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής. Την περασμένη Τρίτη, όταν είχε ξεκινήσει ο εφιάλτης στην Αττική ο υπουργός είπε κι’ άλλα: «αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά».

Θα μπορούσες να το πεις και ένα παράλληλο σύμπαν…

 

ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ! Δεν είναι ώρα για κριτική λένε κάποιοι, επειδή έτσι τους βολεύει. Κι όμως, αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής! Πως είναι δυνατόν να το καταλαβαίνουν οι απλοί πολίτες που λέγαμε από την άνοιξη ότι ο κίνδυνος το καλοκαίρι θα είναι πρωτόγνωρος-και να μην «προκάνουν» οι αρμόδιοι;

Ποια ήταν τα μέτρα πρόληψης της Πολιτείας, των Δασικών Υπηρεσιών, του Δήμου που θα έπρεπε ΤΟΤE να φέρει προ των ευθυνών τους ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω; Που είναι οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν; Οι νέοι δασικοί δρόμοι; Ο καθαρισμός των περιαστικών δασών;

Τουλάχιστον 4 από τις 7 δημοτικές κοινότητες του Διονύσου κινδύνευσαν να γίνουν στάχτη, χιλιάδες κόσμου ξεσπιτώθηκε (με λόγο και χωρίς, μια και το 112 και οι εκκενώσεις έγιναν ένδειξη «λειτουργίας» του μηχανισμού και μόνος δυστυχώς νεοτερισμός) πολλοί έχασαν το βίος τους, ενώ και πάλι ο Δήμος έμεινε χωρίς νερό επί μέρες, ακριβώς όπως πολλοί είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί τη χειρότερη ώρα!

Μια επανάληψη της «Μήδεια» είχαμε, η καύσιμη ύλη της οποίας άλλωστε, έγινε ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ επιταχυντής των πυρκαγιών στο περιαστικό δάσος που σε λίγο θα έχει καταστραφεί τελείως στην περιοχή μας και ευρύτερα σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική.

Πρόκειται για πλήρη και παταγώδη αποτυχία του συστήματος και πρέπει να το καταλάβουμε καλά. Οι υπηρεσίες που υποτίθεται ότι προστατεύουν το δάσος, το παρακολουθούν να καταστρέφεται. Και οι υπηρεσίες που προστατεύουν την πόλη, έχουν φτάσει στο σημείο να μας πουλούν για θετικό ότι δεν καήκαμε ολοσχερώς και δεν πεθάναμε.

Ναι εκεί που έχουμε φτάσει θετικό είναι. Γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα. Κι ακόμη είμαστε στις αρχές Αυγούστου!

ΑΛΛΑ κάποιοι έχουν ευθύνες για όλα αυτά! Για πράξεις και παραλήψεις, για την προετοιμασία που ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Από τα υψηλά κλιμάκια του κράτους και της πολιτικής προστασίας ως τους αρμοδίους του Δήμου που έπρεπε να κάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να προστατεύσουν τη πόλη τους. Ευθύνες έχουν και για το γεγονός ότι όλα πέφτουν στην πλάτη κάποιων ηρώων εθελοντών και πυροσβεστών, εκείνων που πληρώνουν πρώτοι τα σπασμένα για την ανυπαρξία πρόληψης.

Κι εμείς όμως ως πολίτες έχουμε ευθύνες. Κι όχι μόνο επειδή «ΑΥΤΟΥΣ ψηφίζουμε», αλλά κι επειδή ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ότι ζούμε σε Δήμο ΑΝΟΧΥΡΩΤΟ, που παγώνει το χειμώνα και καίγεται το καλοκαίρι, σε Δήμο που ασχολείται με φιοριτούρες χωρίς να έχει λύσει ζωτικά θέματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.

Όσοι έζησαν τις προηγούμενες μέρες και νύχτες αγωνίας από κοντά ή από μακριά, όσοι έγιναν περίπου πρόσφυγες, έστω και για 1-2 μέρες, ή κοιμήθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα, όσοι λένε ως τώρα το νερό νεράκι, ελπίζω να καταλαβαίνουν πλέον τι συμβαίνει, χειμώνα καλοκαίρι, στην όμορφη περιοχή μας.

Ελπίζω να νοιώθουν έστω και λίγο τι περνούν οι συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, να νοιώθουν επιτέλους ότι δεν γίνεται να πάμε έτσι στο μέλλον, γιατί πλέον απειλείται το ίδιο το παρόν μας!

 

ΔΕΗ. Υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο διαγωνισμός πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ; Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Γιατί οι ζημιές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού είναι εκτεταμένες, οι φωτιές συνεχίζονται και προφανώς θα απαιτήσουν σημαντικά κονδύλια για την αποκατάσταση τους.

Ετσι, γεννάται το ερώτημα κατά πόσο η προοπτική αυτή θα επηρεάσει το ενδιαφέρον και τις προσφορές που αναμένονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v