Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2021

Το ελληνικό παράδοξο με τη φέτα στην Ολλανδία-Νέο ντιλ από την Delivery Hero

Το ελληνικό παράδοξο με τη φέτα στην Ολλανδία-Νέο ντιλ από την Delivery Hero

ΦΕΤΑ. Φέτα Δωδώνη και Σαλάκης τρώνε οι Ολλανδοί. Πρόκειται για καλά εδραιωμένες μάρκες, σύμφωνα με μελέτη της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2020, τα ελληνικά προϊόντα στον τομέα τροφίμων σημείωσαν ρεκόρ εξαγωγών προς την Ολλανδία φθάνοντας σχεδόν στα 160 εκατ. Ειδικά τα τυριά καταγράφουν αύξηση κατά 27,5% σε σύγκριση με το 2019. Η Ολλανδία εισάγει μεγάλες ποσότητες φέτας και από γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Δανία.

Αξιο λόγου το γεγονός πως η επανεισαγόμενη από άλλες χώρες φέτα στην Ολλανδία είναι φθηνότερη από αυτή που εισάγεται απευθείας από την Ελλάδα!

Σημειώνεται ότι το 2020 η Ελλάδα ήταν ο ένατος σημαντικότερος πελάτης της Ολλανδίας όσον αφορά το τυρί, ενώ από την άλλη πλευρά, η Ολλανδία ήταν η δεύτερος πιο σημαντικός προμηθευτής τυριού για τη χώρα μας, με μερίδιο αγοράς σχεδόν 27%.

Τα σημαντικότερα τυριά που εισάγονται από την Ολλανδία στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα Gouda και Edam.

 

DEAL. Νέα συμφωνία έκλεισε η Delivery Hero, μητρική της ελληνικής πλατφόρμας efood, που απέκτησε το 5,09% της Deliveroo. Το νέο, που πυροδότησε ράλι της μετοχής της βρετανικής εταιρείας, είναι ενδεικτικό της τάσης συγκέντρωσης της αγοράς, η οποία γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη λόγω των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες, ενώ ήδη «βάζει πόδι» και σε άλλες αγορές πέραν του delivery φαγητού. Η διείσδυση εξάλλου στον κλάδο των supermarket είναι που τροφοδοτεί τους τελευταίους μήνες τον χορό των deals.

Ας σημειωθεί ότι πέρα από τη Delivery Hero, η οποία έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε εταιρείες διανομής, τη θέση της ενισχύει και η Uber Eats, της Uber. Εξαγόρασε πέρυσι την εταιρεία διανομής φαγητού Postmates, την εταιρεία παράδοσης αλκοολούχων ποτών Drizly, καθώς και την εταιρεία λογισμικού διαχείρισης στόλων Transplace. Επίσης η Just Eat Takeaway εξαγόρασε την Grubhub και πάει λέγοντας…

Συνεχής είναι η κινητικότητα και στην τοπική αγορά, με επίκεντρο επενδύσεις στα δίκτυα διανομής και τα συνεργαζόμενα καταστήματα. Ηγετικό ποσοστό ελέγχει η efood.

Η Wolt ενισχύει σταθερά τη θέση της ενώ μερίδιο διεκδικούν ορισμένες ακόμη πλατφόρμες όπως Delivery.gr, Box αλλά και νεοεισερχόμενοι παίκτες όπως η ουκρανική Rocket.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v