Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 12 2021

Η Εθνική, το σίγουρο κέρδος από Frontier και μια εξηγήσιμη πρωτιά

Η Εθνική, το σίγουρο κέρδος από Frontier και μια εξηγήσιμη πρωτιά

Κέρδος τουλάχιστον μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα εγγράψει η Εθνική Τράπεζα, από την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την τιτλοποίηση Frontier.

Η τράπεζα «έτρεξε», όπως είναι γνωστό, διαγωνιστική διαδικασία, για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Από την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η κοινοπραξία Bain- Fortress- doValue, με την οποία η Εθνική εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.

Στις 30 Ιουνίου 2021 η καθαρή λογιστική αξία των δανείων της τιτλοποίησης ανερχόταν στα βιβλία της Εθνικής σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η μικτή λογιστική αξία των παραπάνω δανείων ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ. Η Εθνική, δηλαδή, έχει σχηματισμένες προβλέψεις 3,5 δισ. ευρώ για το τιτλοποιηθέν χαρτοφυλάκιο, ενώ έχει αιτηθεί κρατική εγγύηση επί senior notes ως 3,3 δισ. ευρώ. Αν τα senior notes βγουν 2,9 με 3 δισ. ευρώ, το τίμημα που θα λάβει η Εθνική για το 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης θα εγγραφεί ως κέρδος.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση, που διενεργεί εγχώρια τράπεζα από την οποία δεν θα εγγραφεί ζημιά και μάλιστα χωρίς να απαιτηθεί ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των NPEs της τράπεζας.

Η Εθνική θα πετύχει την παραπάνω πρωτιά, χάρη στο Δημόσιο και τα υπερκέρδη από ανταλλαγές και πωλήσεις κρατικών ομολόγων, που έγραψε το 2020, αποκτώντας την ευχέρεια να σχηματίσει προβλέψεις «μαμούθ».

 

Υ.Γ. Πηγές της Εθνικής έχουν σημειώσει ότι οι διαφορές μεταξύ των δεσμευτικών προσφορών ήταν πολύ μικρές. Επομένως, κίνδυνος για την Εθνική από τυχόν μη ευόδωση της διαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία Bain- Fortress- doValue δεν υφίσταται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v