Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 16 2021

Σε ποια οικόπεδα «λοκάρουν» τα ΕΛΠΕ-Τα πωλητήρια Μπάφετ και το… μένουμε σπίτι του Facebook

Σε ποια οικόπεδα «λοκάρουν» τα ΕΛΠΕ-Τα πωλητήρια Μπάφετ και το… μένουμε σπίτι του Facebook

ΕΛΠE: Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση της ΕΛ.ΠΕ. για την αποχώρηση της από τα δύο χερσαία οικόπεδα που είχε αναλάβει ως αποκλειστικός μισθωτής για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Ήταν μάλλον η επιβεβαίωση ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Το Euro2day.gr τέσσερις μήνες πριν, στις 23 Απριλίου, είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της εταιρίας να αφήσει τις δύο χερσαίες παραχωρήσεις, «Άρτα-Πρέβεζα» και «Β.Δ. Πελοπόννησος», καθώς και μία θαλάσσια, Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου, όπου είναι χειριστής με το 50% (το υπόλοιπο ανήκει στην Energean Oil & Gas).

Σε αυτή τη φάση η ΕΛ.ΠΕ. διατηρεί την παρουσία της στις έξι θαλάσσιες περιοχές όπου συμμετέχει είτε αυτοτελώς είτε με ποσοστά, ωστόσο, η προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης της σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι του ενδιαφέροντος της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της και από θαλάσσια μπλοκ, εφόσον δεν βρει τους κατάλληλους συνεταίρους για να προχωρήσουν μαζί στο εγχείρημα.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Στην περιοχή «Ιόνιο», η ΕΛ.ΠΕ. έχει το 50% και το υπόλοιπο ανήκει στην ισπανική Repsol, που έχει εγκαταλείψει τη χώρα μας. Τι θα κάνει αν δεν βρει έναν αξιόπιστο συνεταίρο με διεθνές κύρος και τεχνογνωσία, όπως επιδιώκει; Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δεν είναι το φόρτε, όπως πριν από την πανδημία, διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, που στρέφονται πλέον σε «πράσινες» δραστηριότητες;

Πάντως, από δύο θαλάσσια οικόπεδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει σίγουρα η ΕΛ.ΠΕ. Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρώτον, γιατί η συμμετοχή της είναι μικρή, μόλις 20%, δεύτερον, έχει ισχυρούς συνεταίρους, την ExxonMobil και την Total, που παραμένουν και τρίτον, γιατί οι δύο αυτές περιοχές εξακολουθούν να αποτελούν τη «ναυαρχίδα» της εθνικής προσπάθειας.

 

ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ. Πωλητής για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στις αγορές μετοχών παραμένει ο γνωστός γκουρού των αγορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο αμερικανικό χρηματιστήριο η Berkshire Hathaway, η εταιρία συμφερόντων του Μπάφετ ήταν καθαρός πωλητής σε μετοχές ύψους λίγο άνω του 1 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, μετά από καθαρές πωλήσεις σχεδόν 4 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, οι πωλήσεις δεν δείχνουν να «αγγίζουν» τα μεγάλα στοιχήματα του Μπάφετ σε Apple, Bank of America, American Express και Coca Cola. Η εταιρία μείωσε τη συμμετοχή της στη Chevron και τη Merck. Μια από τις πλέον αξιοσημείωτες τοποθετήσεις της εταιρείας είναι η αγορά μετοχών σχεδόν 1 δισ. της ασφαλιστικής Aon.

Κάτι θα ξέρει ο μπάρμπα Γουόρεν…

 

FACEBOOK. To Facebook ανακοίνωσε ότι παρατείνει την εργασία από το σπίτι τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2022 λόγω της έξαρσης κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα. “Τα στοιχεία και όχι οι ημερομηνίες είναι αυτό που καθορίζει την προσέγγισή μας στο θέμα της επιστροφής στο γραφείο”, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο διαδικτυακός κολοσσός προγραμμάτιζε επιστροφή του 50% του εργατικού δυναμικού στο γραφείο ως το Σεπτέμβριο και πλήρη επιστροφή ως τον Οκτώβριο.

Το Facebook ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαιτηθεί πλήρης εμβολιασμός, αλλά και καθολική χρήση της μάσκας για τους εργαζόμενους που θα επιστρέφουν στα γραφεία στις ΗΠΑ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v