Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 17 2021

Αντίθετες πορείες για Eurobank και Εθνική στην Κύπρο-Που κρύβονται ανεμβολίαστοι σε κρίσιμες δομές

Αντίθετες πορείες για Eurobank και Εθνική στην Κύπρο-Που κρύβονται ανεμβολίαστοι σε κρίσιμες δομές

EUROBANK-ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Το ποσό των 32,6 εκατ. ευρώ πλήρωσε η Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Third Point για να αποκτήσει το 9,9% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

Το τίμημα αντιστοιχούσε στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΚΥΠΡΟΣ. Την ώρα που οι διεργασίες για την Ελληνική Τράπεζα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η Εθνική υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (σ.σ. πρακτικά συρρίκνωσης) της δραστηριότητάς της στην Κύπρο, μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησης της τοπικής θυγατρικής της (Εθνική Κύπρου).

Υπενθυμίζεται ότι η αποεπένδυση της Εθνικής από την Κύπρο αποτελεί την εναπομείνασα δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης, εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της DG Comp, η Εθνική ανακοίνωσε συρρίκνωση δραστηριότητας για την Εθνική Κύπρου, με διακοπή νέων δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής, κλείσιμο καταστημάτων (σ.σ. θα μείνει με 2 καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό) και πρόγραμμα εθελουσίας.

Οι πληροφορίες από Κύπρο αναφέρουν ότι περισσότερα από 130 εργαζόμενοι έχουν αποδεχθεί τα κίνητρα πρόωρης αποχώρησης.

 

ΔΟΜΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ. Πάνω από 3.000 υπολογίζονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δομές ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, για τους οποίους ξεκινά η διαδικασία αναστολής σύμβασης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μέχρι προχθές, είχαν εμβολιαστεί περίπου το 75% των εργαζόμενων, που στο σύνολό τους εκτιμώνται σε περίπου 13.000. Μάλιστα, ενώ στις ιδιωτικές δομές, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη ανέρχεται σε περίπου 86% - 90%, για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους, στις δημόσιες δομές το ποσοστό αυτό μειώνεται κοντά στο 70%.

Οι δηλώσεις από τους εργοδότες πρέπει να γίνουν στο σύστημα Εργάνη, και οι μη εμβολιασμένοι έχουν περιθώριο 3 ημερών, προκειμένου να υποβάλλουν τις δικές τους ενστάσεις και κυρίως τα απαιτούμενα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, που τους αποτρέπει να εμβολιαστούν. Σε διαφορετική περίπτωση, έρχεται η αναστολή σύμβασης, χωρίς μισθό… Ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί στο δημόσιο, η κυβέρνηση έχει κλείσει –για την ώρα- κάθε συζήτηση για απολύσεις…

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους στις δομές αυτές. Το πρόστιμο για τους εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους φτάνει έως τα 200.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v