Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2021

Τι περιμένει, τι φοβάται η αγορά από τα κίνητρα για συγχωνεύσεις - Η αποχώρηση της Repsol

Τι περιμένει, τι φοβάται η αγορά από τα κίνητρα για συγχωνεύσεις - Η αποχώρηση της Repsol

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ: Το νομοσχέδιο που θα εισάγει κίνητρα μεγέθυνσης για τις επιχειρήσεις αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, πριν τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση.

Παρότι για την έκταση και κυρίως τη στόχευση των κινήτρων υπήρξε μεγάλη συζήτηση, λόγω και της αναγκαιότητας γρήγορης απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η αγορά δεν είναι βέβαιη ότι κρίσιμες εισηγήσεις έχουν υιοθετηθεί.

Τόσο οι βιομηχανίες όσο και οι τράπεζες επισήμαναν την ανάγκη στοχευμένων κινήτρων στη βιομηχανία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της.

Για παράδειγμα, προτάθηκαν κίνητρα ώστε οι βιομηχανίες να ενισχύσουν τα κονδύλια για έρευνα/ανάπτυξη, θέτοντας βάσεις μεγαλύτερης εξωστρέφειας, ενώ κατατέθηκε εισήγηση για κλιμάκωση των φορολογικών κινήτρων στις βιομηχανίες, που βαρύνονται με σημαντικά υψηλότερο ενεργειακό κόστος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Ένα ένα πέφτουν τα κάστρα. Μιλάμε για χώρες που είχαν πετύχει να καταγράφουν επί μήνες μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά κρούσματα και τώρα επιβάλλουν lockdown για να ανασχέσουν τη μετάλλαξη Δέλτα που καλπάζει.

Τελευταίο θύμα της το Βιετνάμ, που ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι που αναγκάστηκαν να πάρουν Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Ανακοίνωσε 4.425 κρούσματα, σπάζοντας ένα πολύμηνο σερί σχεδόν μηδενικών μολύνσεων.

Η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει την νέα έξαρση χωρίς ουσιαστική εμβολιαστική κάλυψη. Από τα 96,5 εκατομμύρια του πληθυσμού, μόλις 1,5 εκατομμύριο έχει εμβολιαστεί πλήρως.

 

REPSOL: Με επίσημη βούλα πλέον η αποχώρηση της ισπανικής Repsol από την παραχώρηση των Ιωαννίνων. Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, δίνεται το πράσινο φως για την εκχώρηση του μεριδίου της (60%) στην Energean Oil & Gas, η οποία γίνεται πλέον ο μοναδικός παραχωρησιούχος.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι δύο εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν στην ΕΔΕΥ όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα της μεταβίβασης, για την επικύρωση της απόφασης. Τα Ιωάννινα είναι η δεύτερη χερσαία περιοχή για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, μετά την Αιτωλοακαρνανία, που εγκαταλείπει η Repsol. Έχει απομείνει μόνο στο «Ιόνιο», από κοινού με την ΕΛ.ΠΕ., αλλά και σε αυτή την περιοχή η αποχώρησή της θεωρείται προεξοφλημένη.

Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται, από τον περασμένο Νοέμβριο, στις χώρες στις οποίες εστιάζει πλέον τη στρατηγική της η εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v