Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2021

Tο αλουμίνιο, η Μυτιληναίος και η… Γουινέα - Σφηνάκια για Ideal, Performance, MLS και Yalco

Tο αλουμίνιο, η Μυτιληναίος και η… Γουινέα - Σφηνάκια για Ideal, Performance, MLS και Yalco

IDEAL και PERFORMANCE: Το μέρισμα που θα διανείμει φέτος η Performance μπορεί να είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το περσινό (από το 0,06 στο 0,09 ευρώ), ωστόσο η σχετική απόδοση της μετοχής υπολείπεται του 1%, καθώς ο τίτλος έχει υπερτριπλασιάσει την τιμή του κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Όμως, παρά το ράλι της μετοχής, το κλίμα για τις προοπτικές του κλάδου της πληροφορικής είναι τόσο θερμό, έτσι ώστε η διοίκηση της εισηγμένης να πιστεύει ότι μπορεί να αντλήσει έως 5 εκατ. ευρώ μετρητά μέσα από ιδιωτική τοποθέτηση και τη συμμετοχή έως 150 επενδυτών.

Για την περίπτωση της Ideal, η στήλη σάς είχε προϊδεάσει πρόσφατα, μιλώντας για αύξηση του free float της εταιρείας. Χθες άλλαξε χέρια μέσω πακέτων (placement) γύρω στο 13% της εισηγμένης, δείχνοντας -και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και στην Performance -ότι «λεφτά υπάρχουν» στη χρηματιστηριακή αγορά, αρκεί να υπάρχει παράλληλα και ένα story που ακούγεται ευχάριστα στα αφτιά των επενδυτών (μετατροπή της Ideal σε ένα εισηγμένο και πολυμετοχικό private equity).

Να θυμίσουμε ότι η μετοχή της ΙΝΤΕΚ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στο ταμπλό του ΧΑ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ η ρευστότητά της επιτρέπει την ύπαρξη χρηματικών διανομών στο μέλλον.

 

MLSΟι λογιστικές καταστάσεις της ΜLS για το 2019 (αυτές που καθυστέρησαν να εκδοθούν τόσο πολύ και μετέτρεψαν σε έντονα αρνητικά τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας) εξετάζονται από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Η όλη υπόθεση αφορά την αξιολόγηση της δουλειάς του ορκωτού ελεγκτή και όχι την ουσία της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, που -ούτως ή άλλως- είναι έντονα προβληματική.

 

YALCO: Ακούγονται ενθαρρυντικές εξελίξεις για το μέλλον της Yalco καθώς, αφενός, η πώληση των δανείων της εισηγμένης με «βαθύ» discount και, αφετέρου, η πρόσφατη εκποίηση ακινήτου της εταιρείας, δημιουργούν προσδοκίες σε κύκλους της αγοράς για σαφέστατη ελάφρυνση υποχρεώσεων και χρεωστικών τόκων σε βάθος χρόνου.

Όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη.

 

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Η εκρηκτική αύξηση της τιμής του αλουμινίου ανατρέπει την εικόνα στην παγκόσμια αγορά. Δεδομένου ότι η Γουινέα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βωξίτη και η δυνατότητά της να κινηθεί στην παγκόσμια αγορά αμφισβητείται μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στη χώρα, στο προσκήνιο βρίσκονται οι εταιρείες που δεν εξαρτώνται από αυτή.

Μια εξ αυτών, σημειώνουμε, είναι η Μυτιληναίος, που διαθέτει το πλεονέκτημα της καθετοποίησης.

Είναι, λένε παράγοντες της αγοράς, σημεία των καιρών. Η Κίνα, που για χρόνια έκανε ντάμπινγκ τιμών, προσπαθεί τώρα να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των τιμών αλουμινίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η αγορά βλέπει μείωση παραγωγής.

Κερασάκι στην τούρτα, οι εξελίξεις στη Γουινέα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v