Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2021

Το... λάθος Viohalco-Τιτάν και το στοίχημα της Μπήτρος *Νέες επενδύσεις από τον Γερμανό *Τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για τις Γούρνες

Το... λάθος Viohalco-Τιτάν και το στοίχημα της Μπήτρος *Νέες επενδύσεις από τον Γερμανό *Τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για τις Γούρνες

ΜΠΗΤΡΟΣ: Κύκλοι της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία δανειακής αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της Μπήτρος και ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε δευτερεύοντες, «γραφειοκρατικούς» λόγους.

Πάντως, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η αποτίμηση της Μπήτρος Συμμετοχών στο ΧΑ διαμορφώνεται στα 10,7 εκατ. ευρώ, όταν παράλληλα το 25% που κατέχει στη ΣΙΔΜΑ αποτιμάται (πάλι με βάση το χθεσινό κλείσιμο) στα 9,3 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, η Μπήτρος χωρίς τη συμμετοχή της στη ΣΙΔΜA τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο προς 1,4 εκατ. ευρώ...

 

ELVALHALCOR-TITAN: Αύριο Παρασκευή διεξάγεται η έκτακτη γενική συνέλευση της ElvalHalcor με βασικό θέμα την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους έως 250 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, το οποίο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Τα έσοδα της έκδοσης θα κατευθυνθούν για την αναχρηματοδότηση υπάρχοντος δανεισμού, χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία ενός μονιμότερου κεφαλαίου κίνησης, ή ακόμη και η χρηματοδότηση κάποιων νέων επενδύσεων.

Όπως όλα δείχνουν, ο εισηγμένος όμιλος θα καταφέρει να αντλήσει μέσα από το Χρηματιστήριο της Αθήνας ένα πολύ σημαντικό ποσό με χαμηλό κόστος και μάλιστα με «κλειδωμένο» επιτόκιο για τα επόμενα επτά έτη.

Μια τέτοια έκδοση, αναμφίβολα, ενισχύει το κύρος της ελληνικής αγοράς ομολόγων (πρόσφατα είχαμε και τις εκδόσεις των ναυτιλιακών εταιρειών των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Μαρινάκη), ενώ παράλληλα διευρύνει και την γκάμα των προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών.

Και να σκεφτεί κάποιος πως όταν πριν από λίγα χρόνια ο όμιλος Viohalco όπως και η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν μετέφεραν τις έδρες τους από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, το έπραξαν με βασικό κίνητρο πιο άνετη και φθηνότερη χρηματοδότησή τους από το εξωτερικό.

Ένα δεύτερο επιχείρημα ήταν τότε η διαπραγμάτευση των μετοχών τους στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, όταν σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών τους εξακολουθεί να γίνεται στον… αριθμό 110 της Λεωφόρου Αθηνών.

Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, μάλλον λάθος έκαναν…

 

ΓΟΥΡΝΕΣ: Πριν το τέλος της χρονιάς επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για το ακίνητο στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου. Στο τρέχον διάστημα ελέγχονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα των τεσσάρων διεκδικητών που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές ενώ αμέσως μετά το δ.σ. του Ταμείου θα αξιολογήσει ποιες εξ αυτών θα εισέλθουν στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για βελτίωση του τιμήματος.

Ο πήχης απόστασης μεταξύ των οικονομικών προσφορών που θα προκριθούν στην επόμενη -και τελική- φάση έχει οριστεί στο 20%.

 

ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην έρευνα, παραγωγή και εμπορική διάθεση μπαταριών λιθίου για εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας έχει ξεκινήσει ο όμιλος Π. Γερμανού.

Πρόσφατα, η Sunlight δημιούργησε στην Αθήνα ένα νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για μπαταρίες λιθίου, το οποίο στελεχώθηκε από 50 επιστήμονες.

Ταυτόχρονα, επέκτεινε το κέντρο R&D στο εργοστάσιο της Ξάνθης, ενώ θα συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IPCEI) για την ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα μπαταριών λιθίου για αποθήκευση ενέργειας, οι οποίες θα τεθούν σε βιομηχανική παραγωγή.

Η Sunlight θα επενδύσει για την παραπάνω έρευνα 105,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49,9 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατική ενίσχυση από το ΠΔΕ (Υπεγράφη από τον Αδ. Γεωργιάδη η χρηματοδότηση…). Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με ιδιωτική τοποθέτηση και τραπεζική χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος σχεδιάζει επένδυση δημιουργίας νέας μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου στη Δυτ. Μακεδονία. Πρόκειται για επένδυση που θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπαχθεί στις δράσεις τόσο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σύνολο των επιδοτήσεων και των χαμηλότοκων δανείων μπορεί να φθάσει ως το 70% του ύψους της επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v