Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2021

Viva Wallet: Οι εντυπωσιακές αποτιμήσεις και η (A)Praxia Bank - Πανδημία: Οι αριθμοί, τα μέτρα και η… Εκκλησία - Ο Μασούτης και το μαντίλι

Viva Wallet: Οι εντυπωσιακές αποτιμήσεις και η (A)Praxia Bank - Πανδημία: Οι αριθμοί, τα μέτρα και η… Εκκλησία - Ο Μασούτης και το μαντίλι

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Πέρα από τους αριθμούς της πρώτης γραμμής (κρούσματα, διασωληνώσεις θάνατοι), πολύ κακό οιωνό για το άμεσο μέλλον αποτελούν και οι αριθμοί για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η διαφορά εισαγωγών-εξιτηρίων έχει περάσει τα υψηλά του Αυγούστου και κινείται σε επίπεδα εβδομαδιαίων μέσων όρων (περίπου 120 την ημέρα) που είχαμε να δούμε από τον Απρίλιο του 2021. Επίσης οι νέες εισαγωγές (περίπου 280 την ημέρα) κινούνται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Μάιο, που σημαίνει ότι προσεχώς θα αυξηθούν σημαντικά διασωληνώσεις και θάνατοι, είτε αποδειχτούν επιτυχημένα τα νέα μέτρα είτε όχι.

Όσο για τα νέα μέτρα, αίσθηση έχει προκαλέσει σε πολύ κόσμο το γεγονός ότι μπορεί να χρειάζεσαι rapid test για να πας σε ένα κατάστημα, δεν το χρειάζεσαι όμως για να πας στην εκκλησία, παρότι όλοι πλέον γνωρίζουν ότι -δυστυχώς- οι ναοί έχουν εξελιχθεί σε πρώτης τάξεως εστίες μετάδοσης και μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες. Ολοι εκτός, ίσως, από τον κ. Πλεύρη.

Ομοίως, παρά τις συστάσεις επιστημόνων όπως ο κ. Σαρηγιάννης, κυβέρνηση και ειδικοί (τους οποίους… ξαναθυμήθηκε η κυβέρνηση) δεν προέβλεψαν διαγνωστικά τεστ για τους εμβολιασμένους.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλη τράπεζα καλεί δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, παρέχοντας τη διενέργεια PCR τεστ, υποχρεωτικά όμως, στους εμβολιασμένους.

Ποιος έχει δίκιο;

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η τράπεζα «φυλάει τα ρούχα της για να έχει τα μισά», γνωρίζοντας ότι κάποιοι εμβολιασμένοι μπορεί εν αγνοία τους να είναι ασυμπτωματικοί φορείς και -αφού μπορεί- πληρώνει για PCR, που είναι το πιο αξιόπιστο.

Με λίγα λόγια, εμείς τουλάχιστον διαπιστώνουμε μια «πολιτική» αντιμετώπιση του προβλήματος από τους αρμοδίους, τόσο ως προς το θέμα της εκκλησίας όσο και ως προς την έλλειψη ελέγχων στους εμβολιασμένους, έστω με τη μορφή self-test.

Όσο για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αυτή κι αν είναι «τζιζ». Παρότι υπάρχουν δυτικές χώρες που έχουν επιβάλει π.χ. υποχρεωτικό εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Σε καλό να μας βγει... Γιατί όταν το πολιτικό κόστος (και ασφαλώς τέτοιου είδους κινήσεις έχουν κόστος) εμφανίζεται να μπαίνει πάνω από τις ανάγκες της συγκυρίας, συνήθως τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά.

 

 

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ-CVC: Δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά το σενάριο συζητήσεων μεταξύ του private equity fund CVC Capital και της οικογένειας Μασούτη.

Κύκλοι του private equity fund δηλώνουν ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε ενδιαφέρον, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα που έρχεται από τραπεζικά στελέχη.

Με άλλον συζητούσε η οικογένεια, που… κούνησε μαντίλι, όταν άκουσε την απαίτηση για EV/EBITDA 10 φορές.

 

VIVA Wallet: Αποτίμηση που ξεκινά απο το 1,2 δισ. ευρώ και πάει ως και το... 1,7 δισ. ανάλογα με το ποια «πηγή» θα προτιμήσεις, περιλαμβάνει το φερόμενο ως κυοφορούμενο (εδώ και πολύ καιρό) deal μεταξύ της ελληνικής εταιρείας και της JP Morgan, μάλλον για λογαριασμό πελάτη της.

Aν γίνει το deal, θα είναι εξαιρετικά χαρμόσυνο για όσους μετόχους θα ήθελαν να πουλήσουν, μια και με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από την εταιρεία για το 2021, ο τζίρος της θα ανέλθει σε… 120 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για αποτίμηση 10-14 φορές τον τζίρο του έτους και βάλε…

Πάντως ο ίδιος ο Χάρης Καρώνης, η «ψυχή» της εταιρείας, είχε τοποθετήσει τον περασμένο Ιούνιο την αποτίμηση στην οποία θα γίνει ο τρίτος γύρος χρηματοδότησης έως τον Ιούλιο του 2023, στο 1,5 δισ. ευρώ, θεωρώντας ότι τότε η ωρίμανση του business plan και η ανάπτυξη των εργασιών θα δικαιολογούν τέτοια αξία.

Οπότε μπορεί έκτοτε να έχει ανέβει κι άλλο ο πήχης του...

Μιλάμε για νούμερα που ζαλίζουν τους κοινούς θνητούς και καλά να είναι να τα δουν στην τσέπη τους οι άνθρωποι. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη Viva Bank, έχουμε παρατηρήσει μια κάποια αναντιστοιχία μεταξύ «λόγων και έργων». Επισκεφθήκαμε το site της τράπεζας και είδαμε ότι δεν έχει καμία λειτουργικότητα πέρα από το «στείλτε mail» και «πάρτε μας τηλέφωνο», όπως ήταν δηλαδή και στην εποχή της περίφημης (Α)Praxia Bank.

Κι αυτό συμβαίνει ενώ η Viva Bank πήρε το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος αρχές Αυγούστου του 2020, δηλαδή πριν από 14 μήνες, κι όταν μάλιστα γίνονταν τότε δηλώσεις ότι η τράπεζα θα προσφέρει προϊόντα και καταθέσεις στους πελάτες της, τα οποία θα ανακοινώνονταν πριν το τέλος του ίδιου έτους.

Τον Ιούνιο του 2021 πάλι, μάθαμε ότι η Viva Bank χορήγησε το πρώτο της δάνειο, τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ παρουσιάστηκε ένα νέο σχέδιο. Να παρέχει η τράπεζα μικρού ύψους και διάρκειας δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κάλυψη «back το back» από ένα SPV. Οπότε τα δάνεια θα δίνονται σε πελάτες της Viva Wallet στις 23 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια αλλά το SPV τον πιστωτικό κίνδυνο. Θα είναι δηλαδή «διαμεσολαβητής», χωρίς να παίρνει καταθέσεις. Αυτά με τη διευκρίνιση ότι η τράπεζα θα έμπαινε πρώτα σε έναν πιλοτικό κύκλο 12μηνο, πριν βάλει χρήμα το SPV.

Έκτοτε δεν έχουμε μάθει κάτι νεότερο κι από τη «βιτρίνα» του μαγαζιού (το site) δεν προκύπτει η περιγραφή κάποιας δραστηριότητας, είτε σε καταθέσεις είτε σε δάνεια, με ή χωρίς SPV.

Μπορεί να μη χρειάζεται κιόλας, δεν ξέρουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v