Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2021

Πανδημία, πρόστιμα και πολιτικοί με παρωπίδες *Ελλάδα-Ισπανία σημειώσατε 1... στον τουρισμό

Πανδημία, πρόστιμα και πολιτικοί με παρωπίδες *Ελλάδα-Ισπανία σημειώσατε 1... στον τουρισμό

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Όσο περνά ο χρόνος τόσο φαίνεται να υπερισχύει η πολιτική έναντι της επιστήμης, στην αντιμετώπιση της Covid-19. H κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τις εκκλησίες (με αστείες δικαιολογίες) και αρνείται την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου που έρχονται σε συχνή επαφή με τους πολίτες, επικαλούμενη (πλαγίως) τη δήθεν αντισυνταγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» μεν τις εκκλησίες και καταθέτει τροπολογία να κάνουν rapid test οι πιστοί, αλλά… κοιτάζει από την άλλη στο θέμα της υποχρεωτικότητας.

Ο καθένας, δηλαδή, όπως τον βολεύει πολιτικά, αμφότεροι με παρωπίδες.

Μόνο που έτσι δεν αντιμετωπίζονται σοβαροί κίνδυνοι.

Στο μεταξύ, η πανδημία καλπάζει, τα κρούσματα και οι θάνατοι διαρκώς αυξάνουν. Η νέα «μόδα» όμως, όπως προέκυψε και από χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού (κι όχι μόνο), είναι να μην κοιτάμε, λέει, τα κρούσματα (επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ) αλλά τη θετικότητα.

Ε λοιπόν, κι αυτή καλπάζει! Τις τελευταίες επτά μέρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά, έχει αυξηθεί κατά 31%, τα κρούσματα κατά 34%, οι διασωληνώσεις κατά 14,6% και οι θάνατοι κατά 19%, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του έγκυρου @Nyrros.

Τα γράφουμε αυτά, διότι πέρα από τις προφανείς ανθρώπινες και υγειονομικές συνέπειες, υπάρχουν οι πολιτικές και οι οικονομικές συνέπειες, αν η κατάσταση χειροτερέψει πολύ. Κι όπως πάμε, όχι μόνο θα χειροτερέψει αλλά θα μας βρει διχασμένους, για μια ακόμη φορά, στα… αυτονόητα.

ΥΓ: Το γεγονός ότι σε πιο Βόρειες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που έχει πιάσει το κρύο, αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, παρά τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, θα έπρεπε να μας τρομάζει, αλλά… δεν!

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με τη σημερινή μορφή της προσπαθεί να «τεντώσει» τον ορισμό του πολυσυλλεκτικού κόμματος όσο δεν πάει, με ετερόκλητα πολιτικά πρόσωπα και ασκήσεις σχοινοβασίας σε διάφορα θέματα, από την ασφάλεια ως την πανδημία.

Ως γνωστόν, η εξουσία λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία, κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Από την άλλη, όμως, το πολύ… τέντωμα αρχίζει να φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού (βλέπε π.χ. το θέμα με τις εκκλησίες και τα rapid) καθώς τα απαιτητικά διλήμματα της ταραγμένης εποχής μας αυξάνουν την πόλωση όχι μόνο μεταξύ κομμάτων αλλά και μεταξύ ψηφοφόρων του ιδίου κόμματος.

Στα υπόψη όσων έχουν λίγο πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.

 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Στην προσφιλή τακτική «αυξάνω το πρόστιμο» κατέληξε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την πανδημία.

Ως γνωστόν, οι ανακοινώσεις του Θ. Πλεύρη περιελάμβαναν και την ανακοίνωση ότι τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ, ενώ θα επιβάλλεται λουκέτο για 15 ημέρες.

Η στήλη σαφώς και συμφωνεί στη σκληρή τιμωρία όσων κατά σύστημα παραβιάζουν τους νόμους. Ειδικά για τους υπότροπους. Αναρωτιέται όμως κατά πόσο είναι δίκαιη η τιμωρία για έναν καταστηματάρχη που του «ξέφυγε» έναν πελάτης χωρίς πιστοποιητικό, μεταξύ 100 άλλων.

Θυμίζουμε ότι τον Γενάρη, μιλώντας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει αύξηση του προστίμου για όποιον πολίτη δεν τηρεί τα μέτρα από τα 300 στα 500 ευρώ. Αυτά στην πρωτομιλία, γιατί στη δευτερολογία του το πήρε πίσω…

Εντέλει, μήπως τα εξοντωτικά πρόστιμα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό;

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ελλάδα-Ισπανία, σημειώσατε 1. Κι όμως, ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε ισχυρές αντοχές και κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι ο ισπανικός.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η GBR Consulting, η Ελλάδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου υποδέχτηκε 8,6 εκατ. τουρίστες, καταγράφοντας μείωση 61% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με την Ισπανία για τους ίδιους μήνες να υποδέχεται σε απόλυτους αριθμούς περισσότερους ταξιδιώτες (15 εκατ.), σημειώνοντας, ωστόσο, μεγαλύτερη πτώση, δηλαδή 74%, συγκριτικά με το 2019.

Βέβαια, τις εντυπώσεις έκλεψε η Τουρκία, η οποία κατέγραψε στο οκτάμηνο μείωση 55% σε επίπεδο διεθνών αφίξεων σε σχέση με το 2019, έχοντας στο ενεργητικό της δύο «δυνατούς» μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Tourism Economics, ο ελληνικός τουρισμός θα ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό το 2022, ωστόσο η πλήρης αποκατάσταση των μεγεθών του στα προ Covid-19 επίπεδα αναμένεται το 2023.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2024, εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με προορισμό την Ελλάδα…

 

S&P 500: Νερό στο όνομα του Μπάιντεν θα πρέπει να πίνουν όσοι επένδυσαν στον αμερικανικό δείκτη. Από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές έως σήμερα, η απόδοση φτάνει το 37%, η καλύτερη επίδοση που επιτεύχθηκε ποτέ τους πρώτους μήνες θητείας ενός προέδρου.

Για να βρούμε παρόμοια ποσοστά, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο μακρινό 1934 επί Ρούσβελτ (35,4%) ή στην επανεκλογή του το 1944 (32,3%).

Για τις συγκρίσεις, το ντεμπούτο Τραμπ το 2016 συνοδεύτηκε με άνοδο 21,3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v