Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βonus επιβράβευσης από ΕΚΤ περιμένει η Πειραιώς

Η εξυγίανση του ισολογισμού, με διατήρηση κεφαλαιακού «μαξιλαριού» και η προσδοκία μείωσης κατά 0,25% της απαίτησης Pillar II. Με NPEs 4,5 δισ. ευρώ η Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης. Τα επόμενα βήματα και η κρίσιμη πιστωτική επέκταση.

Βonus επιβράβευσης από ΕΚΤ περιμένει η Πειραιώς

Bonus επιβράβευσης αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς επιτυγχάνει τον στόχο επιθετικής εξυγίανσης του ισολογισμού της, με ταυτόχρονη διατήρηση κεφαλαιακού αποθέματος, σε σχέση με τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, που ίσχυαν, πριν την χαλάρωση, λόγω Covid-19.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλός του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, ανάφερε ότι η Πειραιώς έχει ολοκληρώσει πάνω από το 90% του προγράμματος εξυγίανσης ισολογισμού και κεφαλαιακής ενίσχυσης (Sunrise), ενώ σύντομα αναμένεται η μείωση του NPE ratio κάτω από το 10%.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα βρει την Πειραιώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16%, έναντι ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης 14,25% (11% μετά τη χαλάρωση λόγω Covid-19). Στις 30/9 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανερχόταν σε 15,9% σε pro forma βάση και ο Fully Loaded σε 13,7%

Η παραπάνω εξέλιξη δημιουργεί προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει, κατά 0,25%, την απαίτηση Pillar II, εξομοιώνοντας, προς ώρας, την Πειραιώς με τις υπόλοιπες εγχώριες συστημικές τράπεζες. Σήμερα, η απαίτηση Pillar II για την Πειραιώς ανέρχεται σε 3,25% και υπάρχει βάσιμη προσδοκία ότι θα μειωθεί, για το 2022, στο 3%.

Παρ’ ότι η παραπάνω μείωση, δεν θα έχει πρακτικό αντίκρισμα καθώς θα αντισταθμισθεί από την προβλεπόμενη αύξηση κατά 0,25% (από 0,50% σε 0,75%) του αποθέματος ασφαλείας (O-SII buffer), θα αποτελέσει έμπρακτη επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας για την τράπεζα.

Μέσα σε εννέα μήνες, η Πειραιώς μείωσε κατά περίπου 16,4 δισ. ευρώ (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της αναληφθείσας ζημιάς στο γ' τρίμηνο για την τιτλοποίηση Sunrise II και την πώληση του χαρτοφυλακίου leasing) τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs), εντός του προϋπολογισθέντος κόστους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτήθηκε σχηματισμός σημαντικών πρόσθετων προβλέψεων, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την οργανική μείωση των NPEs, κατά 200 εκατ. ευρώ, στο 9μηνο, οδήγησε σε μείωση του εξόδου προβλέψεων, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου στα 48 εκατ. ευρώ . Έτσι, το cost of risk διαμορφώθηκε στις 57 μονάδες βάσης.

Παρ’ ότι η διοίκηση κράτησε συντηρητική στάση, μην προχωρώντας σε αναθεώρηση της εκτίμησης για τη διαμόρφωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου (Cost of Risk) το 2022, η κατακόρυφη πτώση των προβλέψεων, βελτιώνει τις προϋποθέσεις για επίτευξη απόδοσης άνω του 5% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE), το 2022 και άνω του 10% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αρκεί, βέβαια, να επιτευχθούν οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Πειραιώς στις 30/9 ανερχόταν σε 5,9 δισ. ευρώ και το NPE ratio διαμορφώθηκε, σε pro forma βάση, σε 16,1% . Η τράπεζα, στις 30/9, πήρε τη ζημιά από τη τιτλοποίηση Sunrise II ( 600 εκατ. ευρώ) καθώς και από την πώληση του χαρτοφυλακίου Leasing (100 εκατ. ευρώ). Για την πρώτη συναλλαγή έχει υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία, ενώ επίκειται αντίστοιχη υπογραφή και για το Sunshine ( χαρτοφυλάκιο leasing).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία, για την πώληση μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών ανοιγμάτων, (project Dory), από την οποία αναμένεται ζημιά 100 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται η τελευταία τιτλοποίηση (Sunrise III), η οποία περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας, με εκτιμώμενη ζημιά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Οι δύο διαγωνισμοί αφορούν, αθροιστικά, σε δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ.
Εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, η ζημιά από τις δύο παραπάνω συναλλαγές θα υπερκαλυφθεί από την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, λόγω μείωσης σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, που θα επιφέρουν η τελευταία συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων SMEs (Ερμής ΙΙΙ) και η ανάθεση σε τρίτο της διαχείρισης μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών της Πειραιώς. Συνολικά από τις δύο δράσεις οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ενισχυθούν κατά περίπου 350 με 400 εκατ. ευρώ.

Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει, μετά τις παραπάνω ενέργειες, σε 4,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 472 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή της Πειραιώς σε κοινοπρακτικά δάνεια, η τιτλοποίηση των οποίων (project Solar) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου της επόμενης χρονιάς.

Άλλα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, η οποία έχει καταπέσει. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει τις εγγυήσεις, αλλά προς το παρόν οι πληρωμές προχωρούν με τον…αραμπά . Η Πειραιώς αναμένει να «θεραπευτούν», εντός του 2022, δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων μικτής λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ και να εκποιηθούν καταγγελμένα δάνεια 1,1 δισ. ευρώ. Έτσι, το απόθεμα των NPEs θα υποχωρήσει στα 1,8 δισ. ευρώ και το NPE ratio κάτω του 3%.

Στην εξέλιξη βέβαια του NPE ratio λόγο θα παίξει και η αύξηση της πίτας των –εξυπηρετούμενων- χορηγήσεων. Φέτος, λόγω των υψηλών αποπληρωμών, η καθαρή πιστωτική επέκταση θα περιοριστεί στα 300 με 400 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη διοίκηση θα επιτευχθεί ο στόχος νέων χορηγήσεων 5,7 δισ. ευρώ. Για το 2022 ο στόχος καθαρής πιστωτικής επέκτασης ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερες των φετινών οι αποπληρωμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v