Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2021

Πανδημία: Οι απώλειες και η... χαραμάδα - Δολάρια των καταθετών πουλά η Τουρκία - Wall Street: Υψοφοβία

Πανδημία: Οι απώλειες και η... χαραμάδα - Δολάρια των καταθετών πουλά η Τουρκία - Wall Street: Υψοφοβία

ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ: Κάπως παράδοξα μάθαμε ότι είναι και επίσημα στο τραπέζι το σενάριο να ανοίγει γρηγορότερα η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση. Δια στόματος του πρωθυπουργού.

«Μάλιστα έχω ζητήσει και από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης, καθώς δεν είμαι γιατρός, αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι η ανοσία φθείρει σταδιακά. Δεν τη χάνει κανείς απότομα στους 6 μήνες».

Ερώτημα είναι ωστόσο αν ολόκληρη επιστημονική επιτροπή δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, που άλλωστε εδώ και εβδομάδες βρίσκεται στον δημόσιο διάλογο και χρειάστηκε πρωθυπουργική παρέμβαση για να γίνει κάτι τέτοιο.

Γιατί πιο λογικό ακούγεται να ρωτήσει η επιτροπή την κυβέρνηση αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο, σε ό,τι αφορά την επάρκεια εμβολίων, τα logistics κ.λπ.

Επ’ αυτού πάντως ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος: «Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι της επιχείρησης "Ελευθερία", μπορούν να ανταποκριθούν έτσι ώστε να επιταχύνουμε και άλλο την αναμνηστική δόση», δήλωσε χθες στη Βουλή.

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει «φάμπρικα» η ενσωμάτωση θανάτων από προηγούμενες μέρες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι οποίοι δεν περνούν στην τρέχουσα ημέρα, ούτε όμως και στις προηγούμενες στα επίσημα στατιστικά γραφήματα που περιέχει to gov.gr, με αποτέλεσμα να βγάζει και διαφορετικούς ημερήσιους και εβδομαδιαίους μέσους όρους, από την πραγματική καταμέτρηση!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν ξέρουν την ημέρα θανάτου, ας τους περάσουν στη σωστή ημέρα, αν είναι τεχνικά δύσκολο, ας περνούν τις ενσωματώσεις στην τρέχουσα ημέρα. Όχι όμως να πέφτουν στη… χαραμάδα. Για νεκρούς ανθρώπους μιλάμε.

Μακάβρια λεπτομέρεια μεν αλλά έχει τη σημασία της.

ΥΓ: Σε αριθμό διασωληνωμένων, έχουμε αφήσει πολύ πίσω μας τα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, όταν είχαν φτάσει τους 622 σε μια μέρα 03/12) ενώ χθες έφτασαν τους 690, με την κάλυψη των ΜΕΘ για Covid-19 πανελλαδικά να φτάνει το... 98%! Τότε έγινε λόγος για ένα τραγικό δίμηνο, φέτος όμως όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ πιο τραγικό το δίμηνο. Και σε αριθμό νεκρών.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η πρωτοφανής υποτίμηση της λίρας αλλά και το ράλι του πληθωρισμού προκαλεί μια σειρά από «παράδοξα» σε πρώτη όψη φαινόμενα.

Έτσι ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ο Borsa Istanbul 100, κερδίζει 32% σε όρους τοπικού νομίσματος, η καλύτερη επίδοση σε όλο τον κόσμο, σε αυτό το διάστημα.

Αν όμως τον δεις σε όρους δολαρίου, μετρά απώλειες 12%, επίδοση που είναι η χειρότερη σε όλο τον κόσμο.

Τι έχει συμβεί; Πολλοί Τούρκοι στράφηκαν στις μετοχές, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την αξία των αποταμιεύσεών τους που φθείρεται από τη συνεχή υποτίμηση του νομίσματος. Κάποιοι ξένοι είδαν ευκαιρία στις εξαγωγικές εταιρείες της γειτονικής χώρας και επένδυσαν 1 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο…

 

ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΙ: Πρώτη φορά εδώ και χρόνια η κεντρική τράπεζα πούλησε δολάριο για να στηρίξει τη λίρα, που έπεσε στα τάρταρα από τους «δεκάρικους» Ερντογάν για τα επιτόκια.

Τι όμως πούλησε; Όπως διαβάζουμε στα διεθνή μέσα, τα καθαρά συναλλαγματικά της αποθέματα στα τέλη Νοεμβρίου ήταν 25 δισ. δολάρια έναντι 28 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο. Σε αυτά ωστόσο περιλαμβάνονται swap 48 δισ. δολαρίων με τις τοπικές τράπεζες. Τα οποία είναι και καταθέσεις σε δολάρια Τούρκων πολιτών και επιχειρήσεων.

Όπως είναι προφανές, αν αυτά τα swaps βγουν από την εξίσωση, τα αποθέματα γυρίζουν αρνητικά.

Με απλά λόγια, η τράπεζα ξοδεύει χρήματα που δεν έχει

 

WALL STREET: Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μετοχών στις ΗΠΑ έχει φτάσει το 215% του αμερικανικού ΑΕΠ. Πρόκειται για τα πιο υψηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, κι αυτό έχει συμβεί μέσα στην περίοδο της πανδημίας! Συνήθως όταν οι μετοχές ξεπερνούν πολύ την αξία του ΑΕΠ, έπεται είτε μια μεγάλη διόρθωση είτε η επέλαση των… αρκούδων. Το θέμα βέβαια είναι «πότε» κι αυτό ουδείς το γνωρίζει.

Αρκετοί πάντως είναι εκείνοι που δικαιολογούν τα ύψη των αποτιμήσεων σήμερα, μιλώντας κυρίως για τους ψηφιακούς γίγαντες που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, ξεπερνώντας (και) την έννοια των συνόρων (μετα-βιομηχανική εποχή, λέμε), γι' αυτό και υποστηρίζουν ότι “this time is different”. Άλλοι όμως αναγνωρίζουν στη διόγκωση των τιμών την επίδραση της χαλαρής πολιτικής επιτοκίων και της μοιρασιάς φτηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Οι τελευταίοι πιστεύουν ότι το μάτι του επικεφαλής της FED, όταν «ταρακούνησε» προχθές τις αγορές, δίνοντας σήμα σύσφιξης παρά την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, ήταν στραμμένο και σε αυτό το φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα είναι δεδομένο. Ότι αν συμβεί η διόρθωση, ακριβώς επειδή οι αγορές είναι ψηλά, το πιο πιθανό είναι να αποβεί επίπονη.

ΥΓ: Το sell off κατά τον μήνα Νοέμβριο στα αμερικανικά junk bonds (ο δείκτης IDS έχασε 1% γράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2020) αποτελεί μια ένδειξη περιορισμού της ευφορίας, καθώς σημαίνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να έχουν περισσότερες αμφιβολίες, αν οι εταιρείες που τα έχουν εκδώσει θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v