Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2021

«ΠΑΣΟΚ - Ωραία Χρόνια» με εφιάλτη τον ΑΦΜ - Το ΤΑΙΠΕΔ, οι ξένοι επενδυτές και το καθάρισμα… δασών

«ΠΑΣΟΚ - Ωραία Χρόνια» με εφιάλτη τον ΑΦΜ - Το ΤΑΙΠΕΔ, οι ξένοι επενδυτές και το καθάρισμα… δασών

ΠΑΣΟΚ: O τίτλος «ΠΑΣΟΚ» θα επανέλθει αλλά με κάτι άλλο δίπλα. Το δήλωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς όμως να εξηγεί τι θα είναι αυτό το «κάτι άλλο». Περιορίστηκε να πει ότι θα σηματοδοτεί την ευρεία παράταξη -κάτι δηλαδή σαν το «Προοδευτική Συμμαχία» που συμπληρώνει εδώ και δύο χρόνια τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ».

Ήδη στα πηγαδάκια άρχισε να κυκλοφορεί ως αστείο ότι ο νέος τίτλος θα είναι… «ΠΑΣΟΚ - Ωραία Χρόνια», παραπέμποντας στη διάσημη ατάκα που ακούγεται σε κάθε επεισόδιο της σειράς της ΕΡΤ «Η Τούρτα της Μαμάς», από τη νοσταλγό «του παλιού καλού κινήματος».

Γιατί όμως «τίτλος με κάτι άλλο» και όχι, σκέτα, ΠΑΣΟΚ; Οι κακές γλώσσες παραπέμπουν στον ΑΦΜ του… σκέτου ΠΑΣΟΚ, στον οποίο είναι καταγεγραμμένα τα υπέρογκα τραπεζικά χρέη του, που ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ (χωρίς τους τόκους).

Οι ίδιες γλώσσες λένε ότι με τις συνεχείς αλλαγές τίτλων (ΠΑΣΟΚ - Ελιά - Δημοκρατική Συμμαχία - Κίνημα Αλλαγής), ο ΑΦΜ του ιστορικού τίτλου έπαψε να είναι «φάντασμα που πλανάται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει μεγάλο πρόβλημα για τους ενοίκους της.

Τις τελευταίες ημέρες, ενόψει του δεύτερου εκλογικού γύρου την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Ανδρουλάκης διαβεβαιώνει ότι η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συνάντηση με τους δανειστές, δηλαδή με τις τράπεζες, με σκοπό τη ρύθμιση του χρέους για την αποπληρωμή του με δόσεις.

Στο ερώτημα εάν η ρύθμιση θα (πρέπει να) περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους της οφειλής, παραπέμπει σε ό,τι ορίζει η νομοθεσία για όλους τους πολίτες…

 

ΤΑΙΠΕΔ Ι: Το ασθενές επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων απασχολεί την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Πολίτη. 

Πέραν των ενεργειακών -όπως της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ- που «έκλεισαν» με μεγάλη επιτυχία, ο κ. Πολίτης παραδέχθηκε πως τα άλλα assets προς αξιοποίηση παραμένουν υπόθεση για εγχώριες δυνάμεις και κοινοπραξίες, όπου ξένα κεφάλαια κατέχουν μειοψηφική θέση.

Κατά τον ίδιο ωστόσο, «κάθε διαγωνισμός δεν είναι ίδιος». Στις περιπτώσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, οι αποτιμήσεις και οι υπολογισμοί των προσφορών βασίζονται σε ξεκάθαρα χρηματοοικονομικά δεδομένα, ενώ αντιθέτως μια παραχώρηση έκτασης ή ενός αυτοκινητοδρόμου εμπεριέχει «άγνωστους x», πέραν της χρονικής απόστασης έως ότου η επένδυση αποδώσει.

Ετσι, αυξάνει και το ρίσκο…

 

ΤΑΙΠΕΔ ΙΙ: Το καλοκαίρι, πριν το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών σε Εύβοια και Αττική, το Euro2day.gr είχε μεταξύ άλλων αναδείξει την ολιγωρία προστασίας των περιαστικών και μη δασών από τα δασαρχεία, αλλά και την αργοπορημένη έγκριση κονδυλίων για τους καθαρισμούς.

Αναπάντεχα χθες η στήλη έμαθε πως ο «σωτήρας» του δάσους τούδε και στο εξής θα είναι η «Μονάδα Ωρίμανσης Έργων» του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, μέσα στον Ιανουάριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Δασικής Προστασίας που ανέλαβε να ωριμάσει η Μονάδα, με αναθέτουσα αρχή το ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, αφορά στον καθαρισμό 35 εθνικών δρυμών και αποτελεί έργο συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Ας ελπίσουμε πως η ωρίμανση του σχεδίου θα επιταχύνει και την υλοποίησή του, ώστε να προλάβουμε το καλοκαίρι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v