Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2021

Τέσσερα εμπόδια για τη διάσωση της MLS - Ο Μασούτης, οι 25.000 τ.μ. και τα μηνύματα - Ενα κουίζ

Τέσσερα εμπόδια για τη διάσωση της MLS - Ο Μασούτης, οι 25.000 τ.μ. και τα μηνύματα - Ενα κουίζ

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Από τη Λάρισα και πάνω το δίκτυο των καταστημάτων της αλυσίδας εξυπηρετείται από την αποθήκη 60.000 τ.μ. της Θεσσαλονίκης. Μένει, ωστόσο, να βρεθεί νέα αποθήκη στην πρωτεύουσα.

Ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, που διαψεύδει ότι εξαγοράζει ή εξαγοράζεται από τον νούμερο 2 παίκτη της εγχώριας αγοράς, ετοιμάζει μεγάλη επένδυση στην Αττική.

Όπως μαθαίνει η στήλη, αναζητά νέους αποθηκευτικούς χώρους, πενταπλάσιας δυναμικότητας από την αποθήκη που πούλησε προ μηνών. Αν διερωτάστε τι θέλει τις 25.000 τ.μ., η προφανής απάντηση φυσικά είναι για να στηρίξει τον πενταπλασιασμό του δικτύου του στον νότο.

Όσο για τις επενδύσεις του 2022, ξεκινά με budget 25 εκατ. ευρώ, το οποίο φυσικά και θα αυξηθεί, αν κάνει κάποια εξαγορά που είναι πάντα μέσα στα πλάνα του, όπως λένε οι φίλοι του.

 

ΜLS: Εύλογα ερωτήματα τίθενται για το εάν και κατά πόσο η MLS θα μπορέσει τελικά να επιβιώσει, ιδίως μετά την αδυναμία διεξαγωγής -λόγω έλλειψης απαρτίας- της σημερινής γενικής συνέλευσης των κατόχων του ομολόγου 3.

Παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους συνομίλησε η στήλη, εντόπισαν τέσσερα μεγάλα εμπόδια.

Εμπόδιο πρώτο: Η ΜLS ήθελε τη σύμπλευση του συγκεκριμένου ομολόγου, προκειμένου (μαζί με άλλους πιστωτές) να συγκεντρωθεί το 20% και έτσι να μπορέσει να αιτηθεί δικαστικά νομική προστασία για διάστημα τεσσάρων μηνών. Όσο η συγκέντρωση του 20% καθυστερεί, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι της εταιρείας απέναντι σε όποιον θα ήθελε να βάλει εναντίον της. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως -στον βαθμό που θα συνεχίσει να υπάρχει αδυναμία απαρτίας- θα επιχειρηθεί να συγκεντρωθεί το 20% από άλλες κατηγορίες πιστωτών.

Εμπόδιο δεύτερο: Σύμφωνα με τη λογική, η εταιρεία επέλεξε να συγκαλέσει τη ΓΣ του τρίτου ομολόγου, ή γιατί σε αυτή θεωρούσε πιο εύκολη υπόθεση τη συγκέντρωση της απαιτούμενης απαρτίας ή/και επειδή μεταξύ των ομολογιούχων αυτής είχε εντοπίσει αρκετούς που θα συμφωνούσαν με την πρόταση της διοίκησης.

Θυμίζουμε ότι με βάση τους όρους του ομολογιακού δανείου, απαιτείται 50% για να ξεκινήσει η ΓΣ και 66,7% προκειμένου να εγκριθούν σοβαρά θέματα, όπως, για παράδειγμα, η τροποποίηση των όρων της σύμβασης.
Αν λοιπόν δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί απαρτία στο συγκεκριμένο ομόλογο, πόσο πιθανό είναι να προκύψει στα άλλα δύο, όταν αυτό θα χρειαστεί; (ουσιαστική προϋπόθεση διάσωσης της ΜLS είναι η αναδιάρθρωση και των τριών ομολογιακών δανείων, η οποία θα συνοδεύεται και από μεγάλο «κούρεμα»).

Εμπόδιο τρίτο: Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει έτοιμο business plan πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής.

Εμπόδιο τέταρτο: Το ταμείο της ΜLS είναι άδειο, η δραστηριότητά της οριακή, το αποτέλεσμά της ζημιογόνο και το συνολικό άνοιγμά της μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

ΥΓ: Αληθεύουν οι φήμες ότι η εταιρεία δεν έχει πληρώσει εδώ και πολύ καιρό τους συντονιστές-εκπροσώπους των ομολογιούχων, οπότε αυτοί έχουν ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να παραιτηθούν;

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ: Μαθαίνουμε πως μέτοχος που κατέχει διψήφιο ποσοστό σε εισηγμένη εταιρεία του εμπορικού κλάδου και δεν μετέχει στη διοίκησή της, αναζητεί την… πόρτα της εξόδου μέσα από την πώληση των τίτλων του.

Επί του παρόντος πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει «ζεστός» ενδιαφερόμενος, παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη είναι κερδοφόρος και μοιράζει μερίσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v