Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2021

Οταν το αέριο... σέρνει καράβια! - Στα σκαριά αλλαγές στη φορολογική ενημερότητα

Οταν το αέριο... σέρνει καράβια! - Στα σκαριά αλλαγές στη φορολογική ενημερότητα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σε κατάσταση συναγερμού για τη λήψη πρόσθετων μέτρων θέτουν την κυβέρνηση οι δίδυμες κρίσεις στο υγειονομικό πεδίο και στην ενέργεια.

Σήμερα αναμένεται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, μετά και τη νεότερη εκτίμηση ότι το πανευρωπαϊκό κόστος με τις σημερινές τιμές εκτινάσσεται στα 350 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση την οποία είχαν επικοινωνήσει στην αρχή της ενεργειακής κρίσης οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας Χ. Σταϊκούρας και Κ. Σκρέκας αφορούσε σε πανευρωπαϊκή επιβάρυνση 100 δισ. ευρώ, με τη λήψη πυροσβεστικών μέτρων -τότε πανευρωπαϊκά- 10 δισ. ευρώ.

Στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει εκ νέου, προκειμένου να περιορίσει τη «φωτιά» στους λογαριασμούς ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το μείγμα των μέτρων που θα επιστρατευθεί, δεν αποκλείεται να είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένο σε σχέση με τα τρέχοντα, πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Πολλά ακούσατε και διαβάσατε τον τελευταίο καιρό για την εκρηκτική αύξηση του κόστους ενέργειας. Την εικόνα ίσως σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο μία και μόνο είδηση:

Οι τιμές ανεβαίνουν τόσο γρήγορα, που το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας αναγκάστηκε χθες να ανεβάσει το μέγιστο ποσό για την τοποθέτηση εντολής και το ματσάρισμά της στα futures από τα 999,98 ευρώ στις 3.000 ευρώ!

Και τα «καλύτερα» μάλλον έπονται…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ IIΙ: Θυμάστε εκείνες τις «ωραίες» ιστορίες στην αρχή της πανδημίας με το ανελέητο κυνήγι για ένα φορτίο μάσκες ή άλλο κρίσιμο υγειονομικό υλικό σε έλλειψη;

Τότε που αεροπλάνα άλλαζαν πορεία στον αέρα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έγραφαν στα ρεπορτάζ τους για βαλίτσες με μετρητά και κατασκόπους;

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα, απλά στη θέση των αεροπλάνων είναι τα τεράστια πλοία μεταφοράς LNG. Πριν μερικούς μήνες είχαν ως επί το πλείστον προορισμούς λιμάνια της Ασίας. Τώρα μεσοπέλαγα αλλάζουν πορεία και κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Οποιος δώσει τα πιο πολλά κερδίζει…

Όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα που αλιεύσαμε στους Financial Times, το «Μinerva Chios» που απέπλευσε από τον Κόλπο του Μεξικού είχε φτάσει σχεδόν στην Ινδία(!) πριν πάρει εντολή για αλλαγή πορείας και επιστροφή προς τη διώρυγα του Σουέζ. Ένα ακόμα αμερικανικό πλοίο LNG έκανε αναστροφή, ενώ στις 24 Δεκεμβρίου, μετά από 13 χρόνια, θα φτάσει στη Γηραιά Ηπειρο φορτίο υγροποιημένου αερίου από την Αυστραλία!

Ειδικοί μιλούν για 15-20 επιπλέον φορτία τον Δεκέμβριο και άλλα τόσα τον Γενάρη.

 ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Από το Euro2day.gr έχετε διαβάσει ότι οι επιχειρήσεις που θεωρούνται «bankable» ανέρχονται σε μόλις 100.000. Οι υπόλοιπες δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα…

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει αρκετά την κυβέρνηση, η οποία αναζήτησε τρόπους να αυξήσει τον αριθμό.

Ένας από αυτούς είναι η «χαλάρωση» της διαδικασίας λήψης φορολογικής ενημερότητας. Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προαναγγείλει δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές που θα γίνουν.

Κι εδώ κολλάει η παροιμία «αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ»…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v