Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 27 2021

Η φωτιά στην ενέργεια και το «τίμιο ξύλο» - Ο ακτιβιστής Loeb αντιμέτωπος με τον... ακτιβισμό - Ρόφημα κάνναβης με επιδότηση!

Η φωτιά στην ενέργεια και το «τίμιο ξύλο» - Ο ακτιβιστής Loeb αντιμέτωπος με τον... ακτιβισμό - Ρόφημα κάνναβης με επιδότηση!

ΤΟΥΡΚΙΑ: Θυμάστε τα περιβόητα CDS; Στα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας αναφερόμαστε, που έμαθαν όλοι οι Ελληνες την εποχή του PSI, αλλά και αργότερα.

Τώρα ήρθε η ώρα να τα μάθουν και οι Τούρκοι. Εν μέσω της πρωτοφανούς υποτίμησης του νομίσματος έως και 50%, ο Ερντογάν πήρε ένα πολύ επικίνδυνο στοίχημα με την εγγύηση των καταθέσεων σε λίρα έναντι υποτίμησης του νομίσματος.

Δεδομένου ότι αν «στραβώσουν» τα πράγματα (κάτι διόλου απίθανο) τον λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών, φουντώνουν οι φόβοι για πτώχευση. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος για ένα 5ετές ασφάλιστρο έχει αυξηθεί πολύ πάνω από τις 500 μονάδες βάσης, έναντι μόλις 300 στις αρχές της χρονιάς.

Ο Ερντογάν πάντως επιμένει ότι δεν κάνει πίσω, βάζοντας και θρησκευτικό μανδύα στη ριψοκίνδυνη πολιτική του. «Ως μουσουλμάνος θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτεί η θρησκεία μου» δήλωσε τις προάλλες, αναφερόμενος στην απαγόρευση του Ισλάμ στην τοκογλυφία.

 

ΚΑΝΝΑΒΗ: Αφέψημα με κάνναβη γίνεται; Και αφέψημα γίνεται και έλαιο και παραδοσιακά προϊόντα, όπως παστέλια και σοκολάτες. Αυτά πρόκειται να παράγει η εταιρεία «ΟΙΚΛΕΥΣ IKE» που ιδρύθηκε το φθινόπωρο το 2019 στην Αθήνα από τη δικηγόρο Βασιλική Σκορδάκη, που είναι και η διαχειρίστρια και τη Melampous Holding Limited με έδρα το Λονδίνο.

Για την παραγωγή αυτών των προϊόντων, η εταιρεία θα προχωρήσει στην υλοποίηση επένδυσης. Το σχέδιο, για την ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης βιομηχανικής κάνναβης για την παραγωγή ελαίου, αφεψήματος και παραδοσιακών προϊόντων, έλαβε πριν από λίγες ημέρες το πράσινο φως υπαγωγής του στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η μονάδα θα δημιουργηθεί στο Πλατύ στον Δήμο Καλαμάτας και είναι επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 1,88 εκατ. ευρώ.

 

DAN LOEB: Ενας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές επενδυτές βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τον ακτιβισμό στο… ίδιο του το σπίτι.

Οι εξελίξεις στην εταιρεία του, τη Third Point, είναι ραγδαίες. Ο πρόεδρός της παραιτήθηκε καταγγέλλοντας «προσωπικές απειλές» εν μέσω σκληρής κόντρας μετόχων του TPIL, ενός «closed end» fund εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που επενδύει άμεσα στο κορυφαίο hedge fund της Third Point.

Το φυτίλι άναψε το Asset Value Investor (AVI), που κατέχει το 10% στο TPIL και είναι δεύτερος μέτοχος πίσω από τον Loeb. Με φόντο το discount που υπάρχει στις αποτιμήσεις, άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση.

Ο Loeb κέρδισε μια κρίσιμη ψηφοφορία τον περασμένο μήνα, καθώς δεν πέρασε η πρόταση των ακτιβιστών για αλλαγή στο Δ.Σ., ενώ ξεκίνησε ένας κύκλος επαφών διοίκησης-ακτιβιστών. Σε αυτές όμως τα αίματα άναψαν και φτάσαμε στην παραίτηση.

Κάπως έτσι ο Loeb, που πριν μερικές εβδομάδες ζήτησε να «σπάσει» η Royal Dutch Shell, παίρνει μια γεύση από το δικό του φάρμακο. Ο ίδιος έχει πάρει τ’ όπλο του και δηλώνει ότι αυτές δεν είναι πρακτικές πραγματικών ακτιβιστών!

 

ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Εποχές μνημονίου φέρνει στη μνήμη της αγοράς η αναζήτηση φθηνής θέρμανσης. Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστησε το φυσικό αέριο λόγω ανταγωνιστικών τιμών, αλλά και στροφής στην πράσινη οικονομία.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όμως πάει περίπατο, όταν πρόκειται για την τσέπη του καταναλωτή. Σήμερα επιστρέφει στο ξύλο, το οποίο παρά τις ανατιμήσεις, δείχνει πιο προσιτή και πιο «ελεγχόμενη» λύση, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Η τιμή του φυσικού αερίου κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σημειώνει αύξηση 40%. Την ίδια στιγμή, ένα τσουβάλι ξύλα δεν ξεπερνά τα 8-9 ευρώ και δεν… φαίνεται στην τσέπη το κόστος, όταν ο καταναλωτής αγοράζει μικρές ποσότητες.

Ας σημειωθεί ότι το κυβικό μέτρο κυμαίνεται σε 100 με 130 ευρώ, ανάλογα με το ξύλο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v