Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2021

Προσάραξαν στο ΧΑ ΟΛΠ και ΟΛΘ - Το διαζύγιο MIG στη Σερβία - Οι τράπεζες, η Νίκας και το ερώτημα

Προσάραξαν στο ΧΑ ΟΛΠ και ΟΛΘ - Το διαζύγιο MIG στη Σερβία - Οι τράπεζες, η Νίκας και το ερώτημα

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Σαφή αδυναμία στο ταμπλό του ΧΑ δείχνουν κατά τους τελευταίους μήνες τα λιμάνια, με τον ΟΛΠ να υποχρεώνεται χθες σε χαμηλό δωδεκαμήνου και με τον ΟΛΘ να απέχει… χιλιόμετρα από το υψηλό έτους των 29,10 ευρώ.

Και όμως, μιλάμε για εταιρείες με άριστη ρευστότητα (θετικό καθαρό ταμείο στις 30/6/2021 στα 65,1 εκατ. για τον ΟΛΠ και στα 107,1 εκατ. για τον ΟΛΘ), με ικανοποιητική μερισματική απόδοση (ιδιαίτερα για τον Οργανισμό της Θεσσαλονίκης, όπου υπερβαίνει το 5,5%), αλλά και με υποσχόμενες προοπτικές, στον βαθμό που κατά τα επόμενα χρόνια θα δούμε το ελληνικό ΑΕΠ να ανεβαίνει και τα επενδυτικά προγράμματα των εισηγμένων εταιρειών να υλοποιούνται.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη μετριότατη πορεία των μετοχών του κλάδου στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας και της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων.

Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα της γενικότερης χρηματιστηριακής άπνοιας των τελευταίων μηνών, υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένες μετοχές θα μπορούσαν να ανακάμψουν σημαντικά όταν βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΝΙΚΑΣ: Εχασαν οι τράπεζες λεφτά από την επαναπώληση στη Νίκας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων μαζί με αγροτεμάχιο 59 στρεμμάτων;

Με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της Νίκας, η τελευταία έδωσε το ποσό των 15,2 εκατ. ευρώ για να πάρει πίσω εργοστάσιό της στον Άγιο Στέφανο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με μακροπρόθεσμο δανεισμό, αγοράζοντας το 100% των μετοχών της ΑΕΠ Κεφαλαρίου.

Πρόκειται για αντιστροφή της συναλλαγής, μεταξύ των ίδιων μερών, που είχε διενεργηθεί στις 30/12/2016. Τότε, οι Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank συνέστησαν την «Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου Α.Ε. (ΑΕΠ Κεφαλαρίου), στην οποία έβαλαν, μέσω ΑΜΚ, 18 εκατ. ευρώ.

Με τα 17 εκατ. ευρώ η ΑΕΠ Κεφαλαρίου αγόρασε από τη Νίκας το ακίνητο και το εργοστάσιο της αλλαντοβιομηχανίας στον Άγιο Στέφανο. Μαζί με τον φόρο μεταβίβασης και τα λοιπά έξοδα, το κόστος ανήλθε σε 17,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό που εισέπραξε τότε η Νίκας (17 εκατ. ευρώ) ξαναγύρισε στις τράπεζες, μέσω εξόφλησης ισόποσου δανεισμού.

Πώς γίνεται πέντε χρόνια μετά να πώλησαν οι τράπεζες 2,4 εκατ. ευρώ κάτω από το κόστος τους, 2,2 εκατ. ευρώ κάτω από την καθαρή θέση της ΑΕΠ Κεφαλαίου το 2020 και 1,8 εκατ. ευρώ κάτω από την εύλογη αξία του ακινήτου, όπως αποτιμήθηκε από την Alpha Αστικά Ακίνητα;

Από το 2017 έως το 2020, η ΑΕΠ Κεφαλαρίου είχε εισπράξει αθροιστικά 1 εκατ. ευρώ από μισθώματα. Στις 30 Δεκεμβρίου 2020, η σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου στη Νίκας ανανεώθηκε για ένα εξάμηνο και το ίδιο συνέβη και στις 29 Ιουνίου της φετινής χρονιάς. Για το σύνολο της χρονιάς είχε έσοδα από τη μίσθωση 500 χιλ. ευρώ.

Υ.Γ.: H συσσωρευμένη μη αναγνωρισμένη φορολογική απαίτηση της ΑΕΠ Κεφαλαρίου ανέρχεται σε 293,8 χιλ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε φορολογικές ζημιές ύψους 1,22 εκατ. ευρώ.

 

MIG-ΣΕΡΒΙΑ: Χωρίζουν, μετά από αρκετά χρόνια, οι δρόμοι MIG και του Σέρβου συνεταίρου της στα περιλάλητα εμπορικά κέντρα που διατηρούν στη γειτονική χώρα, μέσω της Robne Kuće Beograd d.o.o. (RKB).

Ένα από τα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 17ης Ιανουαρίου είναι η ανταλλαγή του 16,9% της RKB με τρία ακίνητα ιδιοκτησίας της, συνολικής αξίας 20,5 εκατ. ευρώ. Ο συνεταίρος παίρνει τα ακίνητα μαζί με τον αναλογούντα δανεισμό της RKB και παραχωρεί το 16,9% της RKB στη MIG.

Η αποτίμηση των ακινήτων διενεργήθηκε από τον οίκο εκτιμήσεων American Appraisal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v