Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2022

Ελλάκτωρ: Νέες αγορές από Μπάκο-Καϋμενάκη *Εσβησε «καμπάνα» 30 εκατ. στην BP Hellas! *Θετικό σινιάλο για ΕΛΠΕ

Ελλάκτωρ: Νέες αγορές από Μπάκο-Καϋμενάκη *Εσβησε «καμπάνα» 30 εκατ. στην BP Hellas! *Θετικό σινιάλο για ΕΛΠΕ

ΕΣΟΔΑ: Μπαράζ πληρωμών περιμένει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, τελευταία μέρα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας 2022, αλλά και της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Οι πληρωμές αυτές αναμένεται να ισορροπήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους μετά την υστέρηση του Ιανουαρίου, η οποία συνδέθηκε με την παράταση των τελών κυκλοφορίας.

Για τους αμελείς ιδιοκτήτες οχημάτων, η παρέλευση της σημερινής προθεσμίας σημαίνει βεβαίωση προστίμου ισόποσου με το ύψος των τελών κυκλοφορίας.

Για τον ΕΝΦΙΑ, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι σχετικά μικρό, στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης, εκτός και εάν η οφειλή είναι μεγάλη…

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με συστηματικές αγορές που αθροίζονται σε επιπλέον 800.000 μετοχές της Ελλάκτωρ, το εφοπλιστικό δίδυμο των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη φέρονται πλέον να ελέγχουν το 30,1% του ομίλου μέσω των Greenhill Investments και Kiloman.

Σημειώνεται ότι η Reggeborgh Invest, η οποία ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης μετά από διαδοχικές γενικές συνελεύσεις, κατέχει σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το 29,84% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ως τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος εμφανίζεται το επενδυτικό κεφάλαιο Atlas, με 9,79%.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται, ενόσω εκκρεμεί το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά το ενδεχόμενο συντονισμένων πρακτικών εκ μέρους Reggeborgh και Atlas, υπόθεση που η πλευρά των εφοπλιστών έχει πολλάκις προβάλλει ως ένα από τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάκτωρ.

 

BP - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Ακυρώθηκε, μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη, το πρόστιμο, ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη BP Hellas, το μακρινό 2008.

Το πρόστιμο είχε ακυρωθεί από το Διοικητικό Εφετείο το 2011, ασκήθηκε, όμως, σχεδόν άμεσα, αίτηση αναίρεσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο ΣτΕ.

Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να εκδικαστεί και μερικοί μήνες επιπρόσθετα για να δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Στις 2 Νοεμβρίου εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου, που δικαιώνει την BP και ακυρώνει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως προς το σύνολο του επιβληθέντος προστίμου.

 

ΕΛΠΕ: Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η Βόρεια Μακεδονία ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές και τη σχετική αίτηση για το σύστημα μέτρησης του αγωγού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, ο οποίος βρίσκεται από το 2013 σε κατάσταση αναστολής.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στον οποίο ανήκει ο αγωγός (μέσω της θυγατρικής Vardax), ότι θα μπορούσε να επανέλθει σε λειτουργία ως το τέλος του 2022.

Ο αγωγός αποτιμάται στα βιβλία της ΕΛΠΕ με 59 εκατ. ευρώ και από τον έλεγχο του 2021 δεν κρίθηκε ότι απαιτείται απομείωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v