Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2022

Ενέργεια: Επιφυλάξεις για τα ξαφνικά «πυρηνικά σχέδια» - Συμβασιούχοι με το… κομμάτι στον ΕΦΚΑ

Ενέργεια: Επιφυλάξεις για τα ξαφνικά «πυρηνικά σχέδια» - Συμβασιούχοι με το… κομμάτι στον ΕΦΚΑ

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Απρίλιο έρχονται τα 3,6 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Ιούνιο ακολουθούν 740 εκατ. ευρώ της «δόσης» από τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και παραμένει σε εκκρεμότητα μια ακόμα δόση 700-750 εκατ. ευρώ.

Η εκκρεμότητα έρχεται από το 2019, όταν λόγω εκλογών μια αξιολόγηση έμεινε στην «άκρη» και μαζί με αυτή και η δόση από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που τη συνόδευε.

Τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθεί διπλή η δόση του Ιουνίου στη βάση της 14ης αξιολόγησης -η έκθεση τον Μάιο- ή να γίνει μια εμβόλιμη fast track «αξιολόγηση» στο διάστημα Ιουνίου-Ιουνίου και να ακολουθήσει η εκταμίευση έως τον Αύγουστο, οπότε λήγει η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα.

Η «regular» επιτήρηση, βέβαια, θα συνοδεύει τη χώρα, όπως όλες όσες έλαβαν κεφάλαια από τον ESM μέχρι την αποπληρωμή του 70% των χρεών.

Δεκαετίες…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Επιβεβαιώνουν στη στήλη κυβερνητικές πηγές ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη Βουλγαρία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον νέο πυρηνικό σταθμό που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η γειτονική χώρα. Οι ίδιες, μάλιστα, πηγές λένε ότι το εργοστάσιο αυτό θα είναι έτοιμο σε 3-4 χρόνια.

Το θέμα, θυμίζουμε, έφερε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ, με δηλώσεις του προχθές στο euractiv.bg.

Σοβαρές επιφυλάξεις, ωστόσο, για την προοπτική αυτή εκφράζει σύσσωμη σχεδόν η εγχώρια ενεργειακή αγορά. Η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας θέλει, λένε οι πληροφοριοδότες μας, τουλάχιστον μία δεκαετία. Και με δεδομένο ότι η Βουλγαρία δεν έχει καταφέρει ως τώρα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Βασίλεφ επιχειρούν να λειτουργήσουν ως διαβεβαίωση ότι «υπάρχει έτοιμος πελάτης».

Στο ίδιο μοτίβο, εκφράζουν την απορία αν μετά το 2030 θα μας χρειάζεται η πυρηνική ενέργεια αφού σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους, το 70% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από ΑΠΕ, θα έχουν προστεθεί πέντε νέες μονάδες φυσικού αερίου και θα έχουν γίνει άλλοι δύο σταθμοί αεριοποίησης LNG.

Ο χρόνος θα δείξει.

H αγορά συμφωνεί πάντως ότι η ουκρανική κρίση φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, οπότε δυναμώνουν στην Ευρώπη οι φωνές που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, ως εναλλακτικής λύσης, μαζί με το LNG.

 

ΕΦΚΑ: Εγκρίθηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ η πρόσληψη 186 υπαλλήλων, ως μόνιμου προσωπικού. Η διαδικασία, μέσω ΑΣΕΠ, εκτιμάται ότι θα «τρέξει» άμεσα.

Πρόκειται για τις πρώτες προσλήψεις που πραγματοποιούνται από το 2014 στον ΕΦΚΑ, την ώρα που εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 1.300 κενά σε οργανικές θέσεις. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπολογίζουν ότι μόνο την τελευταία διετία, αποχώρησαν από τον Φορέα 850 εργαζόμενοι, λόγω συνταξιοδότησης. Πρόκειται για έμπειρο προσωπικό που συμπλήρωσε τα απαιτούμενα όρια ηλικίας και συνταξιοδοτήθηκε.

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων έως το καλοκαίρι, στόχος καθόλου εύκολος, ειδικά όταν και η διαδικασία ένταξης ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, δεν προχωράει με επιθυμητούς ρυθμούς.

Γι’ αυτό και προωθείται η μονιμοποίηση 100 συμβασιούχων, αλλά και η ένταξη άλλων 100, επίσης με σύμβαση, που θα προκύψουν από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο απευθύνεται σε ανέργους ηλικίες 55-64 ετών.

Ωστόσο για τους τελευταίους, η αμοιβή συνδέεται με την αποτελεσματικότητα (διεκπεραίωση φακέλων). Φτάνει τα 900 ευρώ τον μήνα.

Αν όμως δεν πιάσουν το όριο... αμοιβή δεν έχει.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αλλιώς τα σχεδιάζει κανείς και αλλιώς τα φέρνει η ζωή. Εδώ και καιρό ήταν προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Βασίλη Κικίλια και του επικεφαλής του ομίλου Tez Tour Greece (που εξειδικεύεται στη ρωσική και την ουκρανική αγορά) Δημήτρη Χαριτίδη.

Το πρόγραμμα προέβλεπε να συζητηθεί το άνοιγμα των πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Εντέλει επικεντρώθηκε σε μια πρώτη εκτίμηση των απωλειών που ενδέχεται να καταγράψει ο ελληνικός τουρισμός, αν συνεχιστεί η ουκρανική σύγκρουση και οι κυρώσεις.

Οι πονοκέφαλοι πολλοί, όπως και οι άγνωστες παράμετροι. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην τηλεδιάσκεψη, «όσο είναι κλειστός ο ουρανός»…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v