Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2022

Διόνυσος: Το αυταρχικό γ-LEDι του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Διόνυσος: Το αυταρχικό γ-LEDι του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Διονύσου της 23ης Μαρτίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου μέσω του εκσυγχρονισμού του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με LED, μόνο… διαφωτιστική δεν ήταν για τους δημότες.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Διοίκηση και τις λοιπές παρατάξεις, οι οποίες με αίτημα των 23 από τους 41 δημοτικών συμβούλων, την πλειοψηφία δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν ζητήσει η συζήτηση επί του θέματος να προηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο τη λήψη πολιτικής απόφασης, και στη συνέχεια να έρθει στην Οικονομική Επιτροπή, όπου η διοικούσα παράταξη έχει εκ του νόμου Θεοδωρικάκου την απόλυτη πλειοψηφία-και άρα "κόβει και ράβει" όπως θέλει.

Η απόφαση όμως για την έγκριση του έργου, λήφθηκε από την επιτροπή μια μέρα πριν συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια ακόμα έντονη συζήτηση σε υψηλούς τόνους, κατά την οποία ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (Ανοιχτοί Ορίζοντες) Διονύσης Ζαμάνης μίλησε για «μπίζνα», ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης κατηγόρησε τις παρατάξεις ότι μπλοκάρουν κάθε έργο στο Δήμο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διοίκηση, το έργο προβλέπεται, να στοιχίσει στον Δήμο 5 εκατομμύρια ευρώ, και με το δικαίωμα προαίρεσης θα ανέλθει στα 7,5 εκατομμύρια. Θα χρηματοδοτείται δε από την εξοικονόμηση στο κόστος ενέργειας και θα ανατεθεί με ανοιχτό διαγωνισμό σε ανάδοχο για διάστημα 12 χρόνων.

«Ροντέο» το Δημοτικό Συμβούλιο

Η κόντρα…. νυν και πρώην λοιπόν έφτασε στα άκρα, με τον κ. Ζαμάνη να εστιάζει στην καθυστέρηση της διοίκησης να επαναφέρει το θέμα, με νέο σχεδιασμό, αλλά και σε διατάξεις που ευνοούν τον ανάδοχο εις βάρος του Δήμου. Ο ίδιος μάλιστα αμφισβήτησε το όλο θέμα της εξοικονόμησης προς όφελος του Δήμου.

Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση διήρκεσε τρεις ώρες, το «δια ταύτα» για το οποίο οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν την σύγκληση της εν λόγω συνεδρίασης δεν ήρθε ποτέ στην επιφάνεια, αφού ο Πρόεδρος του ΔΣ, Θανάσης Κρητικός αρνήθηκε την εισήγησή τους και το αίτημά τους να τεθεί η απόφαση σε ψηφοφορία!

«Θέλω να γραφεί στα πρακτικά ότι επί της ουσίας με πρόταση του Προέδρου του ΔΣ δεν έχει συζητηθεί το θέμα που θέσαμε υπό συζήτηση. Φρόντισε να αλλοιώσει τον τίτλο του στην πρόσκληση», ανέφερε σε έντονο ύφος ο κ. Ζαμάνης. «Κανένας νομικός δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να συζητάμε, γιατί αυτό έγινε σήμερα στο συμβούλιο. Αυτό το οποίο έγινε σήμερα είναι θεσμικό πραξικόπημα, πρωτοφανές!», συνέχισε, κάνοντας μάλιστα λόγο για «Χούντα».

Η απάντηση του Δημάρχου Καλαφατέλη ήταν σε επίσης έντονο τόνο. «Μιλάει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Αν ήθελε να συζητήσουμε θα το έκανε, έχει το θράσος και μιλάει. Σε μάθανε όλοι. Όχι τίποτα άλλο, σε ακολουθούν και άλλοι και θα τους πάρεις στο λαιμό σου», υποστήριξε απευθυνόμενος στον κ. Ζαμάνη.

«Κάνετε τα πάντα για να μη συζητηθεί η εισήγηση και η πρόταση που έχουμε φέρει οι 23 του ΔΣ. Αν θέλατε να ενημερωθεί ο κόσμος δεν θα αφήνατε να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση. Θέλατε άρον άρον να το ψηφίσετε στην οικονομική επιτροπή, γιατί είναι μια διακήρυξη (σ.σ. διαγωνισμού) που δεν στέκει πουθενά», ανέφερε παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της παράταξης Εύπολις, Κωστής Κουριδάκης.

«Υποκρισία και Αυταρχισμός»

Οι επόμενες μέρες βρήκαν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατά της σχετικής ανακοίνωσης του Δημάρχου, η οποία απευθύνεται στους δημότες μιλώντας περί «αλήθειας» και «σκανδάλου που απετράπη»

«Η ενημέρωση στο ΔΣ για το ζήτημα των LED δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, καθώς η επιλογή των 4 παρατάξεων της μειοψηφίας ήταν να επιμείνουν μέχρι τέλους στη λήψη μιας καταφανώς παράνομης απόφασης», υποστηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, με τον Εύπολις ωστόσο, να κάνει λόγο για μια συνεδρίαση που θα μείνει στην Ιστορία ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Τα έργα και οι ημέρες Διοίκησης Καλαφατέλη, αναφέρει, συμπυκνώνονται σε μια 4ωρη άνευ προηγουμένου ύποπτη μεθόδευση. «Στόχος να μη συζητηθεί ανοιχτά και δημοκρατικά το θέμα που είχαν συνυπογράψει δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συναποτελούν την πραγματική πλειοψηφία», αναφέρει η ανακοίνωση του Εύπολις, ο οποίος βάλλει και κατά του Προέδρου του ΔΣ, χαρακτηρίζοντας τον «κατώτερο των περιστάσεων» και «καθοδηγούμενο αναρμοδίως από τον δήμαρχο».

Από την πλευρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ασχήμιες αντιδημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ και υπονοούμενα για τους 23 δημοτικούς συμβούλους, που νόμιμα ζήτησαν τη σύγκλιση του». Μάλιστα μίλησε για «φαγοπότι» με πρόσωπα που θέλουν να εξασφαλίζουν πάση θυσία τα κέρδη και να απορροφούν τη δυσαρέσκεια με «εργάκια βιτρίνας».

Για παραπληροφόρηση των δημοτών μιλά η παράταξη ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι το θέμα της πρόσκλησης στο ΔΣ που υπέγραψε ο Πρόεδρος ήταν τροποποιημένο σε σχέση με εκείνο που είχαν ζητήσει οι 23 σύμβουλοι, ουδέποτε δόθηκε ο λόγος στους αιτούντες συμβούλους, και ουδέποτε έγινε ψηφοφορία.

«Ουδείς άλλος επιτρέπεται να έχει άποψη. Ακόμα και αν 23 δημοτικοί σύμβουλοι (επί συνόλου 41) ζητούν να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ., για την διοίκηση είναι… απλή λεπτομέρεια», τονίζει.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των αντιδράσεων, μια εβδομάδα μετά την τραγελαφική συνεδρίαση, οι 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μαζί και δυο από τους 4 ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους επανήλθαν με νέο αίτημα για τη σύγκληση του Σώματος, με το ίδιο θέμα, αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης στον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου.

Ευελπιστούμε αυτή τη φορά να χυθεί περισσότερο... φως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v