Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2022

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οταν η «διακυβέρνηση»… δαγκώνει - Το σχέδιο Prodea στο Landmark Nicosia - Ιταλική επιμονή στα ναυπηγεία

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οταν η «διακυβέρνηση»… δαγκώνει - Το σχέδιο Prodea στο Landmark Nicosia - Ιταλική επιμονή στα ναυπηγεία

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Για την αγωγή που κέρδισε πρωτόδικα η εταιρεία εναντίον του Αναστάσιου Καλλιτσάντση και τη δήλωση του ιδίου, ενόψει έφεσης, γράψαμε χθες.

Σήμερα εστιάζουμε σε μια σημαντική «λεπτομέρεια». Ότι το (πολύ) μεγαλύτερο από τα ποσά που επιδικάστηκαν πρωτόδικα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ αφορά σε «ποινική ρήτρα» που περιείχε το συμβόλαιο που υπέγραψε ο κ. Καλλιτσάντσης, ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, το 2019. Δηλαδή μετά την επιτυχία του πρώτου μεγάλου proxy fight στην Ελλάδα, που έγινε γνωστό ως CHANGE4ELLAKTOR, κι ενώ ήταν μεγαλομέτοχός της.

Μια ποινική ρήτρα που προβλέπει ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί η «υποχρέωση πίστης» του Διευθύνοντος Συμβούλου, θα πρέπει να καταβάλει ποσό ίσο με τις τότε ετήσιες μικτές απολαβές του, ήτοι 430.000 ευρώ, πέρα από τυχόν άλλες αποζημιώσεις.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν πολλά συμβόλαια εισηγμένων με υψηλόβαθμα στελέχη/μεγαλομετόχους, που να έχουν τέτοιου είδους αυστηρές ρήτρες. Ελπίζουμε όμως ότι αυτές οι πρακτικές αυξημένης εταιρικής διακυβέρνησης, υπέρ των μετόχων, θα παγιωθούν. Έστω κι αν ενίοτε… δαγκώνουν.


 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Διά στόματος Αδωνι Γεωργιάδη ανακοινώθηκε χθες επίσημα ότι ο δρόμος για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας περνάει από τη Βουλή και ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, έγκειται στο ότι τελικά οι Ιταλοί φαίνεται ότι θα παραμείνουν στο σχήμα που «τρέχει» το σχέδιο εξυγίανσης μαζί με την ONEX, ακόμη και αν δεν δοθεί η κατασκευή των κορβετών, για προίκα, στην ιταλική πλευρά.

Το ερώτημα είναι αν ελπίζουν σε ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως, άλλωστε, είπε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος και έχει επιφορτιστεί με το εν λόγω εγχείρημα, πέραν από το στρατιωτικό σκέλος «στο ιδιωτικό κομμάτι θα συμμετέχει η Fincantieri, αναλόγως με τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού».

Ιδωμεν!

 

PRODEA: Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του Χαμαιλέοντα αναφορικά με το πώς Prodea και Παπαλέκας σκοπεύουν να εξελίξουν τον σχεδιασμό τους, για περαιτέρω δόμηση του ακινήτου που φιλοξενεί το Landmark Nicosia (πρώην Hilton).

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, η Panphila Investment Limited θυγατρική της Prodea, στις 28 Δεκεμβρίου προχώρησε σε σύναψη αγοραπωλησίας με τη Cyprus Tourism Development Company και τέσσερα φυσικά πρόσωπα.

Βάσει της σύμβασης, η Prodea θα αγοράσει πύργο γραφείων 17 ορόφων, μικτής επιφάνειας 26,4 χιλ. τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ δύο επιπέδων. Το κτήριο γραφείων θα κτιστεί δίπλα στο ξενοδοχείο, ενώ θα προγραμματίζεται να κατασκευαστεί και συγκρότημα ξενοδοχειακών κατοικιών που θα περάσει στον έλεγχο εταιρείας Παπαλέκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v