Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2022

Ο Αδωνις και η διαπόμπευση των «κερδοσκόπων» - Κρίσιμη μέρα για τη Wolt - Σφηνάκια για Πειραιώς, ΑΣΤΑΚ, AS Company

Ο Αδωνις και η διαπόμπευση των «κερδοσκόπων» - Κρίσιμη μέρα για τη Wolt - Σφηνάκια για Πειραιώς, ΑΣΤΑΚ, AS Company

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ: «Οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν και απεγνωσμένα μέτρα». Τη ρήση αυτή φέρνουν στο νου οι χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με τις οποίες θα φέρει στη Βουλή ειδική διάταξη για να… διαπομπεύει όσους υποπέσουν στο αδίκημα της αισχροκέρδειας.

Το πόσο «απεγνωσμένο» είναι το μέτρο φαίνεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος έσπευσε να προαναγγείλει αμφισβήτηση της συνταγματικότητάς του από τους θιγόμενους, ζητώντας μάλιστα υπερψήφιση (της διάταξης που θα φέρει) και από την αντιπολίτευση, διότι κάτι τέτοιο, όπως ο ίδιος είπε, θα «μετρήσει» ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Προφανώς ο Άδωνις έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους τυχόν κερδοσκόπους, καθότι η ακρίβεια τον «καίει» πολιτικά περισσότερο από οιονδήποτε άλλο υπουργό (κι αυτό φαίνεται).

Θα ξεπεράσουμε το ότι κατά την άποψη του Αδώνιδος, το Σ.τ.Ε μάλλον κρίνει με γνώμονα το πόσες ψήφους παίρνει στη Βουλή μια διάταξη, αντί να ερμηνεύει το Σύνταγμα -και θα μείνουμε στην… ταμπακιέρα.

Παρότι η στήλη δεν έχει καμία συμπάθεια στην αισχροκέρδεια, δεν βλέπει και με καλό μάτι τέτοιου τύπου «ειδικές διατάξεις», που κάνουν την έννομο τάξη… λάστιχο και στηρίζονται στην αποτροπή μέσω διαπόμπευσης, ιδίως όταν ο νόμος προβλέπει προσφυγή στην οποία ενδέχεται να δικαιωθεί ο θιγόμενος, πλην όμως θα έχει ήδη «φάει» τη ρετσινιά.

 

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Στα 114,8 εκατ. ευρώ (8,2 ευρώ ανά μετοχή) διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ η Alpha Αστικά Ακίνητα, όταν ο τραπεζικός της δανεισμός είναι μηδενικός, στο ταμείο της υπάρχουν (στοιχεία 31/12/2021) 79,84 εκατ. ευρώ και όταν υπολογίζεται ότι θα εισπράξει γύρω στα 46 εκατ. ευρώ από τη συμφωνημένη πώληση των ακινήτων της στον μητρικό όμιλο.

Με άλλα λόγια, μετά την προαναφερθείσα συναλλαγή η ΑΣΤΑΚ θα έχει 126 εκατ. διαθέσιμα (κάτι παραπάνω από το σύνολο της χρηματιστηριακής της αξίας) συν φυσικά την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα του συμβούλου-εκτιμητή ακινήτων (κύκλος εργασιών 10,6 εκατ. το 2021).

Επίσης, μετά την πώληση των ακινήτων της, τα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν στα 148,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί για τη μετοχή ένας δείκτης P/BV στο 0,77 (discount 23%).

Ωστόσο, αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι το με ποια διαδικασία και όρους θα γίνει η ενσωμάτωση της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της Alpha Διαχείριση Ακινήτων και Επενδύσεων (η διοίκηση εκτιμά ότι αυτό θα ενδυναμώσει τις προοπτικές της εταιρείας), καθώς και αν στο τέλος της ημέρας η εταιρεία θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο.

 

AS COMPANY: Στις μετοχές που έχουν πάει χειρότερα από τον μέσο όρο στο ταμπλό του ΧΑ συγκαταλέγεται αυτή της AS Company, η οποία βρίσκεται σήμερα χαμηλότερα από την τιμή που είχε προ δωδεκαμήνου (2,25 ευρώ) και πολύ πιο κάτω από την αντίστοιχη του καλοκαιριού του 2019 (πάνω από τα 3 ευρώ).

Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία κάτω από τα 28 ευρώ, η εισηγμένη έχει θετικό καθαρό ταμείο 17,2 εκατ. ευρώ (το 61%) και τα υπόλοιπα 10,8 εκατ. απέφεραν στο εννεάμηνο του 2021 κέρδη προ φόρων και τόκων 2,1 εκατ. ευρώ (τα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 2,67 εκατ. ευρώ, λόγω των αποδόσεων των μετρητών μέσα από επενδύσεις χαρτοφυλακίου).

Με άλλα λόγια, αν -θεωρητικά- η εισηγμένη επέστρεφε στους μετόχους της το θετικό της καθαρό ταμείο των 17,2 εκατ. ευρώ, τότε η μετοχή θα διαπραγματευόταν με έντονα μονοψήφιο P/E, ακόμη και αν δεν συνυπολογίζαμε τα κέρδη του τελευταίου περυσινού τριμήνου.

ΥΓ: Τα περσινά αποτελέσματα της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων (κλείσιμο καταστημάτων λιανικής) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


WOLT: Δύσκολη μέρα σήμερα για τη διοίκηση της Wolt στην Ελλάδα, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των διανομέων της, που ζητούν καλύτερους όρους συνεργασίας και πιο δίκαιες αμοιβές λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργεί το ράλι των τιμών στα καύσιμα.

Σημειώστε πάντως ότι στην ίδια θέση θα βρεθεί οσονούπω και η efood. Καθώς οργανώνεται το κίνημα των riders, διεκδικεί επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων στο πλαίσιο των προωθούμενων βελτιώσεων του αναδυόμενου μοντέλου εργασίας στις πλατφόρμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-EURONET: Ολοκληρώθηκε η εισφορά του κλάδου POS της Πειραιώς στη Euronet Merchant Services. Η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει πλέον το 99,36% του μετοχικού της κεφαλαίου και θα το πωλήσει -αν δεν το έχει κάνει ήδη- στη Euronet Worldwide έναντι τιμήματος 312,5 εκατ. ευρώ.

Το κεφαλαιακό κέρδος για την Πειραιώς θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ καθώς η λογιστική αξία του πωλούμενου κλάδου ανέρχεται σε 12,48 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v