Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2022

Ρωσικό αέριο: Ο «αυτοφωράκιας» της Γερμανίας - Το φαβορί για το Marina Tower - Σφηνάκια για Alpha, Cepal, DoValue

Ρωσικό αέριο: Ο «αυτοφωράκιας» της Γερμανίας - Το φαβορί για το Marina Tower - Σφηνάκια για Alpha, Cepal, DoValue

KΥΡΩΣΕΙΣ: Η άνετη εκλογική νίκη του Όρμπαν στην Ουγγαρία θολώνει το τοπίο ως προς τον επόμενο γύρο οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεδομένης της συμπάθειάς του προς τον Πούτιν και της αντιπαλότητας με τον Ζελένκσι.

Ωστόσο, μάλλον πιο σημαντική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση της Αυστρίας ενάντια σε κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ρωσικής ενέργειας (πετρέλαιο, άνθρακα και βεβαίως το φυσικό αέριο).

Κι αυτό διότι μάλλον λειτουργεί ως «αυτοφωράκιας», που λέμε λαϊκά, για λογαριασμό της… Γερμανίας, η βιομηχανία της οποίας έχει πάντως γνωστοποιήσει όσο πιο διακριτικά μπορούσε τη θέση της, δηλώνοντας μέσω διάφορων εκπροσώπων ότι αν κοπεί η ροή του ρωσικού αερίου, θα υπάρξουν πολύ βαριές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα, αλλά και ευρύτερα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Στο μεταξύ βέβαια περνούν και οι μέρες, ως την ώρα που θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να αποφασίσουν (εφόσον δεν έχουν προχωρήσει σε εμπάργκο), αν θα αποδεχτούν την -έμμεση πλέον- πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια, με τον τρόπο που ορίζει το πρόσφατο διάταγμα Πούτιν.

Μέχρι στιγμής πάντως, η αγορά του ευρωπαϊκού αερίου, όπως φαίνεται από την τιμή των συμβολαίων TTF, δεν προεξοφλεί ούτε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο ούτε άρνηση των πληρωμών «αλά Πούτιν». Για την ακρίβεια, η τιμή χθες βρισκόταν περίπου στα μισά του υψηλού που κατέγραψε την 7η Μαρτίου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Αν και επί της ουσίας δεν πρόκειται για τη μεγάλη οικονομική ανάθεση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Πύργου Κατοικιών στο Ελληνικό (MRT), εντούτοις η αγορά αναμένει ασμένως την κατάληξη του κλειστού μειοδοτικού διαγωνισμού της Lamda Development, ώστε να μάθει την κοινοπραξία που θα αναδειχθεί πλειοδότης για το μελετητικό σκέλος και τις πρόδρομες εργασίες του Πύργου που θα έχει θέα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι όφειλαν να διαθέτουν εμπειρία πολύ ψηλών κτιρίων (ο Πύργος Κατοικιών θα ανέλθει έως τα 200 μέτρα από τη θάλασσα) και ως εκ τούτου οι ελληνικές κατασκευαστικές αναζήτησαν ξένους συνεργάτες. Από τις Besix - Archirodon, ΑΒΑΞ - Rizzani, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ACC, Intrakat - Bouygues, έως πρότινος οι πληροφορίες πριμοδοτούσαν την πρώτη κοινοπραξία, αλλά στη «στροφή» φαίνεται ότι η κοινοπραξία Άβαξ-Rizzani κερδίζει, τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικής προσφοράς.

Όποιος προκριθεί τελικώς (οι εκτιμήσεις Αθανασίου έκαναν λόγω για αποφάσεις στα τέλη Μαρτίου, οπότε λογικά πλησιάζουμε…), ευλόγως έχει προβάδισμα για το δεύτερο σκέλος, δηλαδή το βαρύ κατασκευαστικό.

Εν συνόλω, πάντως, η επένδυση ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Η Lamda Development προφανώς χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα την ανάθεση της μελέτης, καθώς με βάση αυτή θα εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε συμβασιοποίηση των πωλήσεων για τα προνομιακά διαμερίσματα του Πύργου και άρα να εισπράξει προκαταβολές.

ΥΓ. Η στήλη γνωρίζει τουλάχιστον έναν εκ των υποψήφιων ιδιοκτητών διαμερίσματος στον Πύργο Κατοικιών. Αλλά δεν μαρτυράει, έως ότου χτιστεί με το καλό και την καλέσει Παραμονή Πρωτοχρονιάς για ρεβεγιόν ο ιδιοκτήτης.

Που παρεμπιπτόντως θα γιορτάζει…

 

DOVALUE: Πέρα από την «κολοκυθιά» για τον MRT ωστόσο, σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, «κληρώνει» για την τύχη των ακινήτων του οφειλέτη Λουκά Έλληνα, που προχωρά με τη δικαστική διαδικασία της ελεύθερης εκποίησης.

Τρεις οι διεκδικητές για τα τρία συγκροτήματα γραφείων πέριξ του «δαχτυλιδιού» στο Μαρούσι.

 

ALPHA-ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Μέτοχος της Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ήταν η Alpha Bank, όπως αποκαλύπτεται στις οικονομικές καταστάσεις.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι στις 8 Μαρτίου «ολοκληρώθηκε η πώληση της συµµετοχής της τράπεζας και του ομίλου στην εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς Α.Ε. προς την εταιρεία Grupo Profand S.L.».

Σημειώνεται ότι στην Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς είχε επενδύσει η Alpha Ventures.

 

CEPAL: Με προ φόρων κέρδη 59,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 48,95 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2021 η Cepal Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών ΑΕ, θυγατρική της Davidson Kempner κατά 80%.

Ήταν η πρώτη χρήση ισχυρής κερδοφορίας για την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, μετά την ανάληψη της διαχείρισης του συνόλου των NPEs της Alpha και τη διατήρηση/επαύξηση της διαχείρισης χαρτοφυλακίων τρίτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v