Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2022

Παιχνίδια «στο ράφι» εκτοξεύουν τις τιμές - Οι νέοι στόχοι για τα NPEs και σφηνάκια για Alpha Bank και Κύπρο

Παιχνίδια «στο ράφι» εκτοξεύουν τις τιμές - Οι νέοι στόχοι για τα NPEs και σφηνάκια για Alpha Bank και Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Την πρώτη επίσημη εκτίμηση για το πόσο θα χτυπηθεί η κυπριακή οικονομία από τη γεωπολιτική κρίση, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, διατυπώνει η Alpha Bank.

Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, η τράπεζα εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα επηρεαστεί σε µέτριο έως οριακά σημαντικό βαθμό, καθώς τόσο ο χρηματοοικονομικός όσο και ο εταιρικός κλάδος διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με πελάτες, οι οποίοι σχετίζονται με τη Ρωσία, ενώ υπάρχει σημαντική εξάρτηση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας από τις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το επίπεδο των επιπτώσεων από τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας εξαρτάται από την κλιμάκωση και τη διάρκεια της σύγκρουσης, καθώς και από τον βαθμό της διεθνούς αντίδρασης για την επίλυσή της.

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Ο επικεφαλής της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Γιάννης Μασούτης, την Παρασκευή, με το «καπέλο» του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και ο εφοδιασμός της αγοράς είναι επαρκής.

Η στήλη δεν έχει κανένα λόγο να τον αμφισβητεί. Σημειώνει ωστόσο τα πλαφόν που μπήκαν από αλυσίδες σε σειρά προϊόντων (αλεύρι, σπορέλαια, η ζάχαρη), όπως και διάφορα «ευτράπελα» που συμβαίνουν στην αγορά και αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το αλεύρι. Μαθαίνουμε ότι προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, ανταγωνίστριας αλυσίδας της Μασούτης, «εξαφανίστηκε» για μια εβδομάδα και όταν επέστρεψε στο ράφι ήταν ακριβότερο κατά 41,17%. Για την ιστορία, και το πριν και το μετά είχαν την ίδια ημερομηνία λήξης. Άρα ήταν από την ίδια παρτίδα.

Από την ίδια παρτίδα είναι και αλεύρι γνωστής περιφερειακής αλευροβιομηχανίας το οποίο στο δίκτυο των μελών του ΕΛΟΜΑΣ πωλείται προς 1,40 ευρώ το κιλό, ενώ σε μεγάλη περιφερειακή αλυσίδα με πανελλαδικό δίκτυο προς 2,67 ευρώ το κιλό. Δηλαδή 90,7% πάνω από την τιμή που πωλείται στο δίκτυο του ΕΛΟΜΑΣ που, όπως και να το κάνουμε, δεν έχει την ίδια διαπραγματευτική δύναμη, άρα δεν παίρνει τις ίδιες εκπτώσεις, όπως οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου.

Εμείς ελπίζουμε πάντως οι διαρκείς έρευνες της αγοράς που υπόσχεται η κυβέρνηση να γίνουν πράξη...

 

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ: Επειδή η επάρκεια στην αγορά και οι τιμές είναι κάτι που καίει τους πάντες, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι από σήμερα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη δήλωση των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες. Δηλαδή κοντά δύο εβδομάδες από την ημέρα που κατατέθηκε η σχετική τροπολογία για τον έλεγχο των αποθεμάτων στη Βουλή.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-NPEs: Τους επικαιροποιημένους στόχους τριετίας (2022-24) για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό («SSM») στο τέλος Μαρτίου οι συστημικές τράπεζες.

 

ALPHA BANK ALBANIA: Η Alpha Βank πωλεί, όπως έχει ανακοινώσει, στην OTP τη θυγατρική της στην Αλβανία, Alpha Βank Albania, έναντι τιμήματος 55 εκατ. ευρώ. Από την πώληση, όμως, εξαιρέθηκε συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και ομολόγων, λογιστικής αξίας 52,5 εκατ. ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Τα παραπάνω δάνεια και ομόλογα θα τα διακρατήσει η Alpha.

Από την αποτίµηση των προς πώληση στοιχείων στη χαµηλότερη τιµή, μεταξύ της λογιστικής και της εύλογης αξίας τους, μείον τα έξοδα πώλησης προέκυψε ζηµιά, ύψους 25,5 εκατ. ευρώ.

Μετά την εξαίρεση του χαρτοφυλακίου και την απομείωση, τα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού της Alpha Βank Albania ανέρχονται στο τέλος του 2021 σε 544,53 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις της σε 575,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά που έχουν αναγνωρισθεί απευθείας στην καθαρή θέση ανέρχονται σε κέρδος ύψους 15,12 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ποσό που έχει αναγνωρισθεί απευθείας στην καθαρή θέση θα αναταξινοµηθεί στα αποτελέσματα κατά την πώληση της θυγατρικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v